Στην Ερμιόνη και στη Μεσσηνία, σε δύο ελαιώνες που αριθμούν περί τις 40.000 ρίζες σε μια έκταση 1.300 στρεμμάτων συνολικά, οι εργάτες πέρυσι μάζευαν καθημερινά τις ελιές αυτή την περίοδο, πιθανότατα χωρίς να γνωρίζουν πολλοί εξ αυτών ότι το αφεντικό τους είναι ένας σεΐχης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πιθανότερο σενάριο, μάλιστα, είναι πως δεν θα τον δουν και ποτέ, καθώς ο σεΐχης έχει επιλέξει να ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναϊάν, γόνος μιας από τις έξι οικογένειες που διαφεντεύουν τα Εμιράτα, εκτός από βαθύπλουτος επιχειρηματίας, είναι αντιπρόεδρος και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του.

Οι συναλλαγές του με την Ελλάδα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά ενός ακινήτου στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Μακρυγιάννη με θέα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Το εν λόγω ακίνητο, μάλιστα, θεωρείται το ακριβότερο της Αθήνας, αν όχι της Ελλάδας.

Οι "χρυσοί" ελαιώνες

Ο σεΐχης δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, αγοράζοντας ακίνητα, ξενοδοχεία και ελαιώνες, ενώ έχει εισέλθει και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές του με το ελαιόλαδο, αυτές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, αφού πέρυσι η παραγωγή έφτασε τους εκατόν τριάντα τόνους.

Οι ελαιώνες του βρίσκονται στην Ερμιόνη, όπου διαθέτει 28.000 ρίζες, και στη Μεσσηνία, όπου διαθέτει άλλες 6.500, η καλλιέργεια είναι παραδοσιακή, ενώ η συγκομιδή γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα.

Φέτος πάντως οι ελαιώνες του σεΐχη θα παράγουν πολύ περιορισμένο αριθμό κιλών, σε μια δραματική χρονιά σε ό,τι αφορά την παραγωγή λαδιού σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ιταλία να είναι 27% κάτω και την Ισπανία, που είναι η πρώτη παραγωγός στον κόσμο, 56% εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.