Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήµια έδειξε ότι πέραν των γνωστών περιζήτητων σχολών, όπως η Ιατρική, η Νοµική και οι Πολυτεχνικές, όπου πάντως καταγράφηκε καθοδική τάση σε σχέση µε πέρυσι, πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν αντικείµενα µε χαµηλότερες βαθµολογίες, τα οποία όµως µε τη λήψη του πτυχίου οδηγούν άµεσα στην αγορά εργασίας, καθώς ανήκουν στα λεγόµενα επαγγέλµατα του µέλλοντος.

Είναι ενδεικτικό ότι τµήµατα όπως το Ναυτιλίας και Επιχειρηµατικών Υπηρεσιών µε 9.850 µόρια, που συνδυάζεται µε τις νέες τεχνολογίες, όπως επίσης και το τµήµα Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων στη Σύρο µε 9.510 µόρια, αλλά και το τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στην Αθήνα µε 18.490 µόρια και το τµήµα ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας στην Αθήνα µε 18.175 µόρια, αποτελούν «κλειδιά» για τα επαγγέλµατα του µέλλοντος.

Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» παρουσιάζει έρευνα του δρος Χρήστου Ταουσάνη, συµβούλου εκπαίδευσης και ιδρυτή της EMPLOYED, ενώ µελέτη του GoldmanSachs Group αναφέρει ότι περίπου 300 εκατοµµύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσµίως ενδέχεται να επηρεαστούν από την αυτοµατοποίηση της Τεχνητής Νοηµοσύνης.

Από την άλλη, σύµφωνα µε το Bureau of Labor Statistics, τα επαγγέλµατα της Επιστήµης των Υπολογιστών αναµένεται να δουν ταχεία ανάπτυξη της απασχόλησης, καθώς υπάρχει µεγάλη ζήτηση για ασφάλεια πληροφορικής και ανάπτυξη λογισµικού. Επίσης, τα δεδοµένα του LinkedIn Jobs on the Rise για το 2024 αποκαλύπτουν τους ταχύτερα αναπτυσσόµενους τίτλους θέσεων εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια και τις τάσεις που καθορίζουν τον µελλοντικό κόσµο της εργασίας.

Σύµφωνα µε την έρευνα του δρος Χρ. Ταουσάνη, δεκάδες επαγγέλµατα δείχνουν µια έντονη δυναµική σε έναν ορίζοντα πενταετίας, µεταξύ των οποίων:

1. Ειδικοί - χειριστές Τεχνητής Nοηµοσύνης. Ο ειδικός Τ.Ν. είναι ένας επαγγελµατίας που ειδικεύεται στη δηµιουργία, ανάπτυξη και εφαρµογή συστηµάτων και τεχνολογιών Τ.Ν., συνδυάζοντας γνώσεις από κλάδους, όπως η επιστήµη των υπολογιστών, η επιστήµη των δεδοµένων, η νευρολογία, η γνωσιακή επιστήµη κ.ά. Από την άλλη, οι µηχανικοί Τεχνητής Νοηµοσύνης είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασµό ενός συστήµατος µηχανικής µάθησης/λογισµικού που δίνει σε υπολογιστικά συστήµατα τη δυνατότητα να αυτοµατοποιούν προγνωστικά µοντέλα.

2. Μηχανικοί ροµποτικής. Το επάγγελµα αυτό αφορά την επιστήµη των µηχανικών για τον σχεδιασµό και την κατασκευή ροµπότ. ∆ηλαδή, ένας διεπιστηµονικός συνδυασµός γνώσεων από τον προγραµµατισµό, την Τεχνητή Νοηµοσύνη, τη µηχανική/βαθιά µάθηση, τη φυσική έως την ηλεκτρονική για τη δηµιουργία, εποπτεία και λειτουργία ενός τέτοιου συστήµατος που σταδιακά κατακλύζει την παραγωγή - και όχι µόνο.

3. Αναλυτές µεγάλων δεδοµένων. Οι αναλυτές δεδοµένων πλέον έχουν πολύ σηµαντικό συµβουλευτικό ρόλο σε εταιρείες τεχνολογίας και καταναλωτικών αγαθών, σε οργανισµούς που σχετίζονται µε τη λήψη εµπορικών και στρατηγικών αποφάσεων κ.λπ. Φυσικά, σε πεδία όπως η τραπεζική, η Οικονοµία, η Υγεία, τα media οι συγκεκριµένοι επαγγελµατίες γίνονται ολοένα και πιο περιζήτητοι. Οι τυπικές αρµοδιότητες ενός αναλυτή δεδοµένων περιλαµβάνουν τη διαχείριση µεγάλων δεδοµένων, τη διασφάλιση της ποιότητας των εισαγόµενων δεδοµένων, την ανάπτυξη δυνατοτήτων ανάλυσης και υποβολής εκθέσεων και την παρακολούθηση των επιδόσεων και των σχεδίων ελέγχου ποιότητας για τον εντοπισµό βελτιώσεων. Είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση εκατοντάδων στοιχείων που σχετίζονται µε πωλήσεις, έρευνα αγοράς, logistics, συµπεριφορά καταναλωτή, ακόµη και γλωσσικών δεδοµένων! Ετσι, αναπτύσσουν εκθέσεις για να βοηθούν τις εταιρείες να λαµβάνουν τεκµηριωµένες αποφάσεις και να βελτιστοποιούν διεργασίες.

4. Blockchain specialists. Η τεχνολογία του Blockchain αρχίζει να υπεισέρχεται ολοένα και περισσότερο στις µέρες µας. Από την εκπαίδευση έως την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics, το Blockchain αφορά πολλά. ∆ιευκολύνει τροµερά τις συναλλαγές επιχειρηµατικού δικτύου καταγράφοντας κάθε συναλλαγή δεδοµένων στο δίκτυο. Προσφέρει επίσης αποτελεσµατική παρακολούθηση των περιουσιακών µας στοιχείων είτε είναι υλικά ή άυλα και γεννά νέες ευκαιρίες για όσους θα κατακτήσουν γνώσεις σχετικές µε την τεχνολογία.

5. Κρυπτογράφοι και αναλυτές κυβερνοασφάλειας. Οι κρυπτογράφοι, µαζί µε τους ειδικούς αναλυτές που αξιολογούν τα συστήµατα και διασφαλίζουν την κυβερνοασφάλεια, ήδη λογίζονται ως απαραίτητοι ειδικοί επιστήµονες σε πολλούς κλάδους και όχι µόνο στον τραπεζικό, όπως ορισµένοι πιστεύουν.

6. Μηχανικοί ΑΠΕ. Σύµφωνα µε µαρτυρίες του International Energy Agency, προβλέπεται ότι η παγκόσµια δυναµικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές από 3.609 γιγαβάτ το 2022 θα εκτιναχθεί στα 5.640 γιγαβάτ σε µια πενταετία, έως το 2027. Γεωθερµία, ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, βιοµάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια κ.ο.κ. αποτελούν ορισµένες από αυτές, µε µεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και απασχόλησης στελεχών. Ενδεικτικά, η χώρα µας δεν χρησιµοποιεί ακόµα το γεωθερµικό δυναµικό της, στο ηφαιστειακό τόξο του Νότιου Αιγαίου για την παραγωγή ηλεκτρισµού, ενώ διαθέτει µια µεγάλη δυναµική.

7. Οικονοµικοτεχνολόγοι. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ΤτΕ, το FinTech καλύπτει κάθε είδους χρηµατοοικονοµική καινοτοµία που βασίζεται στην πρόοδο της τεχνολογίας και µπορεί να οδηγήσει σε νέα επιχειρηµατικά µοντέλα, νέες εφαρµογές, διαδικασίες ή νέα προϊόντα, µε σηµαντική επίδραση στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα και στην παροχή χρηµατοοικονοµικών υπηρεσιών. Τα στελέχη χρηµατοοικονοµικής τεχνολογίας ή οικονοµικοτεχνολόγοι πρακτικά αποτελούν τη µετεξέλιξη των προγενέστερων οικονοµικών και τραπεζικών στελεχών στους συναφείς κλάδους. Και αν τα αµιγώς οικονοµικά και οικονοµικοδιοικητικά στελέχη που είχαν την πρωτοκαθεδρία -ειδικά στις αµοιβές- βλέπουν σταδιακά να συρρικνώνεται η αγορά γι’ αυτούς, το αντίθετο αναµένεται να συµβεί για τους FinTech Specialists.

8. Βιοµέτρες. Σκοπός της Βιοµετρίας είναι η γνώση και η δυνατότητα χρησιµοποίησης µεθόδων για τη συλλογή και επεξεργασία διαφόρων βιολογικών µετρήσεων. Μέσω στατιστικών και µαθηµατικών µεθόδων, αντλεί δεδοµένα σχετικά µε έναν οργανισµό για βιοµετρική ανάλυση, που χρησιµοποιούνται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, για την αναγνώριση ανθρώπων.

9. Σύµβουλοι εκπαίδευσης και επιµόρφωσης. Οι γνωστικές απαιτήσεις στα περισσότερα επαγγέλµατα αλλάζουν ταχύτατα, όπως και οι απαιτούµενές τεχνικές και ήπιες δεξιότητες. Πλέον, µέσα από έναν απέραντο κατάλογο µορφωτικών επιλογών, συνδυαστικά µε την ανάγκη για upskilling και reskilling, µια ειδικότητα που θα έρθει συµπληρωµατικά στον ρόλο του επαγγελµατικού συµβούλου θα είναι αυτή του συµβούλου επιµόρφωσης, τόσο σε ατοµικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Θα εστιάζει στη διάγνωση αναγκών ενός ατόµου, φορέα ή οργανισµού και θα επιλέγει, µε βάση συγκεκριµένους και µετρήσιµους δείκτες, στην αποτελεσµατική επανεκπαίδευση και επανασχεδιασµό της σταδιοδροµίας ενός ατόµου, καθώς περίπου 1 στις 4 θέσεις εργασίας µέχρι το 2030, παγκοσµίως, αναµένεται να αναδιαµορφωθούν.

10. Νευροεπιστήµονες. Οι νευροψυχιατρικές παθήσεις και οι διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήµατος είναι µια πρόκληση για τις σύγχρονες εταιρείες και τα σύγχρονα συστήµατα Υγείας. Από την άλλη, η νευροεκπαίδευση λογίζεται ως ένα πεδίο ύψιστης σηµασίας για τα επόµενα χρόνια, τόσο για την τυπική όσο και για τη µη τυπική µορφή εκπαίδευσης.

11. Γενετικοί σύµβουλοι. Η Γενετική Συµβουλευτική είναι η διαδικασία κατά την οποία άτοµα, που έχουν ένα γενετικό νόσηµα ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν, συζητούν µε έναν γενετιστή και ενηµερώνονται σχετικά µε την κατάστασή τους. Λαµβάνοντας υπόψη τις εκθετικές αλλαγές στα πεδία της Βιογενετικής, της Ιατρικής και άλλων όµορων κλάδων, σύντοµα πολλοί άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα και την επιθυµία να κάνουν επιλογές, να λάβουν αποφάσεις και να διαχειριστούν τέτοια δεδοµένα µε τη συνδροµη ενός αντίστοιχου στελέχους. Ο γενετιστής θα συλλέγει πληροφορίες για το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό των ατόµων και θα σχεδιάζει ένα γενεαλογικό δένδρο µε το γενετικό προφίλ και εφαρµόζοντας µια γονιδιωµατική ανάλυση. Μετέπειτα, θα παρέχει στοχευµένη συµβουλευτική, λαµβάνοντας υπόψη τα προσωπικά δεδοµένα, αλλά και την ιατρική και ψυχολογική κατάσταση των ωφελουµένων.

Οι εργασίες της Επιστήμης των Υπολογιστών αναμένεται να δουν ταχεία ανάπτυξη, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση


12. Γεροντολόγοι. Η Γεροντολογία είναι ένας διεπιστηµονικός κλάδος που έχει προοπτικές σταδιοδροµίας σε οργανισµούς, υπηρεσίες Υγείας και µακροχρόνιας φροντίδας. Το στέλεχος το οποίο θα εξειδικευθεί στο πεδίο αυτό µπορεί να ξεκινήσει ως κοινωνικός λειτουργός, ως νοσηλευτής, ως διατροφολόγος, αλλά και να εξελιχθεί σε προσωπικό σύµβουλο φροντίδας της τρίτης ηλικίας και στέλεχος µε εξειδίκευση στο πεδίο της ποιότητας ζωής στην τρίτη ηλικία. Φυσικά η Γηριατρική, η Βιολογία, η Εργοθεραπεία είναι η αφετηρία για να µεταπηδήσει κάποιος στο σηµαντικό αυτό πεδίο, καθώς η αυξανόµενη ζήτηση για φροντίδα ενός γηράσκοντος πληθυσµού, συνδυαστικά µε την αύξηση του προσδόκιµου ζωής, εύλογα θα αυξάνει την παρουσία ασθενών µε χρόνιες παθήσεις και την ανάγκη για ειδικούς υγειονοµικής περίθαλψης.

Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»