Για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις τιμές του ρεύματος, την κίνηση της αγοράς και τις προσδοκίες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Κάθε μέρα μαζί», με τη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος

Ερωτηθείς για την κυβερνητική παρέμβαση στη μείωση των τιμών του ρεύματος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τη χαρακτήρισε θετική για τα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι η μείωση αυτή μπορεί να ενισχύσει τον καταναλωτικό τζίρο, ωστόσο επισήμανε την έλλειψη μέτρων για τις επιχειρήσεις.

«Το ότι θα υπάρξει μια μείωση στις τιμές ρεύματος για εμάς είναι θετικό. Είναι θετική παρέμβαση γιατί πιστεύουμε ότι όταν τα νοικοκυριά έχουν λεφτά, ασφαλώς και αυτός ο τζίρος έρχεται σ' εμάς. Όμως δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο για τις επιχειρήσεις. Μιλάμε για μια αύξηση του ρεύματος που θα φτάσει το 20%, ίσως και παραπάνω. Αυτό το κόστος δεν μπορούν να το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προσθέσουν το αυξημένο κόστος του ρεύματος στις τιμές των προϊόντων, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ώστε να αποφευχθεί η μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε την ανάγκη υποστήριξης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι πολλές φορές οι λογαριασμοί ρεύματος είναι ίσοι με το ενοίκιο της επιχείρησης. «Μιλάμε για επιχειρήσεις που έχουν 5-6-7 χιλιάδες λογαριασμούς ρεύματος. Είναι οι επιχειρήσεις εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα κρεοπωλεία και όλα αυτά. Ο επιχειρηματίας πρέπει να τα υπολογίσει, γιατί αλλιώς θα βρεθεί προ εκπλήξεων», σημείωσε.

Κίνηση της αγοράς

Όσον αφορά την κίνηση της αγοράς, ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε ότι θα υπάρξει ικανοποίηση αν ο τζίρος φτάσει στα περσινά επίπεδα. Αναγνώρισε ότι στις τουριστικές περιοχές οι οικονομικοί δείκτες είναι καλύτεροι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, όμως στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται μειωμένος τζίρος σε σύγκριση με πέρυσι.

Σχετικά με τις επερχόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν τις επιχειρήσεις. «Η κίνηση του πρωθυπουργού που μας είπε ότι θέλει να μας δει πριν από την έκθεση δείχνει ότι κάτι θέλει να ανακοινώσει. Όλα δείχνουν ότι θα έχει κάποιες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ», είπε, τονίζοντας την ανάγκη αναθεώρησης του φορολογικού νόμου που έχει πολλές αστοχίες.

Φορολογικές δηλώσεις

Τέλος, αναφερόμενος στις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι πολλά Σωματεία και Σύλλογοι λογιστών δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δώσει νέα παράταση ή να επιτρέψει σιωπηλή παράταση για την υποβολή των δηλώσεων.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς πώς κρίνει την παρέμβαση της κυβέρνησης στην τιμή του ρεύματος

Γ.ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: Το ότι θα υπάρξει μια μείωση στις τιμές ρεύματος για εμάς είναι θετικό. Είναι θετική παρέμβαση γιατί πιστεύουμε ότι όταν τα νοικοκυριά έχουν λεφτά, ασφαλώς και αυτός ο τζίρος έρχεται σ' εμάς, όμως δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο για τις επιχειρήσεις. Μιλάμε για μια αύξηση του ρεύματος που θα φτάσει το 20%, ίσως και παραπάνω. Αυτό το κόστος δεν μπορούν να το απορροφήσουν οι επιχειρήσεις. Η άποψή μου είναι ότι θα αναγκαστούν να το προσθέσουν στο κόστος του προϊόντος, άρα αυτό θα εκτοξεύσει και άλλο τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί ότι ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα, γιατί ουσιαστικά πάλι ο καταναλωτής θα την πληρώσει. Με την αύξηση του κόστους ό,τι γλιτώνει από το ρεύμα του σπιτιού του θα το πληρώσει σε αγαθά ή σε υπηρεσίες.

Γ.ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: Στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις πολλές φορές ο λογαριασμός ρεύματος είναι ίσος με το ενοίκιο της επιχείρησης. Μιλάμε για επιχειρήσεις που έχουν 5-6-7 χιλιάδες λογαριασμούς ρεύματος, είναι οι επιχειρήσεις εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα κρεοπωλεία και όλα αυτά θα πρέπει ο επιχειρηματίας να τα υπολογίσει, γιατί αλλιώς θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Άρα νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί έστω και τώρα ότι πρέπει να πάρει ανάλογα μέτρα όπως πήρε για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Για την κίνηση της αγοράς

Γ.ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: Εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι ο τζίρος να είναι ανάλογος με τον περσινό. Θετικό στοιχείο είναι ότι στις περιοχές που έχουμε τουριστική κίνηση εκεί μπορεί να δούμε καλύτερα οικονομικά στοιχεία και εκτίμησή μου είναι ότι γενικά η αύξηση των τουριστών θα δημιουργήσει θετικό πρόσημο όπου στη χώρα μας υπάρχουν τουρίστες . Στις υπόλοιπες περιοχές και στην Αττική εκτιμώ ότι θα έχουμε μικρότερους τζίρους από πέρυσι. Θα κάνουμε λογαριασμό στο τέλος, αλλά όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μειωμένους τζίρους.

Ερωτηθείς αν περιμένουν κάτι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Γ.ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: Η κίνηση του πρωθυπουργού που μας είπε ότι θέλει να μας δει πριν από την έκθεση δείχνει ότι κάτι θέλει να ανακοινώσει. Όλα δείχνουν πως θα έχει κάποιες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, η εκτίμησή μου είναι ότι θα ξαναδεί τον φορολογικό νόμο, ο οποίος έχει πολλές αστοχίες.

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Γ.ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: Τα στοιχεία που παίρνουμε από τα Σωματεία και τους Συλλόγους των λογιστών είναι ότι δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί ή να δώσει νέα παράταση ή να δώσει σιωπηλή παράταση.