Τη λαµπρότερη θεοµητορική γιορτή της ζει ανήµερα της 15ης Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία, που τιµά την Κοίµηση της Θεοτόκου, ενώ κάθε χρόνο η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπά στο νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο. Ελευθερώτρια, Οδηγήτρια, Γιάτρισσα, Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Παντάνασσα, Κεχαριτωµένη, Μολυβδοσκέπαστη, Τουρλιανή, Αθηνιώτισσα. Εκατοντάδες τα λατρευτικά ονόµατα που της δόθηκαν και αναρίθµητα τα προσκυνήµατα όπου προστρέχουν ανήµερα τον ∆εκαπενταύγουστο χιλιάδες πιστοί.

Μεγαλύτερο προσκύνηµα όλων, αυτό της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, όπου ο εορτασµός του ∆εκαπενταύγουστου αποτελεί τη λαµπρότερη γιορτή. Χιλιάδες πιστοί, πολλοί εξ αυτών γονατιστοί, κάθε χρόνο ανηφορίζουν µε θρησκευτική ευλάβεια προς τον Ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάµα τους στην εικόνα της Παναγίας. Η περιφορά του Επιταφίου και η µεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας σε ολόκληρη την πόλη δηµιουργούν θρησκευτικό δέος και συγκίνηση.

Η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στην Πάρο

Στο διπλανό κυκλαδίτικο νησί, την Πάρο, ο παλαιοχριστιανικός ναός της Εκατονταπυλιανής, στο λιµάνι της Παροικιάς, από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, φοράει τα γιορτινά του. Στην πρωτεύουσα του νησιού, χαρακτηριστική είναι η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, που δίνει το έναυσµα για το παραδοσιακό γλέντι που ακολουθεί µε νησιωτικούς χορούς και µε το κρασί της Πάρου να ρέει εν αφθονία. Την ίδια ώρα, στο λιµανάκι της Νάουσας, δεκάδες καΐκια µε αναµµένες δάδες προσεγγίζουν την προβλήτα και δίνουν το σύνθηµα για να αρχίσει η γιορτή.

Ιερά Μονή της Παναγίας Σουµελά

Από την πλευρά του, ο ποντιακός Ελληνισµός συναντάται στις πλαγιές του Βερµίου Ορους, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουµελά, για να γιορτάσει µε θρησκευτική µεγαλοπρέπεια. Χιλιάδες προσκυνητές από ολόκληρη την Ελλάδα συρρέουν στην ιστορική εκκλησία, σύµβολο των «χαµένων πατρίδων» και της ποντιακής πίστης, όπου η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Εσπερινός της Κοίµησης της Θεοτόκου τελούνται µε µεγάλη ευλάβεια. Στο αποκορύφωµα της γιορτής, ποντιακά συγκροτήµατα προσφέρουν µοναδικές στιγµές µε παραδοσιακούς σκοπούς και πολύωρο γλέντι.