Σοβαρά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν προκαλέσει η λειψυδρία, η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, με αρκετούς δήμους να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης.

Οι δήμαρχοι και τα αυτοδιοικητικά στελέχη των περιοχών, από την πλευρά τους, καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για πόσιμο και καθαρό νερό.

Ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, και ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα Mega» για το πρόβλημα της λειψυδρίας και το τι μέλλει γενέσθαι.

Αρχικά ο κ. Μπαριτάκης μίλησε για το πρόβλημα με το νερό που αντιμετωπίζει η Κρήτη, αναφέροντας: «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και το καλοκαίρι αυξάνεται περισσότερο. Αναγκαζόμαστε πολλούς οικισμούς να τους τροφοδοτούμε με υδροφόρα, έχουν στερέψει οι πηγές και οι γεωτρήσεις και είναι πολύ μεγάλο θέμα. Η ύδρευση είναι προτεραιότητα και μετά η άρδευση, για να πίνουν οι πολίτες νερό, να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες, και είναι και θέμα Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχουμε ακόμη διακοπές υδροδότησης, αλλά φτιάχνουμε έκτακτα δίκτυα για να γεμίσουμε τις δεξαμενές. Έχουμε και πολύ τουρισμό στο νησί φέτος και αυτό εντείνει το πρόβλημα. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών. Αν δεν έχουμε και φέτος βροχές, η κατάσταση του χρόνου θα είναι απελπιστική».

Στη συνέχεια ο κ. Γκιώνης αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα, για την περιοχή του Λουτρακίου, καθώς είναι η δεύτερη χρόνια χωρίς βροχές και χιόνια, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, μιας και οι γεωτρήσεις που έβγαζαν 100 κυβικά την ώρα, τώρα βγάζουν 10 και 15.

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή, με τον κ. Γκιώνη να σχολιάζει: «Έχουμε κάνει κινήσεις από το 2022, αλλά το ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ αργό σε όλες τις διαδικασίες. Ο διαγωνισμός τέλειωσε πριν από τέσσερις μήνες και προσπαθούμε με τον ανάδοχο να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αφαλατώσεις. Οπωσδήποτε η αφαλάτωση θα λύσει το πρόβλημα, διότι οι γεωτρήσεις που έβγαζαν υφάλμυρο νερό δεν βγάζουν τίποτα πλέον».

Με τη σειρά της, η δρ Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Ελισάβετ Φελώνη, τόνισε επί του θέματος: «Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, έχουμε ιδιαίτερη υδρολογική συγκυρία, αυξημένες θερμοκρασίες. Είχαμε το σερί των μηνών ανομβρίας. Στην Κρήτη σημειώθηκαν 60% λιγότερες βροχές. Πληγή είναι και οι περιορισμένες χιονοπτώσεις. Θα έχουμε πρόβλημα στο νερό και θα υπάρχει μείωση των βροχών στην ΝΑ Μεσόγειο. Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα και αν δεν προχωρήσουν οι επενδύσεις, θα έχουμε πρόβλημα στην κάλυψη της ζήτησης».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39exrjzst29)