Εντός του φθινοπώρου αναµένεται να ξεκινήσει η νέα δράση ενίσχυσης επιχειρήσεων «Σχέδια προσαρµογής µικροµεσαίων επιχειρήσεων δυναµικότητας 20-50 ΕΜΕ» του ΕΣΠΑ, η οποία µε προϋπολογισµό 30.000.000 ευρώ θα ενισχύει µε ποσά έως 130.000 ευρώ την κατάρτιση εργαζοµένων.

Σύµφωνα µε την προδηµοσίευση της δράσης, στόχος είναι η υποστήριξη µικροµεσαίων επιχειρήσεων δυναµικότητας 20-50 απασχολουµένων για την ανάπτυξη και εφαρµογή σχεδίων προσαρµογής τους «σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, µε έµφαση σε θέµατα επιλογών πράσινης διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισµού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας».

∆ικαιούχοι της δράσης θα είναι υφιστάµενες επιχειρήσεις µε τουλάχιστον δύο κλεισµένες διαχειριστικές χρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να υποβάλουν business plans µε τις παρακάτω ενέργειες, οι δαπάνες των οποίων θα είναι επιλέξιµες:
  1. Συµβουλευτικές υπηρεσίες προς την επιχείρηση σε θέµατα επιχειρηµατικής λειτουργίας, οργανωτικών συστηµάτων, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναµικού συµπεριλαµβανοµένων παρουσιάσεων εντός της επιχείρησης (για το σύνολο του προσωπικού) σε κρίσιµα θέµατα που αφορούν το σύνολο της επιχείρησης. - ∆ιαµόρφωση πλάνου αναβάθµισης δεξιοτήτων εργαζοµένων (διάγνωση αναγκών).
  2. Ανάπτυξη «soft» δεξιοτήτων των εργαζοµένων οι οποίες σχετίζονται µε τις κοινωνικές, συναισθηµατικές και διαπροσωπικές επιπτώσεις που έχει η χρήση τεχνολογιών, µεταβολές στις συνθήκες εργασίας, αντιµετώπιση έκτακτων καταστάσεων και άλλα συναφή θέµατα (εντός της επιχείρησης).
  3. Κατάρτιση εργαζοµένων (µε απλοποιηµένο κόστος) για την απόκτηση νέων γνώσεων και την αναβάθµιση δεξιοτήτων των εργαζοµένων µέσω της κατάρτισής τους σε αντικείµενα αιχµής, όπως ενδεικτικά:
    - περιβαλλοντικής διαχείρισης και «πράσινων» επιλογών δραστηριοποίησης
    - ψηφιακού εκσυγχρονισµού
    - προαγωγής της εξωστρέφειας
    - διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας
    - τεχνικών δεξιοτήτων διαφόρων ειδικοτήτων (αναλόγως του τοµέα δραστηριότητας επιχείρησης).
  4. Πιστοποίηση µαθησιακών αποτελεσµάτων (όπου ενδείκνυται) βάσει αναγνωρισµένων πιστοποιητικών.
  5. Νέα θέση εργασίας εξειδικευµένου και υψηλών προσόντων προσωπικού που σχετίζεται µε τους στόχους της δράσης ή µε θέµατα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναµικού (µε διατήρηση τουλάχιστον 6 µήνες µετά τη λήξη της ενίσχυσής της), ενώ θα ορίζονται συγκεκριµένα προσόντα.

Η προκήρυξη

Ο επιχορηγούµενος προϋπολογισµός κάθε σχεδίου θα κυµαίνεται από 25.000 έως και 130.000 ευρώ. Στην προκήρυξη της δράσης αναµένεται να καθοριστούν µεταξύ άλλων οι επιλέξιµοι ΚΑ∆ αλλά και η ελάχιστη και µέγιστη χρηµατοδοτική βαρύτητα κάθε ενέργειας, το µέγιστο ποσοστό των απασχολουµένων που µπορούν να συµµετέχουν στην υποχρεωτική ενέργεια της κατάρτισης. Ακόµη θα καθορίζονται και περιορισµοί για το πλήθος των καταρτίσεων ανά εργαζόµενο (π.χ. κάθε εργαζόµενος να µπορεί να συµµετέχει σε έως δύο προγράµµατα κατάρτισης). Αξίζει να σηµειωθεί πως η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα είναι άµεση µε βάση συγκεκριµένα κριτήρια που θα καθοριστούν µε την Υπουργική Απόφαση της προκήρυξης της δράσης. Στην ίδια Υπουργική Απόφαση θα οριστεί ελάχιστος βαθµός πρόκρισης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή