avatar

Ελληνοφρένεια
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Κιβωτός του Κόσµου: Στοιχεία-σοκ και έρευνα για πλαστογραφία - "Καταπέλτης" ο εισαγγελέας για τη δράση του πατέρα Αντωνίου

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Νέα δικογραφία για παραποίηση στοιχείων και εγγράφου από την πλευρά του κατηγορουµένου, σύµφωνα µε το βούλευµα που αποκαλύπτει η "Κυριακάτικη Απογευµατινή"

kivotostoukosmoy-paterantonios
Στο «σκαµνί» του Μικτού Ορκωτού ∆ικαστηρίου της Αθήνας στέλνει το αρµόδιο δικαστικό συµβούλιο τον ιδρυτή της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσµου», Αντώνιο Παπανικολάου, για το αδίκηµα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων. Στο βούλευµα-καταπέλτη σε βάρος του πατέρα Αντωνίου, που αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», υπάρχει ακόµα µια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αφού ο εισαγγελέας ∆ηµήτρης Νοµικός, που εξέτασε την υπόθεση, διαχώρισε ένα σκέλος της δικογραφίας και το έστειλε στην Εισαγγελία για διενέργεια έρευνας για το αδίκηµα της πλαστογραφίας!

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο πατέρας Αντώνιος -µέσω των συνηγόρων του- είχε προσκοµίσει στις δικαστικές αρχές ένα βίντεο στο οποίο ο δεύτερος παθών στην υπόθεση υποστήριζε πως απειλήθηκε προκειµένου να καταγγείλει ψευδώς τον πατέρα Αντώνιο για πράξεις σε βάρος του. Επιπλέον, προσκόµισε και βεβαίωση της µητέρας του δεύτερου παθόντα, σύµφωνα µε την οποία ο ιδρυτής της «Κιβωτού» δεν τέλεσε ποτέ ασελγείς πράξεις σε βάρος του ανήλικου παιδιού της, ενώ κατατέθηκαν και ακόµα δύο βεβαιώσεις µαρτύρων, σύµφωνα µε τις οποίες ο πρώτος παθών κατασκεύασε τις κατηγορίες. Οµως, κατά τον εισαγγελέα ∆ηµήτρη Νοµικό, «η µαρτυρική κατάθεση του δεύτερου παθόντος δόθηκε σύµφωνα µε τα δικονοµικά εχέγγυα που επιτάσσονται για την εξέταση ανηλίκων µαρτύρων και ως εκ τούτου πιστοποιήθηκε η αντιληπτική ικανότητα του µάρτυρα και η δυνατότητά του να καταθέσει».

Πατέρας Αντώνιος: Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για όσα έγιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Αντιθέτως, σύµφωνα µε τον εισαγγελικό λειτουργό, «κλονίζεται η αξιοπιστία» των παρεχόµενων από τον κατηγορούµενο εγγράφων, αφού ο δεύτερος παθών «προέβη στη φερόµενη ανάκληση της µαρτυρίας του κατά του κατηγορουµένου κατόπιν µεσολάβησης και προτροπών συγκεκριµένου προσώπου, που µετέβη στον Βόλο για να συναντήσει τον δεύτερο παθόντα και του έδωσε συσκευή τηλεφώνου προκειµένου να τραβήξει σχετικό βίντεο, στο οποίο φέρεται ότι ανακαλεί τις δηλώσεις του. (...) Ο δεύτερος παθών ανέφερε σε παιδαγωγό της "Κιβωτού" ότι "αυτό που έκανε ήταν µεγάλη βλακεία" και ότι συνειδητοποίησε πως τον κορόιδεψαν και ότι το αντάλλαγµα για όλα αυτά θα ήταν να του χαρίσουν ακριβά ενδύµατα και θα τον βοηθούσαν να επιστρέψει στη µητέρα του».

Οπως καταλήγει ο κ. Νοµικός, τα προσκοµιζόµενα από τον πατέρα Αντώνιο έγγραφα που αφορούν τον δεύτερο παθόντα «έχουν ψευδές περιεχόµενο και είναι προϊόν υφαρπαγής των δηλώσεων του ανηλίκου κατόπιν πίεσης που του ασκήθηκε και έναντι υλικών ανταλλαγµάτων που του υποσχέθηκαν και του παρείχαν». Ταυτόχρονα, υπόνοιες πλαστότητας υπάρχουν για τη βεβαίωση που φέρει την υπογραφή της µητέρας του δεύτερου παθόντος, αφού η ίδια αρνείται ότι έγραψε σε ΚΕΠ τέτοια δήλωση, ενώ και ο αντιδήµαρχος Λάρισας, ∆ηµήτρης ∆εληγιάννης, αναφέρει ότι το έγγραφο φέρει ψεύτικες σφραγίδες και υπογραφές διοικητικών οργάνων του ∆ήµου Λάρισας! Βέβαια, ο κατηγορούµενος στο συµπληρωµατικό του υπόµνηµα εξέφρασε και ο ίδιος αµφιβολίες για τη γνησιότητα του εγγράφου, χωρίς όµως να διευκρινίζει το πώς έφτασε στην κατοχή του.

Κατάχρηση ανηλίκων

Οι δικαστές εξέδωσαν για δεύτερη φορά βούλευµα (το πρώτο έστελνε ξανά τη δικογραφία στην ανάκριση) και παραπέµπουν τον πατέρα Αντώνιο για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ανηλίκου που έχει ξεπεράσει τα 14 έτη, αλλά και σε βάρος ανηλίκου που δεν έχει ξεπεράσει τα 14 έτη. Η υπόθεση αφορά το διάστηµα από τον Σεπτέµβριο του 2020 έως τον Σεπτέµβριο του 2022, µε τους δικαστές να υιοθετούν πλήρως στις 70 σελίδες του βουλεύµατος την εισαγγελική πρόταση του ∆ηµήτρη Νοµικού. Στο πολυσέλιδο σκεπτικό των δικαστών αποδοµούνται οι ισχυρισµοί του επικεφαλής της «Κιβωτού», που ως κεντρικό αφήγηµα διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι οι καταγγελίες υποκινήθηκαν από τον πρώτο καταγγέλλοντα που άσκησε πίεση και στον δεύτερο για να στραφεί εναντίον του.

«Οι ανωτέρω ισχυρισµοί του κατηγορουµένου δεν µπορούν να γίνουν αποδεκτοί, καθώς υπάρχει πληθώρα διασταυρούµενων και πολλάκις επαληθευµένων µαρτυρικών καταθέσεων ανθρώπων που εργάζονταν ή φιλοξενούνταν στην "Κιβωτό" ή είχαν έρθει σε προσωπική επικοινωνία µε τους παθόντες και οι οποίοι άπαντες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των παθόντων», σηµειώνουν οι δικαστές και συνεχίζουν αναφερόµενοι στον πρώτο καταγγέλλοντα ότι έδωσε επανειληµµένες και διαδοχικές καταθέσεις ενώπιον των αρµόδιων ανακριτικών αρχών, επαναλαµβάνοντας µε σταθερό, αµετάβλητο και συνεπή τρόπο τον βασικό πυρήνα της αξιόποινης συµπεριφοράς του πατέρα Αντωνίου σε βάρος του.

Οπως εξηγούν, «µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε διαφορετικές χρονικά καταθέσεις εκθέτει τις γενετήσιες πράξεις, προβαίνοντας στην ίδια περιγραφή, δηλαδή ότι ο κατηγορούµενος κατά την προσωπική επικοινωνία που είχαν τον θώπευε στα οπίσθια και [περιγράφεται πράξη], ενώ σε παρόµοιες πράξεις προέβαινε κατά τη διάρκεια των θαλασσινών µπάνιων που διοργάνωνε η "Κιβωτός"».

Για τον ισχυρισµό του πατέρα Αντωνίου, ότι ο αυτόπτης µάρτυρας ενός περιστατικού διαφοροποίησε την κατάθεσή του στην πορεία, στο βούλευµα σηµειώνεται πως «αυτό δεν αποκλείει την τέλεση γενετήσιας πράξης, καθώς το φως του δωµατίου όταν εισέβαλε απροειδοποίητα ο µάρτυρας δεν ήταν έντονο και οπωσδήποτε ο µάρτυρας υπέστη σοκ από αυτό που αντίκρισε. Το γεγονός ότι το θύµα προέβη σε µία όψιµη και "καθυστερηµένη" καταγγελία σε βάρος του δράστη δικαιολογείται από την ντροπή που ένιωσε για την αποκάλυψη των γενετήσιων πράξεων σε βάρος του, ενώ οπωσδήποτε υπήρχε ο φόβος της διακοπής της παρεχόµενης οικονοµικής βοήθειας που λαµβάνει η οικογένεια του παθόντος από την οργάνωση». Κλείνοντας το σκεπτικό τους, οι δικαστές εξηγούν πως από το υλικό της δικογραφίας «αναδείχθηκε ένας συγκεκριµένος τρόπος δράσης του κατηγορουµένου, ο οποίος µε σχεδόν πανοµοιότυπο τρόπο επέδειξε την ίδια αξιόποινη συµπεριφορά σε βάρος των καταγγελλόντων».


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»