Απέραντη θλίψη αλλά και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 48χρονου στον Πύργο από τσίμπημα αράχνης, πιθανότατα της «καφέ ερημίτισσας».

Υπενθυμίζεται πως ο 48χρονος που βρισκόταν για διακοπές σε χωριό του Πύργου αισθάνθηκε πόνο στον μηρό και αρχικά απευθύνθηκε σε ορθοπεδικό. Ο γιατρός άμεσα τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο. Ο 48χρονος έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και γρήγορα διασωληνώθηκε, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν πως η κατάστασή του χειροτέρευε και οφειλόταν σε τσίμπημα αράχνης. Εν τέλει έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή και ξεψύχησε το απόγευμα της Πέμπτης (9.8.2024).


Καφέ αράχνη: Νεκρωτικές δερματικές βλάβες και αιμόλυση από το τσίμπημά της  

Η καφέ αράχνη είναι ένα είδος με νεκρωτικό δηλητήριο, με τα δαγκώματά τους να απαιτούν μερικές φορές ιατρική φροντίδα. Η «καφέ ερημίτισσα» όπως ονομάζεται αλλιώς, είναι μία από τις τρεις αράχνες με επικίνδυνο δηλητήριο (μαύρη χήρα και χιλιανή ερημίτισσα).

Οι καφέ αράχνες έχουν συνήθως μέγεθος μεταξύ 6 και 20 χιλιοστών αλλά μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες. Έχουν συνήθως χρώμα ανοιχτό προς μέτριο καφέ, αν και το χρώμα τους κυμαίνεται από υπόλευκο έως σκούρο καφέ ή μαυριδερό γκρι. Ο κεφαλοθώρακας και η κοιλιά δεν έχουν απαραίτητα το ίδιο χρώμα. Αυτές οι αράχνες έχουν συνήθως σημάδια στη ραχιαία πλευρά του κεφαλοθώρακα τους, με μια μαύρη γραμμή που προέρχεται από αυτόν και μοιάζει με βιολί, με αποτέλεσμα να τους αποδίδεται και το παρατσούκλι «violin spider».

Η καφέ αράχνη είναι ανθεκτική και μπορεί να αντέξει έως και έξι μήνες ακραίας ξηρασίας και έλλειψης ή απουσίας τροφής. Σε μια περίπτωση, μια καφέ ερημίτισσα επέζησε σε ελεγχόμενη αιχμαλωσία για πάνω από πέντε εποχές χωρίς καθόλου τροφή. Μπορεί μάλιστα να κανιβαλίσει εάν η τροφή γίνει σπάνια, ειδικά κατά τη διάρκεια της τυπικής περιόδου ζευγαρώματος από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο ή όταν ένα μη δεκτικό θηλυκό συναντήσει ένα επιθετικό αρσενικό.

Το ισχυρό της δηλητήριο καταστρέφει τους ιστούς και περιέχει τον δερμονεκρωτικό παράγοντα σφιγγομυελινάση D. Τα περισσότερα τσιμπήματα είναι ήσσονος σημασίας χωρίς δερμονέκρωση, αλλά ένας μικρός αριθμός τσιμπημάτων προκαλεί λοξοσκελισμό, μια κατάσταση όπου το δέρμα γύρω από το τσίμπημα νεκρώνει. Ενώ ο λοξοσκελισμός εκδηλώνεται συνήθως ως δερματική πάθηση (δερματικός λοξοσκελισμός), μπορεί επίσης να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία και έμετο (οπτικοδερματικός λοξοσκελισμός).

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα τσιμπήματα μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν αιμόλυση – τη διάρρηξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε μια μελέτη κλινικά διαγνωσμένων τσιμπημάτων καφέ αράχνης, η δερματική νέκρωση εμφανίστηκε στο 37% των περιπτώσεων, ενώ η συστηματική νόσος εμφανίστηκε στο 14% των περιπτώσεων.

Πότε επιτίθεται

Ωστόσο, είναι σπάνια επιθετική και τα δαγκώματα από το είδος είναι ασυνήθιστα. Το 2001, περισσότερες από 2.000 καφέ αράχνες απομακρύνθηκαν από ένα έντονα μολυσμένο σπίτι στο Κάνσας, ωστόσο οι τέσσερις κάτοικοι που ζούσαν εκεί για χρόνια δεν έπαθαν ποτέ κακό από τις αράχνες, παρά τις πολλές συναντήσεις μαζί τους. Η αράχνη δαγκώνει συνήθως μόνο όταν πιέζεται στο δέρμα, όπως όταν μπλέκεται μέσα σε ρούχα, παπούτσια, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, μέσα σε γάντια εργασίας κ.λπ.

Πολλά ανθρώπινα θύματα αναφέρουν ότι δαγκώθηκαν αφού φόρεσαν ρούχα ή παπούτσια που δεν είχαν φορεθεί πρόσφατα ή είχαν μείνει για πολλές ημέρες ανενόχλητα στο πάτωμα. Οι κυνόδοντές της πάντως δεν είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να διαπεράσουν τα περισσότερα υφάσματα.


"Σπάνιο το τσίμπημα να οδηγήσει σε θάνατο"

«Το τσίμπημά της μπορεί σπάνια να οδηγήσει σε θάνατο» είπε ο λοιμωξιολόγος, μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε το τσίμπημα αράχνης θεωρείται ένα σπάνιο περιστατικό στην ιατρική.

Συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλές χιλιάδες ήδη αραχνών αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο για διάφορους λόγους.

Οι βασικές κατηγορίες αραχνών με δηλητήριο είναι δύο τόνισε: «Η μαύρη χήρα, και η παραλλαγή της μαύρης χήρας που βρίσκεται στην Ευρώπη, και η καφέ αράχνη ερημίτισσα που βρίσκεται και στη χώρα μας».

Η ένοχη για το τσίμπημα του 48χρονου είναι σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου η καφέ αράχνη ερημίτισσα.

Σημείωσε πως οι θάνατοι από αράχνη στις ΗΠΑ – που έχει μια καλή καταγραφή τέτοιων περιστατικών – είναι μόλις 3 με 5 το χρόνο.

«Για τη μαύρη χήρα υπάρχει αντίδοτο και γνωρίζω ότι υπάρχει και στην Ελλάδα. Για την άλλη, την καφέ, δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν σε κάποιες μεμονωμένες χώρες κάποια σκευάσματα τα οποία έχουν φτιάξει οι ίδιες χώρες. Δεν είναι εμπορικά σκευάσματα και έχουν χρησιμοποιηθεί στη Νότια Αμερική» εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3b3sddthvmx)

Τα συμπτώματα από τσίμπημα: Από ταχυπαλμίες έως οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Υπάρχουν περιπτώσεις, εξήγησε, που ο άνθρωπος το καταλαβαίνει άμεσα γιατί ο πόνος ήταν οξύς και σπεύδει στους γιατρούς. «Ωστόσο μπορεί να μην δώσει σημασία ο άνθρωπος και να περάσουν ώρες χωρίς να δοθούν οδηγίες» από τους γιατρούς και έτσι το «δηλητήριο πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα».

Αν το δηλητήριο της αράχνης φτάσει στο αίμα τότε «μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και να αυξηθεί απότομα η πίεση, εξήγησε ο κ. Χατζηγεωργίου.

«Σε κάποιες βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα, αιμόλυση και ακόμα οξεία νεφρική ανεπάρκεια» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και τόνισε πως είναι σπάνιο μεν, αλλά μπορεί να συμβεί δε.

Πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι άνθρωποι με μικρό σωματικό βάρος.

Σημείωσε πως αντίδοτο για το τσίμπημα της καφέ αράχνης δεν υπάρχει και εξήγησε πως κάποιες χώρες, της Νότιας Αμερικής, έχουν κάποια μεμονωμένα κατασκευάσματα.

Τέλος, έδωσε μια συμβουλή λέγοντας πως «δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια μας ή τα πόδια εκεί που δεν βλέπουμε πρώτα σηκώνουμε το ξύλο ή την πέτρα, βλέπουμε τι υπάρχει και μετά βάζουμε τα χέρια μας».


Η καφέ αράχνη ερημίτισσα

Η καφέ αράχνη ερημίτης έχει μια χαρακτηριστική σκούρα κηλίδα πάνω στο κεφάλι της, η οποία όμως δεν ξεχωρίζει πάντα.

Έτσι, δεν είναι εύκολο να την ξεχωρίσει κάποιος από τις κοινές καφέ αράχνες.

Αν υπάρχει υποψία ότι ένα άτομο έχει τσιμπηθεί από καφέ αράχνη πρέπει άμεσα να πάει στο νοσοκομείο.