Παρά το γεγονός ότι οι εκκλήσεις για εµβολιασµό κατά του νέου κορονοϊού είναι διαρκείς και µόνιµες στη χώρα µας, σύµφωνα µε όσα δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εύλογη και διάχυτη είναι η ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι ο εµβολιασµός µε το πιο πρόσφατα επικαιροποιηµένο εµβόλιο έχει καταγράψει πολύ χαµηλά επίπεδα.

Και µάλιστα σε µια χρονική περίοδο που σηµαδεύεται από τη ραγδαία ανάπτυξη της διασποράς των πολύ µεταδοτικών υποπαραλλαγών µε την προσωνυµία FliRT. Θα συνέβαλλε, άραγε, µια δηµόσια έκκληση εκ µέρους των υγειονοµικών Αρχών προκειµένου οι πιο ευπαθείς και πιο ευάλωτοι από τους συνανθρώπους µας να προσέλθουν για εµβολιασµό, έστω και τώρα, εν µέσω της καλοκαιρινής νέας έξαρσης της διασποράς του νέου κορονοϊού;

Ο καθηγητής Επιδηµιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος του ∆.Σ. του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), ∆ηµήτρης Παρασκευής, υποστηρίζει σήµερα στα «Π»: «Για να έχουµε µαζική αποτελεσµατικότητα σε µια ενδεχόµενη έκκληση για εµβολιασµό των πλέον ευάλωτων συµπολιτών µας, στην τρέχουσα συγκυρία, θα έπρεπε να επιτύχουµε έναν αριθµό της τάξης περίπου των 2 εκατοµµυρίων εµβολιασµών για τις επόµενες εβδοµάδες. Οµως, διανύουµε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών και υφίσταται πολύ χαµηλή διάθεση για προσέλευση σε εµβολιασµό, ακόµα κι αν υπήρχε µια τέτοια σύσταση.

Από την άλλη πλευρά, διανύουµε ένα χρονικό διάστηµα στο οποίο βαδίζουµε για να έχουµε διεθνώς έτοιµο νέο, επικαιροποιηµένο εµβόλιο κατά του νέου κορονοϊού στο χρονικό διάστηµα µετά τον ερχόµενο Σεπτέµβριο». Από τη δική του πλευρά και σε διαφορετικό µήκος κύµατος, πάντως, ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρµακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Πατρών και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟ∆Υ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος επισηµαίνει: «Οσον αφορά αποκλειστικά τους πιο ευάλωτους από τους συµπολίτες µας, νοµίζω ότι µια έκκληση ή µια σύσταση για τον εµβολιασµό τους, έστω και εν µέσω καλοκαιριού, ναι, θα είχε νόηµα».

Διαρκείς συστάσεις

Σε κάθε περίπτωση, στη σχετική δήλωσή της στα «Π», η Ειρήνη Αγαπηδάκη τονίζει τα εξής: «Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟ∆Υ ποτέ δεν σταµάτησαν να προβαίνουν σε συστάσεις και να παρέχουν συνεχή ενηµέρωση για την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Υπογραµµίζουµε τον κίνδυνο ειδικά για τις ευάλωτες οµάδες του πληθυσµού και τη σηµασία της τήρησης των µέτρων προστασίας. Επιµένουµε στην υπενθύµιση των µέτρων προστασίας, όπως είναι η χρήση µάσκας, ο εµβολιασµός και η αποφυγή συνωστισµού για την πρόληψη της διασποράς του ιού.

Επιπλέον, συνιστούµε τη διενέργεια τεστ όταν κάποιος παρουσιάζει συµπτώµατα και την αποφυγή επαφής µε ευάλωτες οµάδες και ηλικιωµένους. Οσοι έχουν συµπτώµατα ή έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό πρέπει να επικοινωνούν άµεσα µε τον γιατρό τους και να λαµβάνουν την ενδεδειγµένη αντι-ιική αγωγή. Είναι σηµαντικό να αποφεύγουν την επαφή µε ευάλωτες οµάδες και ηλικιωµένους, για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού. Με συνεχή ενηµέρωση και δράση µπορούµε να προστατέψουµε τους εαυτούς µας και τους αγαπηµένους µας. Ας συνεχίσουµε όλοι να τηρούµε τα µέτρα και να συµβάλλουµε στην κοινή προσπάθεια για την υγεία και την ασφάλεια όλων».


* Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Αυγούστου