Με τους καταναλωτές σε κατάσταση πανικού, τα κρεοπωλεία λίγες ηµέρες πριν από το λεγόµενο Πάσχα του καλοκαιριού, παραµένουν άδεια και σε… παρατεταµένη αργία. «∆εν υπάρχει καθόλου ζήτηση στα αµνοερίφια, καθώς ο κόσµος έχει φοβηθεί και δεν ξέρουµε πώς θα αντιδράσει. Κανονικά έπρεπε να είχαµε ήδη παραγγελίες για τον εκαπενταύγουστο, αλλά τα τηλέφωνα δεν έχουν χτυπήσει», λέει στην «Απογευµατινή» ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, µέλος ∆Σ του Σωµατείου Κρεοπωλών Αττικής «Ταξιάρχες».

Όπως διευκρινίζει, «ο κόσµος έχει πανικοβληθεί και προτιµά για τη διατροφή του άλλα κρέατα. Σε αµνοερίφια, αυτή τη στιγµή και µε τη συγκεκριµένη µηδαµινή κίνηση, υπάρχει παραγωγή που µπορεί να µας καλύψει, όµως κανένας δεν µπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί η αγορά την εβδοµάδα του ∆εκαπενταύγουστου». Σήµερα και λόγω της χαµηλής ζήτησης, οι τιµές των αµνοεριφίων παραµένουν ακόµα στα περσινά επίπεδα: χονδρική 10 ευρώ/κιλό, λιανική 13,5 ευρώ/κιλό (αν πωληθεί ολόκληρο) έως 15 ευρώ/κιλό (αν πωληθεί σε κοµµάτια).

Μιλώντας στο larissanet.gr, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών ΠΕ Λάρισας, Ευάγγελος Ρίζος, χαρακτήρισε τον ∆εκαπενταύγουστο σηµείο-κλειδί για τα κρεοπωλεία της περιοχής: «Ερχόµαστε αντιµέτωποι σε ακόµα µία δύσκολη περίπτωση, που είναι η πανώλη των αιγοπροβάτων. Μετά από τόσες κρίσεις καλούµαστε να αντιµετωπίσουµε και αυτή», επισήµανε, προσθέτοντας πως «εµείς ακόµα ως κρεοπώλες δεν έχουµε αντιληφθεί το µέγεθος και τη ζηµία που µπορεί να έχει φέρει και στα δικά µας καταστήµατα. Σίγουρα αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο για την ώρα είναι οι κτηνοτρόφοι και ο πρωτογενής τοµέας».

Στην Κρήτη, που βουλιάζει από κόσµο, τα πράγµατα είναι ακόµη πιο σοβαρά: Τα σφαγεία, µε απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παραµένουν κλειστά σε ολόκληρο το νησί µέχρι και τις 11 Αυγούστου, και έπειτα πρόκειται να υπάρξει νέα σύσκεψη µεταξύ των Κτηνιατρικών ∆ιευθύνσεων του νησιού και των κτηνοτρόφων, προκειµένου να ξεκινήσουν οι σφαγές των ζώων, εφόσον όλα κυλήσουν οµαλά και δεν βρεθούν νέα κρούσµατα. «Πρόκειται για ένα µεγάλο πρόβληµα, όχι µόνο δηµόσιας Υγείας αλλά και οικονοµικό, καθώς οι έµποροι έχουν προκαταβάλει επιταγές στους κτηνοτρόφους», λέει στο cretalive.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάµου, Γρύλλος Παπαδάκης.