Ο κρόκος (γνωστός και ως σαφράν) είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο και πήρε το όνομά του από τον Κρόκο, μια κωμόπολη μόλις 5 χλμ. από την Κοζάνη, όπου γίνεται συστηματική καλλιέργειά του.

Εξάγεται σε πολλές χώρες και θεωρείται πολύτιμος, επειδή, πέρα από τις ευεργετικές του ιδιότητες, συλλέγεται δύσκολα. Η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) εγγυάται ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής πραγματοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παρολ' αυτά, η κλιματική κρίση «χτύπησε» και το «χρυσάφι» της ελληνικής γης, αφού η παραγωγή του δυσκολεύει όλο και περισσότερο.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «Κρόκος Κοζάνης», Βασίλης Μητσόπουλος μιλώντας στο MEGA ανέφερε: «Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επανέλθουμε στις προηγούμενες παραγωγές που είχαμε, με έρευνες που συνήθως κάνουμε να βελτιώσουμε κάπως την καλλιέργεια».

Όπως πρόσθεσε: «Αυτό που θέλουμε και έχουμε κάνει είναι ένα αίτημα για να αποζημιωθούν τουλάχιστον οι παραγωγοί για την χρονιά του 2023, έτσι ώστε να καλύψουμε τα πάγια καλλιεργητικά τους έξοδα, να μείνουν στη δουλειά, για να έχουμε καλύτερες παραγωγές από την επερχόμενη χρονιά για να καλύψουμε την ισχυρή ζήτηση».

Τέλος, ο κ. Μητσόπουλος σημειώνει ότι: «Οι μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής οδηγούν σε ένα προϊόν ανωτέρας ποιότητας γι΄ αυτό και είναι και ΠΟΠ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33iutr5sopl)