Καλλίας (γ.γ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων) στα Παραπολιτικά 90,1: Πτώση 5-7% στις διανυκτερεύσεις, η ποιότητα του τουρίστα δεν είναι αυτή που είχαμε τα τελευταία χρόνια
"Μειώνεται η κατά κεφαλήν δαπάνη"
"Πηγαίνουμε για ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, αλλά αυτό δεν ισχύει για τον κλάδο μας", ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας
«Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει μια πτώση σε διανυκτερεύσεις περίπου στο 5-7%. Βλέπουμε ότι η ποιότητα του τουρίστα δεν είναι αυτή που είχαμε τα τελευταία χρόνια που έβγαινε και πήγαινε στα εστιατόρια, οι τουρίστες έρχονται για τα super market, άρα θα πρέπει να αρχίσουμε να αναλύουμε το τι είδους τουρισμό θέλουμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές ιστορίες» με τον Γιάννη Αργυρό ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας.
Ο κ. Καλλίας σημείωσε ότι, παρόλο που η Ελλάδα οδεύει προς ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν απολαμβάνει τα αντίστοιχα οφέλη. Όπως τόνισε, «τα νούμερα μπορεί να παρουσιάζονται εντυπωσιακά, με 33 εκατομμύρια αφίξεις και 25 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα, αλλά η πραγματικότητα για τα ξενοδοχεία είναι διαφορετική». Εξήγησε ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών έχει μειωθεί, με τον μέσο όρο των διανυκτερεύσεων να έχει πέσει από τις 8 στις 5 νύχτες. Επιπλέον, παρατηρείται πτώση της κίνησης στα αεροδρόμια των δημοφιλών νησιών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν πτώση 5-7% στις διανυκτερεύσεις.
Αναφερόμενος στην ποιότητα των τουριστών, ο κ. Καλλίας επισήμανε ότι οι επισκέπτες ξοδεύουν λιγότερο και επιλέγουν συχνότερα να ψωνίσουν από τα σούπερ μάρκετ αντί να βγουν στα εστιατόρια. Αυτό, όπως είπε, υπογραμμίζει την ανάγκη για αναθεώρηση του είδους τουρισμού που η χώρα επιθυμεί να προσελκύσει στο μέλλον.
Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο κ. Καλλίας εξέφρασε ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχει στις υποδομές της χώρας. Ανέφερε ότι ενώ τα ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί ελάχιστα τα τελευταία δέκα χρόνια, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν εκτοξευθεί στο ένα εκατομμύριο, ασκώντας πιέσεις στην ύδρευση, την αποχέτευση και τη διαχείριση αποβλήτων.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα ξενοδοχεία συνεισφέρουν οικονομικά στους δήμους μέσω ενός τέλους 0,5% ανά επισκέπτη, σε αντίθεση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που πληρώνουν πάγια τέλη βάσει τετραγωνικών μέτρων, χωρίς να προσφέρουν ανάλογη συνεισφορά.
Τέλος, ερωτηθείς για τη διαθεσιμότητα καταλυμάτων, ο κ. Καλλίας ανέφερε ότι υπάρχουν επιλογές με τιμές της τάξης των 80-90 ευρώ τη βραδιά, αρκεί οι καταναλωτές να αναζητήσουν προορισμούς εκτός των συνηθισμένων δημοφιλών περιοχών.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Για την τουριστική σεζόν
Α.ΚΑΛΛΙΑΣ: Πηγαίνουμε για ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, αλλά αυτό δεν ισχύει για τον κλάδο μας. Τα νούμερα είναι όπως θέλουμε να τα εκφράζουμε και να τα παρουσιάζουμε, δηλαδή θα βγούμε στην κοινωνία και θα πούμε «πήγαμε τέλεια, σκίσαμε. Πήγαμε στα 33 εκατομμύρια αφίξεις, βγάλαμε και 25 δισ., άρα τα κάνουμε όλα τέλεια». Όμως βλέπουμε ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη μειώνεται, ότι ο κόσμος ξοδεύει λιγότερα, ο κόσμος μένει λιγότερο, από εκεί που ερχόταν 8 διανυκτερεύσεις έρχεται 5. Βλέπουμε ότι τα πολύ φημισμένα νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη έχουν αρχίσει να έχουν πτώση στα αεροδρόμιά τους. Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει μια πτώση σε διανυκτερεύσεις περίπου στο 5 με 7%. Βλέπουμε ότι η ποιότητα του τουρίστα δεν είναι αυτή που είχαμε τα τελευταία χρόνια που έβγαινε και πήγαινε στα εστιατόρια, οι τουρίστες έρχονται για τα super market, άρα θα πρέπει να αρχίσουμε να αναλύουμε το τι είδους τουρισμό θέλουμε.
Α.ΚΑΛΛΙΑΣ: Η βραχυχρόνια μίσθωση έτσι όπως έχει αναπτυχθεί έχει αρχίσει να επηρεάζει τις υποδομές, διότι τα ξενοδοχεία την τελευταία δεκαετία δεν έχουν αυξηθεί παραπάνω από 400-500, δηλαδή συζητάμε για μια αύξηση 50 χιλιάδων κλινών, ενώ εχουμε μια βραχυχρόνια που έχει πάει στο 1 εκατομμύριο και πιέζει την ύδρευση, πιέζει την αποχέτευση, πιέζει το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων μας και τα σκουπίδια.
Α.ΚΑΛΛΙΑΣ: Η συνεισφορά των ξενοδοχείων στον δήμο είναι 0,5% για κάθε επισκέπτη, ενώ το διαμέρισμα είναι μια πάγια τιμή των τετραγωνικών μέτρων. Ο κ. Δούκας από τη στιγμή που θέλει να ηγηθεί μιας μεγάλης ιστορικής παράταξης και να μπορέσει να αναλύσει τα δεδομένα, θα πρέπει να καταλάβει τι είναι αυτό το οποίο επιβαρύνει τουριστικά την Αθήνα και να μην τα βάζει με το υγιές επιχειρείν, το οποίο έχει κρατήσει την Αθήνα εκεί που την έχει κρατήσει, αλλά με τις 350 χιλιάδες κλίνες Airbnb που προστέθηκαν τα τελευταία 8 χρόνια, που επιβαρύνουν την Αθήνα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Εκεί να απευθυνθεί.
Ερωτηθείς αν υπάρχει διαθεσιμότητα
Α.ΚΑΛΛΙΑΣ: Έχουμε επιλογές που θα τις βρούμε με €80-90, αρκεί ο Έλληνας να μπει στη διαδικασία και να ψάξει και να φύγει από τους δημοφιλείς προορισμούς που έχει στο μυαλό του και πάντοτε επιλέγουμε αυτούς.