Ο θάνατος ενός 48χρονου άνδρα από τσίμπημα της καφέ αράχνης στον Πύργο Ηλείας έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα γύρω από το συγκεκριμένο είδος, ενώ το κυριότερο είναι πώς πρέπει να αντιδράσει κάποιος στο ενδεχόμενο δαγκώματος.

O 48χρονος που βρισκόταν για διακοπές σε χωριό του Πύργου αισθάνθηκε πόνο στον μηρό και αρχικά απευθύνθηκε σε ορθοπεδικό. Ο γιατρός άμεσα τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο. Ο άτυχος άνδρας έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου και γρήγορα διασωληνώθηκε, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν πως η κατάστασή του χειροτέρευε και οφειλόταν σε τσίμπημα αράχνης. Εντέλει έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή και ξεψύχησε το απόγευμα της Πέμπτης.
 

Τι γνωρίζουμε για την καφέ αράχνη-ερημίτη

Η αράχνη ερημίτης είναι η πιο δημοφιλής στην οικογένεια των καφέ αραχνών. Πρόκειται για ένα μικρό είδος, με σώμα σε σχήμα βιολιού που μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και 1,2 εκατοστά.

Μάλιστα το δάγκωμά της μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή, δηλητηριώδη γροθιά. Συνήθως οδηγεί σε νέκρωση των κυττάρων του δέρματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις ή ακόμη και στον θάνατο σε ορισμένους ανθρώπους.

Περίπου το 90% των περιπτώσεων επουλώνονται χωρίς να υπάρξει ιατρική παρέμβαση και θεραπεία, σύμφωνα με τον Rick Vetter, πρώην ερευνητή εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Αφού αναζητήσουν άμεση βοήθεια για το τσίμπημα, οι άνθρωποι θα δουν συνήθως τις πληγές τους να κλείνουν, αφού τις καθαρίσουν και εφαρμόσουν τη μέθοδο RICE —ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση— στην πληγείσα περιοχή, σημειώνει ο Vetter.

Πού ζει η αράχνη-ερημίτης

Σύμφωνα με τον πρώην ερευνητή εντομολογίας η αράχνη-ερημίτης συναντάται κυρίως στο Κάνσας, την Οκλαχόμα, το Τέξας, τη Λουιζιάνα, το Αρκάνσας, το Μιζούρι, τον Μισισιπή, την Αλαμπάμα και τμήματα της Τζόρτζια, του Τενεσί, του Κεντάκι, του Οχάιο, της Ιντιάνα, του Ιλινόις, της Αϊόβα και της Νεμπράσκα. Εάν δεν ζείτε σε αυτές τις περιοχές, «είναι πολύ απίθανο να συναντήσετε μια αράχνη-ερημίτη. Είναι πιθανό, αλλά απίστευτα σπάνιο», τονίζει ο Vetter.

Πώς θα την αναγνωρίσετε;

Η καφέ αράχνη-ερημίτης ανήκει στο γένος Loxosceles. Όσα ανήκουν σε αυτό έχουν συνήθως κορμό σε σχήμα βιολιού, γι’ αυτό και πολλές φορές αναφέρονται ως αράχνες βιολιού, σύμφωνα με το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Σε ό,τι αφορά το χρώμα της, εάν είναι μεγάλης ηλικίας, τότε είναι σκούρο καφέ. Επειδή όμως το σχήμα βιολιού μπορεί εύκολα να ξεγελάσει, είναι καλύτερο —εάν και εφόσον έχετε το κουράγιο— να τις κοιτάξετε στα μάτια. «Έχουν έξι μάτια, αντί για οκτώ, όπως οι περισσότερες αράχνες», δήλωσε στο Live Science η εντομολόγος Christy Bills.

Άλλα είδη αραχνών έχουν οκτώ μάτια τοποθετημένα σε σειρές των τεσσάρων. Η αράχνη-ερημίτης, ωστόσο, έχει έξι μάτια ίσου μεγέθους τοποθετημένα σε τρία ζεύγη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι η ομοιόμορφα χρωματισμένη κοιλιά της που καλύπτεται από λεπτές τρίχες, οι οποίες της δίνουν μια βελούδινη όψη. Τα μακριά, λεπτά πόδια τους είναι επίσης καλυμμένα με λεπτές τρίχες και όχι με αγκάθια, όπως σε άλλες αράχνες.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος τσιμπηθεί από καφέ αράχνη-ερημίτη, οι γιατροί τονίζουν ότι θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι συνήθως περνάνε πιο έντονα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα από το τσίμπημα μιας καφέ αράχνης είναι:
  • Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος
  • Εφίδρωση
  • Γενικότερη αδιαθεσία
  • Δημιουργία εξανθημάτων
Ύστερα από 12 έως 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μοβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το τσίμπημα μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.

Δεν υπάρχει αντίδοτο

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης. Συνήθως ασθενής που τον έχει τσιμπήσει καφέ αράχνη ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται απλά ξεκούραση, εναπόθεση πάγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.

Η ανάρρωση στις περισσότερες περιπτώσεις -αν δεν υπάρξουν επιπλοκές- είναι γρήγορη, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και χωρίς να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, εάν υπάρξουν δερματικά προβλήματα, εξαιτίας του τσιμπήματος ή άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. 

Στην περίπτωση ερεθισμού του δέρματος, π.χ. δημιουργία φυσαλίδων ή πληγής στην περιοχή του τσιμπήματος, απαιτούνται αρκετές εβδομάδες για την πλήρη επούλωση της περιοχής.

Οι επιπλοκές από το τσίμπημα της καφέ αράχνης είναι σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές, όπως διαταραχές στην πήξη του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ή ακόμα και θάνατος.