Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην Εύβοια, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Αφράτι.

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και η έντασή τους έφτασε μέχρι τα 7 μποφόρ.

Από το 112 εστάλη μήνυμα για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών. Οι κάτοικοι του χωριού Αφράτι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Βασιλικό, ενώ αυτοί των χωριών Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά να κινηθούν προς Χαλκίδα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33xqm9lhgjt)

Σύμφωνα με το eviaonline.gr, η φωτιά έφτασε στα 1.500 μέτρα, με αρκετούς κατοίκους να παραμένουν στην περιοχή για να συνδράμουν στη μάχη της κατάσβεσης.

Στο σημείο έχουν μεταβεί 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και Μολδαβών πυροσβεστών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών) με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33y5ntuwyjl)
Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα) εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν με τη δύση του ηλίου.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε από τον Πισσώνα κατευθύνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Αφράτι. Τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν επίσης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33vqi1xu6bl)

Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33xsflyavp5)

Δείτε φωτογραφίες:

6284415
6284411
6284412
6284484
6284522__1_



Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Από τη φωτιά στο Αφράτι κινδύνευσαν δύο πυροσβέστες που επέβαιναν σε πυροσβεστικό όχημα. Σύμφωνα με το eviaonline.gr, το όχημα εγκλωβίστηκε για λίγα λεπτά αλλά κατάφερε να βγει από τον πύρινο κλοιό.

Φωτιά στο Αφράτι: Πυροσβέστης από ιστιαία περιγράφει πως τους κυκλωσε η φωτιά

Εύβοια - Αφράτι:To πυροσβεστικό που σώθηκε τελευταία στιγμή από τις φλόγες


Στην Εύβοια ο Κικίλιας

Στην Εύβοια μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από τις μεσημεριανές ώρες σήμερα. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

«Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, που έχει μεταβεί στην πυρκαγιά στην Εύβοια. «Eίναι μια νύχτα μάχης για μας. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που αντιμετωπίσαμε το μεσημέρι, δεν είναι ούτε τα μποφόρ τέτοια, ούτε τα μελτέμια.

Όμως, δυστυχώς, η Εύβοια είναι η φυσική άμυνα, αν θέλετε, μπροστά από την Αττική και δίνει πάντα καιρό τέτοιο που μας δημιουργεί προβλήματα. Μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε το μεσημέρι στα Ψαχνά Εύβοιας.

Είναι όλοι εδώ, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπαρχηγός, όλη η ηγεσία, όλες οι επίγειες δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν θα δουλέψουν για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσα στη νύχτα.

«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ' όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Όπως είπε, «η πυρκαγιά και η ζώνη που έχει ήδη κάψει ή περάσει, θα δώσει και αναζωπυρώσεις και θα έχει και προκλήσεις και την αυριανή ημέρα» ενώ κάλεσε τους πολίτες «να πειθαρχούν και να ακούν τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας που κάνει τις εκκενώσεις αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Αναφορικά με την αυριανή ημέρα, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πάνω από 20 εναέρια μέσα θα επιχειρούν με το πρώτο φως της μέρας. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι θα πετάξουν σε δύο κύκλους. «Μόνιμα να υπάρχουν εναέρια από πάνω. Να μην μένει η πυρκαγιά χωρίς εναέριο», τόνισε.

«Δουλειά όλο το βράδυ και μάχη, και δουλειά το πρωί», υπογράμμισε.

«Βλέπετε ότι φέτος είμαστε όλοι μαζί εδώ. Περιφέρεια, δήμοι, πυροσβεστική, εθελοντές, αστυνομία, δασαρχεία και ένοπλες δυνάμεις. Θα ήθελα να υπάρχει πρώτα απ' όλα ασφάλεια. Μετά βεβαίως μας ενδιαφέρουν οι περιουσίες των ανθρώπων, τα σπίτια και τα έχουμε προστατεύσει όπως βλέπετε σήμερα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά έχουμε και ένα στόχο, μια δουλειά, να μαζέψουμε αυτή την κατάσταση και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε, φέρνοντας αυτή την πυρκαγιά σε ύφεση», σημείωσε και προσέθεσε ότι μέσα σε διάστημα λίγων ωρών σήμερα εκδηλώθηκαν πάνω από 40 πυρκαγιές.

«Από την Ηλεία, στην κεντρική Μακεδονία, το Κιλκίς ξανά, το Ωραιόκαστρο, την Κεντρική Εύβοια. Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν συγχωρείται κανένα λάθος. Δεν έχει βρέξει, το είδατε. Δεν έχει χιονίσει, δεν υπάρχει υγρασία.

Αντιμετωπίζουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων και όμως βλέπετε είναι κάθε μέρα εδώ και παλεύουν όλοι και υπάρχει και τίμημα. Βλέπετε πυροσβέστες τραυματίες, πυροσβέστες με εγκαύματα, άνθρωποι του καθήκοντος οι οποίοι δίνουν όλους το είναι. Αυτούς, τους εθελοντές μας και όλους τους συνεργάτες εδώ πέρα, τους ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33ub7qbt4bd)
Απόκοσμες εικόνες από τη φωτιά στην Εύβοια: Ο καπνός κάλυψε τον ουρανό της Αττικής και της Βοιωτίας - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Επικίνδυνα έχει η εξαπλωθεί η πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία καίει την περιοχή τον δήμο Διρφυών Μεσσαπίων.

Η φωτιά πλησιάζει απειλητικά οικισμούς, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, ενώ εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις.

Αποπνικτική είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή καθώς οι καπνοί έχουν σκεπάσει τα πάντα.

Δείτε βίντεο της πυρκαγιάς από την Ριτσώνα, όπως φαίνεται από την κάμερα του Forecastweather.gr:

Πυκνό σύννεφο καπνού σκέπασε μέρος της Αττικής

Ο καπνός σχημάτισε μια μακριά λωρίδα η οποία «έκρυψε» μερικώς τον ήλιο, την ώρα της δύσης.

Στον Λυκαβηττό, τουρίστες και Αθηναίοι, σήκωσαν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν το κοκκινωπό χρώμα του ήλιου, δίχως κάποιοι να γνωρίζουν ότι το φαινόμενο οφείλεται στην καταστροφική πυρκαγιά.






Πυροσβέστης έσωσε σκυλί μέσα από το δάσος του Πισσώνα

Στο δάσος του Πισσώνα το οποίο καίει η φωτιά που μαίνεται στην Εύβοια, εκτυλίχθηκε μια συγκινητική στιγμή, καθώς ένας πυροσβέστης έσωσε ένα σκυλάκι που βρέθηκε τρομαγμένο στην περιοχή.

Ο πυροσβέστης και οι συνάδελφοί του έδωσαν νερό στο σκυλί και το μετέφεραν σε ασφαλές σημείο για να του προσφέρουν τροφή και προστασία.

diasosi-skyli1
diasosi-skyli2


Αντριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που η φωτιά κυκλώνει τον πυροσβέστη που τραυματίστηκε

Βίντεο ντοκουμέντο έχει αποτυπώσει τις δραματικές προσπάθειες των πυροσβεστών στην Εύβοια, αρχικά να σβήσουν τη φωτιά και εν συνεχεία να σώσουν τις ζωές τους.

Η φωτιά μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα φούντωσε και οι φλόγες είχαν ύψος 25 μέτρα. Οι κραυγές των πυροσβεστών προς τους συναδέλφους τους, για να απομακρυνθούν από το σημείο, και η εικόνα της πύρινης κόλασης είναι ενδεικτικά του εφιάλτη που βίωσαν.

Ο Θωμάς Μανούσος και οι συνάδελφοί του χωρίς δεύτερη σκέψη προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά, η οποία του προκάλεσε εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο.

«Κατεβαίνοντας για να κάνουμε την κατάσβεση οι άνεμοι ήταν πολύ δυνατοί. Μας κύκλωσε η φωτιά πολύ γρήγορα. Βάλαμε όπισθεν στο αυτοκίνητο και προσπαθήσαμε να μη μας κυκλώσει. Εν τέλει μας κύκλωσε και εγώ πήγα να καώ», είχε δηλώσει ο πυροσβέστης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d33q774qwrd5)