avatar

Γιατί με ξύπνησες πρωί
Σωτήρης Ξενάκης, Βασίλης Σκουρής

Κυριάκος Πιερρακάκης: Με ψηφιακές τοµές η νέα σχολική χρονιά, e-τάξεις και ηλεκτρονική πλατφόρµα για τους γονείς

Νέο "τοπίο" στα σχολεία

Η ψήφιση του νοµοσχεδίου φέρνει µεγάλες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστηµα - ∆ιαδραστικά µαθήµατα και φροντιστήρια, e-τάξεις για αποµακρυσµένες περιοχές και ηλεκτρονική πλατφόρµα για τους γονείς από τον Σεπτέµβριο

psifiako-sxoleio
Νέο «τοπίο» διαµορφώνεται στα σχολεία από τον Σεπτέµβριο, µε µια σηµαντική µεταρρύθµιση που αφορά την ψηφιακή διδασκαλία - και όχι µόνο. Φροντιστηριακές παραδόσεις για τους µαθητές όλων των τάξεων µέσω ∆ιαδικτύου, ψηφιακά µαθήµατα σε µαθητές αποµακρυσµένων περιοχών και ηλεκτρονική πλατφόρµα ενηµέρωσης των γονέων περιλαµβάνονται στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασµένη εβδοµάδα.

Το νέο Ψηφιακό Σχολείο αποτελεί µια ολοκληρωµένη ψηφιακή πύλη της σχολικής εκπαίδευσης για µαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.

«Εδώ συντελείται πραγµατικά µια επανάσταση στον τρόπο µε τον οποίο διεξάγεται το ίδιο το µάθηµα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως «είναι λανθασµένη η κριτική ότι έρχεται να υποκαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση. Το µέτρο έχει κοινωνικό πρόσηµο και έρχεται να ενδυναµώσει την εκπαίδευση, να παρέχει ψυχολογική στήριξη στους µαθητές και να αφαιρέσει οικονοµικά βάρη των οικογενειακών προϋπολογισµών».

Το Ψηφιακό Σχολείο (digitalschool.gov.gr) σταδιακά θα συµπεριλάβει εκπαιδευτικές υπηρεσίες για µαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, υπηρεσίες που συνδέονται µε την επαγγελµατική σταδιοδροµία, όπως την επαγγελµατική κατάρτιση, την πιστοποίηση προσόντων κ.λπ., αλλά και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, όπως βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή µορφή, ψηφιακά αποθετήρια εκπαιδευτικού υλικού κ.ά.

«Στόχος είναι να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και να συµβάλει στη µεγιστοποίηση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τους µαθητές µας, σε κάθε γωνιά της χώρας», όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

Ψηφιακό σχολείο: Πιλοτική εφαρµογή

Η πιλοτική εφαρµογή του Ψηφιακού Σχολείου ξεκινά από τη ερχόµενη χρονιά, µε τις πρώτες υπηρεσίες να περιλαµβάνουν:
  • Ψηφιακό Φροντιστήριο για τάξεις από Α' ∆ηµοτικού έως Γ' Λυκείου (streaming.digitalschool.gov.gr). Το Ψηφιακό Φροντιστήριο αποτελεί µια ψηφιακή πλατφόρµα που περιλαµβάνει το πλήρες περιεχόµενο των µαθηµάτων που διδάσκονται στα σχολεία. Πρόκειται για σύντοµα βίντεο σε µορφή επεισοδίων από έµπειρους εκπαιδευτικούς. Τα πρώτα διαθέσιµα βίντεο αφορούν τα µαθήµατα της Γλώσσας και των Μαθηµατικών για όλες τις τάξεις του Γυµνασίου, ενώ σύντοµα θα είναι διαθέσιµο το σύνολο του υλικού για όλες τις τάξεις ∆ηµοτικού, Γυµνασίου και Λυκείου για όλα τα µαθήµατα του σχολικού ωρολόγιου προγράµµατος.
  • Ψηφιακό Φροντιστήριο για Γ' Λυκείου - ζωντανά µαθήµατα για τα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα. Για τα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα της Γ' Λυκείου θα προσφέρονται live µαθήµατα τα οποία θα είναι διαθέσιµα και για µεταγενέστερη χρήση. Αφορά δε όλα τα εξεταζόµενα µαθήµατα ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., περιλαµβανοµένων των ειδικών µαθηµάτων, όπως π.χ. το σχέδιο. Κατά την ψηφιακή διδασκαλία, η οποία θα γίνεται κατά τις απογευµατινές ώρες, θα υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης των µαθητών µε τον διδάσκοντα σε πραγµατικό χρόνο, ενώ τα µαθήµατα θα περιλαµβάνουν διαγωνίσµατα και αξιολόγηση.
  • Τάξεις για αποµακρυσµένες περιοχές. Για πρώτη φορά καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες µαθητών σε αποµακρυσµένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές, όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης σχολείου (π.χ. Γαύδος). Η δηµιουργία τάξεων για αποµακρυσµένες περιοχές περιλαµβάνει τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, µαθηµατικοί, φυσικών επιστηµών ή πληροφορικοί) και παράλληλα ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των µαθηµάτων εντός σχολικού ωραρίου που δεν καλύπτονται από τις διαθέσιµες στην περιοχή ειδικότητες. Η εποπτεία και καθοδήγηση θα ασκείται από σχολείο της οικείας ∆ιεύθυνσης Εκπαίδευσης.

∆ίαυλος επικοινωνίας

  • Ψηφιακή εφαρµογή για γονείς (app.digitalschool.gov. gr). Μία εφαρµογή (app) που προσφέρει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας µεταξύ γονέων-κηδεµόνων και του σχολείου σε πραγµατικό χρόνο. Μέσα από την εφαρµογή υπάρχει η δυνατότητα για:

1) Ενηµέρωση για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις.

2) Ηλεκτρονική ενηµέρωση για τις βαθµολογίες και τις απουσίες του µαθητή. Σε µεταγενέστερη έκδοση της εφαρµογής θα είναι διαθέσιµες και

α) συµβουλευτικές υπηρεσίες - προγραµµατισµός συναντήσεων,
β) οnline επικοινωνία µέσω βιντεοκλήσης,
γ) παρακολούθηση του ηµερολογίου εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του σχολείου/τάξης/τµήµατος.

  • ∆ιαδραστικά συστήµατα µάθησης. Εχει γίνει προµήθεια και παραδίδονται και εγκαθίστανται σταδιακά 36.264 διαδραστικά συστήµατα, σε σχολικές µονάδες Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας, Γενικής και Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραµµα αφορά τάξεις Ε' και Στ' ∆ηµοτικού, Γυµνασίων και Λυκείων. Μέχρι στιγµής έχουν ήδη παραδοθεί και εγκατασταθεί 20.509 διαδραστικά συστήµατα. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024.
  • Υλικό διαδραστικών πινάκων για εµπλουτισµό του µαθήµατος. Προβλέπεται η δηµιουργία 15.000 ψηφιακών µαθησιακών αντικειµένων, 4.000 ψηφιακών εκπαιδευτικών σεναρίων και 4.000 ψηφιακών µαθηµάτων, ενώ διαµορφώνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο µε ανοιχτούς επεκτάσιµους εκπαιδευτικούς πόρους µε ενσωµατωµένη Τεχνητή Νοηµοσύνη.



*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»