Η 49χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ που συνελήφθη από τους Αδιάφθορους για δωροληψία, έκανε "παζάρια" με το θύμα της για να καταβληθεί το επίδομα αναπηρίας στη μητέρα της.

Μάλιστα, προσφέρθηκε να κάνει και δόσεις στην καταγγέλλουσα, η οποία δήλωσε αδυναμία να καταβάλλει ολόκληρο το ποσό των 4.000 ευρώ που ζητούσε.

«Θα δώσεις 2.000 ευρώ με την έγκριση του επιδόματος αναπηρίας και άλλες δύο χιλιάδες, όταν καταβληθεί» ήταν η συμφωνία, αλλιώς δεν επρόκειτο να μπει το επίδομα στη μητέρα της. Μάλιστα, η υπάλληλος του ΕΦΚΑ έσπευσε να το υπενθυμίσει με ένα sms, μόλις ολοκληρώθηκε η έγκριση της αίτησης.

ΕΦΚΑ: Σε αναστολή άσκησης καθηκόντων η υπάλληλος που συνελήφθη για δωροληψία

Την απόφασή της να θέσει σε άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων την υπάλληλο που συνελήφθη για δωροληψία και να την παραπέμψει στο Πειθαρχικό, ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η 49χρονη έπεσε στα χέρια των Αδιαφθόρων, όταν έκανε παζάρια σε 56χρονη μέσω SMS, προκειμένου να της δώσει χρήματα, προκειμένου εκείνη να τη βοηθήσει να πάρει η μητέρα της επίδομα αναπηρίας.

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για την υπάλληλο που συνελήφθη για δωροληψία

«Την άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπομπή στο πειθαρχικό για την υπάλληλο που κατηγορείται για δωροληψία αποφάσισε σήμερα η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο διαφθοράς. Το περιστατικό αυτό για το οποίο κατηγορείται η υπάλληλος, πέρα από τη σοβαρότητά του, αντιβαίνει στις αξίες της διαφάνειας, της ηθικής και της ακεραιότητας που διέπουν τη λειτουργία του Φορέα μας.

Η Διοίκηση του Φορέα παραμένει προσηλωμένη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοκρατικής αξιολόγησης σε κάθε πτυχή της λειτουργίας των υπηρεσιών του.

Οι εσωτερικοί έλεγχοι θα ενισχυθούν και θα συνεχιστούν με αυστηρότητα, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον».

O διάλογος της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ με το θύμα

Υπάλληλος ΕΦΚΑ: Τα μισά όπως είχαμε πει

Θύμα: Δηλαδή 2.000; Ή μήπως μπορούμε 1.500 τώρα και 500 τέλος του μήνα;

dorolipsia-efka


Η 49χρονη συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, με την κατηγορία της «Δωροληψίας Υπαλλήλου και Παράβαση καθήκοντος», ενώ κατηγορούμενος είναι και ο 53χρονος σύζυγός της, ο οποίος όμως δεν συνελήφθη, καθώς δεν υπήρχε αυτόφωρο.

Τι έδειξε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της υπαλλήλου του ΕΦΚΑ
Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε πως η 49χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους υπαλλήλους του οργανισμού, προκειμένου να ενημερώνεται για την εξέλιξη της αίτησης και να παρεμβαίνει για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Στη συνέχεια ενημέρωνε την 56χρονη, επικοινωνώντας μαζί της τηλεφωνικά.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως η 49χρονη είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες που χαρακτηρίζονται ύποπτες με ακόμα μία υπάλληλο του ΕΦΚΑ, με την οποία συνεννοούνταν προκειμένου να τοποθετούν στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές γιατρούς της επιλογής τους, προκειμένου να τις εξυπηρετούν.

Η καταγγελία τoυ θύματος

Πριν από 8 μήνες, στις 6/12/2023, η 56χρονη καταγγέλλουσα ενημέρωσε τους «Αδιάφθορους» για έκνομες ενέργειες υπαλλήλου του ΕΦΚΑ.

«Η υπάλληλος -ανέφερε το όνομα της 49χρονης- απαίτησε 4.000 ευρώ, προκειμένου να διεκπεραιωθεί υπόθεση της μητέρας μου … (καταβολή επιδόματος λόγω αναπηρίας). Μου δήλωσε ότι σε περίπτωση μη καταβολής του χρηματικού ποσού, δεν θα εισπραχθεί το επίδομα».

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο σύζυγος της υπαλλήλου ήταν εκείνος ο οποίος θα κανόνιζε την τελική διευθέτηση του ζητήματος.

Η 56χρονη φέρεται να υποστήριξε πως λόγω της οικονομικής αδυναμίας να συγκεντρώσει τις 4.000 ευρώ, η υπάλληλος του ΕΦΚΑ δέχθηκε να δώσει το ποσό σε δύο δόσεις, των 2. 000 ευρώ.

Το ραντεβού

Κατόπιν αυτού, στις 6/8/2024, η υπάλληλος του ΕΦΚΑ πραγματοποίησε νέο τηλεφώνημα στην 56χρονη, λέγοντάς της πως υπάρχει θετική εξέλιξη στην αίτηση και παράλληλα απαίτησε τις 2.000 ευρώ.

Η 56χρονη, έχοντας στην κατοχή της τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, έδωσε ραντεβού με την υπάλληλο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Ευριπίδου στην Αθήνα, εκεί όπου τελικά συνελήφθη.