Προετοιµασµένη για τη διασφάλιση της τάξης στην επικράτεια, την αντιµετώπιση µαζικών µεταναστευτικών ροών και τη συνδροµή της στο κυπριακό πρόγραµµα «ΕΣΤΙΑ», προκειµένου να απεγκλωβίσουν πολίτες δυτικών κρατών από τις διακεκαυµένες ζώνες σε περίπτωση εµπόλεµης έκρηξης στη Μέση Ανατολή, εµφανίζεται η Ελλάδα, ενισχύοντας τόσο τις δυνάµεις φρούρησης όσο και τις διπλωµατικές της προσπάθειες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η ΕΥΠ, η Αντιτροµοκρατική και ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας καταγράφουν τις εντεινόµενες ηλεκτρονικές παρεµβολές (jamming) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διαβλέποντας ενδεχόµενη διεξαγωγή υβριδικού πολέµου παράλληλα µε τις εν δυνάµει πυραυλικές επιδροµές και τις κατά µόνας ενέργειες. Η ευθεία ταύτιση του επικεφαλής της «Χεζµπολάχ», Χασάν Ασράλα, µε τον νέο ηγέτη της «Χαµάς», Γιαχία Σινούρ, επιχειρησιακό υπεύθυνο του αιµατοκυλίσµατος της 7ης Οκτωβρίου στη Γάζα, όπως και η συµµετοχή του Αµπντέλ Μαλίκ αλ-Χούθι, των ανταρτών Χούθι της Υεµένης, οι οποίοι εφορµούν εναντίον των Ισραηλινών από την Ερυθρά Θάλασσα, ανησυχούν ιδιαιτέρως και την ελληνική πλευρά, αφού πιθανός συντονισµός των χτυπηµάτων τους θα δηµιουργήσει συνθήκες ντόµινο.

Το δίκτυο επαφών Σινούρ

Ο 61χρονος Σινούρ, «ο νεκρός που περπατά ακόµη» κατά τους Ισραηλινούς, θεωρείται και από τις ελληνικές υπηρεσίες ο Παλαιστίνιος µε τις µεγαλύτερες διασυνδέσεις στις φυλακές ανά την Ευρώπη. Εχοντας περάσει µεγάλο µέρος της ζωής του (23 χρόνια) σε φυλακές του Ισραήλ, ανέπτυξε ευρύ δίκτυο άµεσων επαφών, τις οποίες χρησιµοποιεί για τη διάπραξη εγκληµάτων και εκτός Ισραήλ. Το όνοµά του αναφέρεται τα τελευταία χρόνια και σε υποθέσεις µεταφοράς λαθροµεταναστών προς την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως και στον συντονισµό της εξόδου εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Η παρέμβαση της Αντιτρομοκρατικής

Οι προ ηµερών δολοφονίες των Ισµαήλ Χανίγια και Μοχάµεντ Ντέιφ («Χαµάς») και Φουάντ Σουκρ («Χεζµπολάχ») φαίνεται πως άνοιξαν για τα καλά τον ασκό του Αιόλου και προετοιµάζονται αντίποινα από τα στρατηγεία στον Λίβανο και στο Ιράν. Από τον Νοέµβριο του 2022 η ΕΥΠ, έχοντας ενηµερωθεί από τη Μοσάντ, παρακολουθεί τις επαφές ασιατικής καταγωγής αλλοδαπών µε «κέντρα» στην Τεχεράνη. Μία εξ αυτών των οµάδων επεδίωξε τον Μάρτιο του 2023 να τοποθετήσει εκρηκτικούς µηχανισµούς σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή. Χάρη στην έγκαιρη παρέµβαση της Αντιτροµοκρατικής, το σχέδιο αποτράπηκε, όπως και η δηµιουργία τροµοκρατικού θύλακα µε έδρα την Ελλάδα και πιθανή επέκταση και συνεργασία του µε αντίστοιχους θύλακες στην Ευρώπη.

Οι συλληφθέντες Πακιστανοί, κατ’ εντολή του ασύλληπτου έως σήµερα εγκεφάλου από την Τεχεράνη, είχαν προβεί σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες κατόπτευσης του στόχου και των προσώπων που θα δολοφονούσαν. Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αστυνόµευσης σηµειώνεται ότι ενισχύθηκαν οι περιπολίες γύρω από ισραηλινούς, αµερικανικούς και ιρανικούς στόχους. Στα σύνορα έχουν δοθεί εντολές για αυξηµένους ελέγχους, ενώ παράλληλα απλώνεται «πληροφοριακό δίχτυ» στις δοµές φιλοξενίας µεταναστών. Σε όλη τη χώρα «σκανάρονται» άτοµα που έχουν χαρτογραφηθεί κατά το παρελθόν ως πρόσωπα που θα µπορούσαν να διατηρούν επαφές µε εξτρεµιστές που βρίσκονται σε εµπόλεµες ζώνες, όπως και άτοµα που χαρακτηρίζονται ως εν δυνάµει ριζοσπαστικοποιηµένα. Βαρύτητα δίνεται και στη «σάρωση» συγκεκριµένων προφίλ στα social media, στο TikTok και το Telegram.

Λόγοι αυξηµένης επαγρύπνησης

Την ίδια στιγµή, η ΕΥΠ φαίνεται να επικαιροποίησε την «Εκθεση προτεραιοτήτων και τοµέων δράσης», σηµειώνοντας ότι συντρέχουν λόγοι αυξηµένης επαγρύπνησης λόγω της ενδεχόμενης διέλευσης ατόμων που μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες με «αδιευκρίνιστους σκοπούς». Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η Υπηρεσία καλείται σε συνεργασία με τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους της να συνδράμει επίσης στην έγκαιρη πληροφόρηση για την ενδεχόμενη παρείσφρηση τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές και τη χρησιμοποίηση της ελληνικής επικράτειας πριν από τη μετάβασή τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. (…) Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια ή/και τις σχέσεις με τρίτες χώρες που μπορεί να πηγάζουν από τη δράση ατόμων ή και ομάδων στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και παρεμβαίνει βοηθώντας στην καλύτερη κατανόηση καταστάσεων και κινδύνων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με στόχο τη λήψη μέτρων, που μπορεί να κυμαίνονται από την παρακολούθηση κινήσεων έως την απέλαση ή/και μετεγκατάσταση διακριτών ή/και οργανωμένων ομάδων σε άλλες δομές. (…) Συγχρόνως, οι έρευνες και οι συνεργασίες εστιάζονται και στους κινδύνους από τη μελλοντική αποφυλάκιση καταδικασθέντων για τρομοκρατία ή εγκληματιών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη φυλακή».

Οι νέες τεχνολογίες

Ειδική μνεία γίνεται στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Επισημαίνεται ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν ακόμα και διαδικτυακά παιχνίδια για να καταφέρουν τον σκοπό τους: «Η συστηματική αξιοποίηση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η δυνατότητα ανάληψης άμεσης δράσης στα πεδία των μαχών και η διεύρυνση της δεξαμενής ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης τρομοκρατών είχαν ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση και την ένταξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού ατόμων από όλο τον κόσμο. Η τζιχαντιστική προπαγάνδα στον χώρο του Διαδικτύου εξελίχθηκε και πραγματοποιείται κυρίως μέσα από κρυπτογραφημένες πλατφόρμες επικοινωνίας, διάφορα “fora” στο “σκοτεινό Διαδίκτυο” (Dark Web), με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πλατφορμών επικοινωνίας διαδικτυακών παιχνιδιών».

Οσο, δε, για τις επισημάνσεις της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ περί συνδρομής Ελλάδας και Κύπρου με αεροπλάνα και πλοία, αν χρειαστεί να μεταφερθούν πολίτες που θα επιθυμούν να επιστρέψουν, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η όποια συνδρομή της Αθήνας μπορεί να δοθεί μόνο στο πλαίσιο επιχείρησης για εκκένωση Ελλήνων πολιτών. Τις εξελίξεις παρακολουθεί και το ΓΕΕΘΑ, με τον πρώτο λόγο για τις όποιες κινήσεις απαιτηθούν για συνδρομή σε Ελληνες πολίτες να ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αιτήματα εκκένωσης από Ελληνες στο Λίβανο.

Μεταναστευτικές ροές

Στο υψηλότερο σημείο επαγρύπνησης βρίσκεται και το υπουργείο Μετανάστευσης. Ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Παναγιωτόπουλος, εκτιμά ότι οι συνεννοήσεις με την τουρκική ηγεσία, σε συνάρτηση με την ενίσχυση των μέτρων εποπτείας στα βόρεια και τα ανατολικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα, θα αποδώσουν καρπούς. Οι ροές είναι χαμηλές, όπως και στη Νότια Κρήτη, όπου την περίοδο του Πάσχα διαπιστώθηκε μεγάλη κινητικότητα χιλιάδων εξαθλιωμένων από λιμάνια της Λιβύης. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί ενδεχόμενη είσοδος στην Ελλάδα ύποπτων εξτρεμιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα κριτήρια που εξετάζονται είναι τι δρομολόγιο ακολούθησαν, αν προσπαθούν να παραπλανήσουν, αν έχουν στα κινητά τους σκηνές πολέμου ή ύποπτα λογισμικά για να διαγράψουν τα ίχνη τους. Επιπλέον, εξετάζονται τα μάτια τους, για να διαπιστωθεί αν έχουν σημάδια από σκόπευτρο, αν είχαν χρησιμοποιήσει δηλαδή πρόσφατα όπλο. Κατά τις ίδιες πηγές, αποστέλλονται ημερησίως «εκθέσεις αξιολόγησης» στις ευρωπαϊκές Διευθύνσεις Ασφαλείας και στη Γαλλία, λόγω των εν εξελίξει Ολυμπιακών Αγώνων.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά