Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (31/07) στον Πισσώνα Ευβοίας, καθώς επίσης στην πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην περιοχή Σελλιά Ρεθύμνου.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας μετέβη στην Εύβοια, μαζί με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος Εύβοια, με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο, Θεόδωρο Βάγια να δηλώνει ότι όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Το κύριο βάρος είχε δωθεί στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς. Όπως ανέφερε: «Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ μας επιτρέπουν ώστε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας με δύο κύκλους εναέριων μέσων να μπορέσουμε να την ελέγξουμε και να την οριοθετήσουμε».

Με τη σειρά του ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο «για μία νύχτα μάχης». Και συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ' όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας».

evoia-fotia5

fotia-evia


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία είχαν εστιάσει ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα διατίθενται σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος. 


Στο σημείο παρέμειναν και επιχειρούσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα (11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό).

Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, καμία σχέση με χθες το απόγευμα, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες διάσπαρτες εστίες. Μιλώντας στο evima.gr ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ανέφερε πως δεν κινδυνεύουν σπίτια ούτε το μοναστήρι του Αγίου Αρμά. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως βορειοανατολικά, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους. 

Σην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν και Μολδαβοί πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τους πυροσβέστες που είχαν βρεθεί ξανά στην Εύβοια στη φονική πυρκαγιά το 2021.


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια

Φωτιά στον Πισσώνα Ευβοίας 2


Στάλθηκαν μηνύματα από το 112

Μέχρι αργά χθες το βράδυ εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο για την απομάκρυνση των μικρών οικισμών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.


Αναλυτικά τα μηνύματα εκκένωσης

Το τελευταίο μήνυμα από το 112 εστάλη στις 17:22 και καλούσε τους κατοίκους των περιοχών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμά να απομακρυνθούν προς Χαλκίδα.


Λίγο πριν τις 16.30 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αφράτι: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αφράτι Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Βασιλικό» ανέφερε το μήνυμα.


Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Πισσώνα να είναι σε ετοιμότητα: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πισσώνας Εύβοιας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.




Πυροσβέστης έσωσε σκυλάκι 

Σύμφωνα με το evima.gr, στο δάσος του Πισσώνα εκτυλίχθηκε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή στιγμή, όταν ένας πυροσβέστης έσωσε σκυλάκι που βρέθηκε τρομαγμένο στην περιοχή.

Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του έδωσαν νερό στο φοβισμένο τετράποδο και το μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

evia



Απόκοσμες εικόνες στην Αθήνα

Ο καπνός που δημιουργήθηκε από τη φωτιά στην Εύβοια κάλυψε τον αττικό ουρανό, καθώς λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, ο καπνός έκρυψε μερικώς τον ήλιο, δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες. 

kapnos__1_

kapnos__10_




Μεγάλη φωτιά στα Σελλιά Ρεθύμνου

Δύσκολη ήταν η νύχτα και για τους κατοίκους της κοινότητας Φοίνικα του Δήμου Αγίου Βασιλείου στην Κρήτη, οι οποίοι λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα του 112 να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της φωτιάς που ξέσπασε μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα σε δασική έκταση στην περιοχή Σελλιά Ρεθύμνου στο φαράγγι του Κοτσιφού.


Στο σημείο έσπευσαν 91 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ και 25 οχήματα. 




45 νέες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο 

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 νέες πυρκαγιές (46 με τη φωτιά στο Ρέθυμνο τα μεσάνυχτα) και οι 37 από αυτές αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική.

Η δυσκολότερη, από αυτές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ήταν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πισσώνας Ευβοίας, «λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων». Όπως είπε, «οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 7 μποφόρ, ενώ τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας δημιουργούσαν διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες νοτιότερα της πυρκαγιάς».



Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 3 Περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα, Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)