Αναστάτωση και ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση του ξαφνικού θανάτου ενός 48χρονου άνδρα που παραθέριζε στον Πύργο. Ο άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπιζε ως μοναδικό σύμπτωμα έναν κνησμό στο πόδι, ο οποίος οδήγησε σε τραγική κατάληξη. Οι γιατροί του Κέντρου Δηλητηριάσεων εκφράζουν την άποψη ότι ο θάνατος ενδέχεται να οφείλεται σε τσίμπημα από καφέ αράχνη, ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν την ακριβή αιτία θανάτου του άνδρα. Οι ενδείξεις δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, όμως οι ιατρικές εξετάσεις που αναμένονται θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν την υπόθεση αυτή.

Ο 48χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Πύργου το βράδυ της Τρίτης, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Σπύρος Πολίτης, δήλωσε στο Action24 ότι η ιατροδικαστική εξέταση, που πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα, μαζί με τις τοξικολογικές αναλύσεις, αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3b36pv3dmsx)

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο εύρημα στο αίμα του, όπως δηλητήριο, παρά μόνο ενδείξεις που παραπέμπουν σε τσίμπημα καφέ αράχνης, για το οποίο δεν υπάρχει αντίδοτο.

Οι γιατροί, όπως τόνισε, καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα από την κλινική εικόνα του 48χρονου και από τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του πριν επέλθει ο θάνατος.

«Οι γιατροί του κέντρου δηλητηριάσεων καταλήγουν στο τσίμπημα αράχνης και όχι φιδιού από τα συμπτώματα που είχε ο 48χρονος, όπως και από τη ραγδαία αλλαγή της υγείας του», ανέφερε.

Τόνισε πως πρόκειται για μια ύπουλη εξέλιξη και πρόσθεσε πως μία πιο σαφή εικόνα για τα αίτια θα έχουμε σήμερα από την ιατροδικαστική εξέταση, ενώ οι τοξικολογικές θα δώσουν περισσότερες απαντήσεις.

Σχετικά με το πώς έγινε το τραγικό περιστατικό, ανέφερε πως ο 48χρονος που καταγόταν από τη Φθιώτιδα, παραθέριζε στην Ηλεία, όταν τσιμπήθηκε πιθανότητα από την καφέ αράχνη.

«Ό,τι έγινε, έγινε Κυριακή μεσημέρι, από εκεί και έπειτα για δύο ημέρες έως και τη Δευτέρα το βράδυ ένιωθε κνησμό στο πόδι. Δεν κατάλαβε όμως κάποιο τσίμπημα», είπε.

Την Τρίτη ο άτυχος 48χρονος επισκέφτηκε ορθοπεδικό, καθώς νόμιζε πως υπήρχε φλεγμονή στο πόδι, με τον γιατρό να τον παραπέμπει στο νοσοκομείο, όπου και του έγιναν πολλών ειδών εξετάσεις, οι οποίες δεν έδειξαν τίποτα.

Από το βράδυ της Τρίτης και έπειτα, η υγεία του επιδεινώθηκε ταχύτατα, διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ και το απόγευμα της Πέμπτης κατέληξε, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Για το περιστατικό μίλησε χθες στο Star η διευθύντρια χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, περιγράφοντας τι συνέβη.

«Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ήταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς, αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Δυστυχώς, από τις περιγραφές και όλα αυτά θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως, δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τον τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Ήμασταν πάρα πολύ συγκλονισμένοι», δήλωσε.

Καφέ αράχνη – Ερημίτης: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές - Τι πρέπει να κάνετε

Η καφέ αράχνη ή –σύμφωνα με την επιστημονική της ονομασία– η αράχνη ερημίτης προτιμά τα ζεστά κλίματα, ζει κυρίως στο σκοτάδι και βρίσκεται συνήθως σε σωρούς από ξύλα, φύλλα ή πέτρες, όπου μπορεί να προστατευτεί.

Είναι, επίσης, αρκετά πιθανό να τη συναντήσει κανείς στο σπίτι ή τη βεράντα του, όπως για παράδειγμα μέσα σε παπούτσια ή σωρούς από ρούχα που βρίσκονται στο πάτωμα για αρκετό διάστημα.

Σύμφωνα με άρθρο της Αντωνίας Χαιρετάκη, μοριακής βιολόγου-γενετίστριας, η καφέ αράχνη ερημίτης δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή. Φέρει μεν μια σκούρα κηλίδα στο κεφάλι, σε σχήμα βιολιού, αλλά κατά τα άλλα δύσκολα ξεχωρίζει από τις κοινές, μη δηλητηριώδεις, καφέ αράχνες.

Αν όμως υπάρχει υποψία ότι κάποιος έχει δαγκωθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα.

Οι αράχνες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του – π.χ. σε ένα φορεμένο ρούχο ή μέσα σε παπούτσια.

Τα συμπτώματα

- Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος

- Εφίδρωση

- Γενικότερη αδιαθεσία

- Δημιουργία εξανθημάτων

Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή.

Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μοβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.