Όλη τη νύχτα παρέμειναν στις πληγείσες από τη μεγάλη φωτιά περιοχές στο νότιο Ρέθυμνο, 260 πυροσβέστες με 60 οχήματα υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με το ekriti, η εικόνα είναι προς το παρόν καλή, ωστόσο προκαλεί ανησυχία η ένταση των ανέμων, καθώς σήμερα Σάββατο (10/8) η Κρήτη είναι σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code, δηλαδή ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι κατηγορίας 4, πολύ υψηλός σε όλο το νησί.

H φωτιά που έκαιγε για τρεις ημέρες έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, καλλιέργειες, ελαιώνες, αμπελώνες, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και μεγάλο αριθμό από κολώνες ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, υπέγραψε την απόφαση για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου του Δήμου Αμαρίου.

Μεγάλες οι καταστροφές από τη φωτιά στο Ρέθυμνο

Οι ζημιές θα καταγραφούν και θα σταλούν στα αρμόδια υπουργεία, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια που βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο σημείο να αναφέρει ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις που αναλογούν στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3bxvbmxcmbt)

Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζάνος, μίλησε στο Open για την κατάσταση της φωτιάς στο Ρέθυμνο και περιέγραψε τις ανυπολόγιστες καταστροφές στα σπίτια και στις καλλιέργειες των κατοίκων. Σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση, ωστόσο στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπό των φόβο αναζωπυρώσεων. Όπως ενημέρωσε, από την Δευτέρα θα ξεκινήσει η καταγραφή, ωστόσο οι ζημιές είναι τεράστιες. «Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρα», είπε και τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα και στην κτηνοτροφία διότι έχουν καταστραφεί και χιλιάδες στρέμματα βοσκότοπος». «Αρκετοί παραγωγοί φοβάμαι ότι θα αγοράσουν το λάδι φέτος», είπε θέλοντας να τονίσει το μέγεθος της καταστροφής.

Παρέμβαση για τις πυρκαγιές στο Ρέθυμνο έκανε μέσω του Ράδιο Κρήτη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος. «Όποιος έχει βάλει το χεράκι του για να γίνει όλο αυτό το παρανοϊκό, στη κυριολεξία παρανοϊκό θέαμα, μπροστά στα μάτια των ανθρώπων που μόνο απογοήτευση γεννά» τόνισε χαρακτηριστικά.