Η Μακρινίτσα, το «μπαλκόνι του Πηλίου», είναι από τα γραφικότερα χωριά της Ελλάδας, που κερδίζουν εγχώριους και ξένους επισκέπτες από την πρώτη στιγμή. Δυστυχώς, όμως, από τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε επλήγη από τη θεομηνία «Daniel», δεν θυμίζει σε τίποτα τον διασημότερο ορεινό προορισμό του «βουνού των Κενταύρων», καθώς έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη 11 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Πλέον, οι εικόνες που αντικρίζουν οι τουρίστες δεν είναι η μαγευτική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και ο φυσικός πλούτος, αλλά οι κατεστραμμένοι δρόμοι, οι πεσμένες τεράστιες πέτρες από τις κατολισθήσεις και οι ζημιές στα κτίσματα. Όλοι κάνουν λόγο για τεράστια υποχώρηση του τουριστικού προϊόντος, καθώς όσοι επισκέπτονται τη Μακρινίτσα φεύγουν άρον άρον για άλλα μέρη εμφανώς απογοητευμένοι, ενώ μεταφέρουν τις αποκαρδιωτικές εικόνες στους γνωστούς τους στις χώρες τους. Το πάλαι ποτέ χωριό-διαμάντι του Πηλίου έμεινε σε εγκατάλειψη πολλούς μήνες, με συνέπεια να ασθμαίνει οικονομικά και επιχειρηματικά.

Οι ντόπιοι από την πλευρά τους αναφέρουν πως οι άσχημες εικόνες απωθούν τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα το χωριό να υποφέρει οικονομικά. Μιλώντας στην «Απογευματινή», ιδιώτης κάτοικος Βόλου, που βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή βάση στη Μακρινίτσα για δουλειές, τόνισε χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση είναι απογοητευτική, καθώς δεν έχουν ρίξει ούτε ένα κιλό πίσσα σε λακκούβα. Με την πρώτη βροχή θα ανοίξει το έδαφος και θα γίνει ατύχημα. Υπάρχουν καθιζήσεις 40 πόντων».

Ο ίδιος ανέφερε ένα παράδειγμα που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους τουρίστες: «Ο σύντομος δρόμος Βόλου - Μακρινίτσας περνάει από τη συνοικία Κουκουράβα, όπου μάλιστα υπάρχει πινακίδα που λέει ότι περνάς με δική σου ευθύνη. Για κακή τύχη των τουριστών, το GPS τούς βάζει να περνούν από αυτή την καρμανιόλα και, όταν πατούν το πόδι τους στη Μακρινίτσα, είναι χλωμοί από τον φόβο τους και νομίζουν ότι όλο το χωριό είναι έτσι. Σε επόμενο “Daniel” θα σβήσουμε από τον χάρτη».

Αναφορικά με τον συνολικό τουρισμό στη Μαγνησία, είπε πως «έχει πέσει σε ποσοστό 50%, ενώ μεγάλη ζημία έχουν υποστεί και οι επαγγελματίες στον Βόλο λόγω μόλυνσης του Παγασητικού. Οι αναλύσεις λένε ότι είναι καθαρός, αλλά ο κόσμος φοβάται να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να έχουν μπει μέσα όσοι διατηρούν παραθαλάσσια καταστήματα».