Πρόεδρος αγροτών Βοιωτίας στα Παραπολιτικά 90,1: Μπαίνουμε σε μια εφιαλτική χρονιά λόγω λειψυδρίας. Δεν υπάρχει νερό στον κάμπο
Τι είπε για το αρδευτικό δίκτυο
"Η Στερεά και η Θεσσαλία δεν έχουν κάτι άλλο εκτός από τη γεωργία", ανέφερε ο πρόεδρος αγροτών Βοιωτίας, Γιάννης Βάγγος
Τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή και τη λειψυδρία εξέφρασε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές ιστορίες», με τον Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος αγροτών Βοιωτίας, Γιάννης Βάγγος.
Ανεπαρκές αρδευτικό δίκτυο
Ο κ. Βάγγος ξεκαθάρισε ότι στη Βοιωτία δεν υπάρχει οργανωμένο αρδευτικό δίκτυο, με λιγότερο από το 0,3% της καλλιεργήσιμης γης να διαθέτει κλειστό σύστημα άρδευσης. Αυτό σημαίνει ότι το νερό χάνεται κατά τη μεταφορά του μέσω χωμάτινων αυλακιών, οδηγώντας σε σημαντική σπατάλη και έλλειψη νερού για τις καλλιέργειες. «Μπαίνουμε σε μια εφιαλτική χρονιά λόγω λειψυδρίας, νερό δεν υπάρχει καθόλου στον κάμπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βάγγος.
Ο πρόεδρος των Αγροτών Βοιωτίας καταλόγισε ευθύνες στους αρμοδίους. «Δεν έχουμε συνομιλητή που να ενδιαφέρεται πραγματικά για τα προβλήματά μας», δήλωσε ο κ. Βάγγος, προσθέτοντας ότι η κατάσταση φαίνεται να ωθείται προς την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Αλλαγή καλλιεργειών
Ο κ. Βάγγος εξέφρασε την αντίθεσή του στην προοπτική αλλαγής καλλιεργειών, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική για το μέλλον. Εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα τέτοιων αλλαγών, αν δεν υπάρχει μια οργανωμένη υποδομή αρδευτικού συστήματος.
Σημείωσε ότι η Περιφέρεια φαίνεται να επικεντρώνεται σε έργα όπως οι ανεμογεννήτριες, ενώ η πραγματική ανάγκη της περιοχής για αρδευτικά έργα αγνοείται. «Έχουν γίνει δρόμοι μόνο για τα φωτοβολταϊκά και όχι για τις πραγματικές ανάγκες της γεωργίας», επισήμανε.
Τέλος, ο κ. Βάγγος αναφέρθηκε στην έλλειψη μελετών για την αποθήκευση του νερού των βροχών, τονίζοντας ότι παρά τις επανειλημμένες προτάσεις για τη σύνταξη μελέτης από ιδιώτες, δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα. «Δεν κινείται τίποτα. Δεν ασχολούνται με το πρόβλημα», κατήγγειλε.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα με το αρδευτικό δίκτυο στη Βοιωτία
Γ.ΒΑΓΓΟΣ: Καταρχήν δεν υπάρχει καν δίκτυο στη Βοιωτία, είναι λιγότερο από το 0,3% της καλλιεργήσιμης γης το κλειστό σύστημα άρδευσης. Αυτό σημαίνει ότι όσο νερό και να αντλήσουμε από πηγή, όσο νερό να κατεβάσει το οποιοδήποτε βουνό, εάν το πετάμε μέσα σε χωμάτινα αυλάκια μέχρι να πάμε στο χωράφι να ποτίσουμε χάνετε στον δρόμο. Μπαίνουμε σε μια εφιαλτική χρονιά λόγω λειψυδρίας, νερό δεν υπάρχει καθόλου στον κάμπο. Ψοφήσανε και τα μπακακάκια! Όλο το νερό που αντλούμε χάνεται σε χωμάτινα αυλάκια, ζητάμε κλειστά συστήματα άρδευσης. Ζητάμε κανόνες στο πότισμα, δηλαδή να ποτίζουμε μόνο με στάγδην άρδευση όσες καλλιέργειες μπορούμε.
Γ.ΒΑΓΓΟΣ: Δεν υπάρχει συνομιλητής. Πήραμε τον κ. υπουργό για να συζητήσουμε τι θα γίνει στη Στερεά Ελλάδα με τα νερά και μας απαντάνε «έχει πολλές συνεντεύξεις, δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί μ' εσάς». Θέλουμε έμπειρους ανθρώπους που να γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν θέλουμε ανθρώπους για να κρατάνε ισορροπίες μέσα σε μια κυβέρνηση. Δεν είναι το ζητούμενο να περνάει ο κ. Σταϊκούρας μέσα από την Κωπαΐδα για να πηγαίνει στη Φθιώτιδα και να του λέμε «να κάνουμε ένα κλειστό σύστημα άρδευσης στην Κωπαΐδα» και να μας λέει «εγώ ασχολούμαι μόνο με τα έργα στη Φθιώτιδα, να πάτε στο Αγροτικής Ανάπτυξης». Πάμε στο Αγροτικής ανάπτυξης, μας λένε «να πάτε στο Υποδομών». Πιστεύουμε ότι θέλουν να μας φτάσουν στον πάτο έτσι ώστε να έρθει το νερό σε ιδιωτικά χέρια και από εκεί και πέρα να έχουμε να κάνουμε με κάποιον ιδιώτη που θα μας πουλάει το νερό. Δεν εξηγείται αλλιώς να μην ασχολείται κανένας με τη λειψυδρία τη χειρότερη χρονιά!
Με αφορμή τη συζήτηση για αλλαγή καλλιεργειών
Γ.ΒΑΓΓΟΣ: Θέλουμε μια μελέτη που να ξέρουμε πού θα κατευθυνθούμε, όχι όμως επειδή μας είπαν κάποιοι Ολλανδοί πρέπει να πάμε εκεί επειδή θελουμε να φύγουν οι ευθύνες από πάνω μας και δεν έχουμε κάνει κανένα έργο. Να ξαναβάλω εγώ δέντρα, εσύ κ. Σταϊκούρα έχεις κάνει κλειστό σύστημα άρδευσης για το δέντρο; Πώς θα ποτιστεί το δέντρο; Επίσης για να σου αποδώσει ένα δέντρο θέλει 10-12 χρόνια, αυτά τα χρόνια ποιος θα ζήσει αυτές τις οικογένειες που ασχολούνται με τη γεωργία;
Για το κλειστό σύστημα άρδευσης
Γ.ΒΑΓΓΟΣ: Μας λένε από την Περιφέρεια ότι είναι ένα φαραωνικό έργο αυτό που ζητάτε, δεν γίνεται αυτό. Δηλαδή η Περιφέρεια να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την πραγματική οικονομία του τόπου σου; Η Στερεά και η Θεσσαλία δεν έχουν κάτι άλλο εκτός από τη γεωργία, το μόνο που έχει μάθει ο κ. περιφερειάρχης είναι να βάζει υπογραφές για τις ανεμογεννήτριες, ένα έργο για να στηριχτεί η οικονομία του τόπου δεν έχει γίνει. Έχουν γίνει δρόμοι μόνο εκεί που πάνε τα τεράστια φωτοβολταϊκα των 1.500 και των 2.000 στρεμμάτων, στους υπόλοιπους δρόμους ούτε τανκ δεν περνάει.
Ερωτηθείς αν έχει γίνει μελέτη για να αποθηκεύεται το νερό των βροχών
Γ.ΒΑΓΓΟΣ: Όχι, αυτό ζητάμε. Είπαμε στον κ. Σπανό «θα σου βρούμε εμείς ιδιώτη να συντάξει τη μελέτη», εμείς το είπαμε εδώ και ενάμιση χρόνο, εμείς τ’ ακούσαμε. Δεν κινείται τίποτα. Δεν ασχολούνται...