Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στον Βαρνάβα. Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα έφτασε μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Σταμάτας να απομακρυνθούν μέσω Δροσιάς και Κηφισιάς προς Εθνική Οδό.

Η πυρκαγιά καίειε ανεξέλεγκτη και εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα, με τις φλόγες ξεπερνούν τα 25 μέτρα!


varnavas-fotia-limni-marathona


Από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, ενώ απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρχών.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική ενώ ο αττικός ουρανός έχει σκοτεινιάει από τους μαύρους καπνούς.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ενισχύθηκαν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις και πλέον επιχειρούν πάνω από 190 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής για τα μέτωπα

Σαράντα (40) αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν 7 πυρκαγιές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα όπως τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη πριν από λίγο ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 και 32 λεπτά σήμερα το μεσημέρι στις Αιγειρούσες Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι έχει περιοριστεί ενώ πρόσθεσε ότι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μισή ώρα μετά, και συγκεκριμένα στις 3 και 2 λεπτά το μεσημέρι, στο Βαρνάβα Αττικής, πλησίον διάσπαρτων κατοικιών και σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ότι κατά την έναρξή της οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη 3 μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας - Καλέντζι και Πουρίθι.

«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα» σημείωσε.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής. Για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Περίπου 100 άτομα απεγκλωβίστηκαν από άνδρες της ΟΠΚΕ

Σύμφωνα με το OPEN, έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 100 άτομα που βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Πρόκειται για κατοίκους του Βαρνάβα και ανθρώπους που επιχείρησαν να φύγουν μακριά από τη φωτιά. Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να απομακρνθούν με τα ΙΧ τους αλλά εγκλωβίστηκαν μέσα στη φωτιά και ειδοποίησαν τις αρχές.

Με επιχείρηση που στήθηκε σε ελάχιστο χρόνο, πυροσβέστες και ομάδα της ΟΠΚΕ τους προσέγγισε και κατάφερε να τους απεγκλωβίσει.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3d5a0hldznd)

6289294
6289296
6289297
6289300
6289304
6289307

Κάηκε ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής

Πριν από λίγη ώρα, κάηκε ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής το οποίο επιχειρούσε στην κατάσβεση. Ευτυχώς από το περιστατικό δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς οι Πυροσβέστες βγήκαν από το όχημα εγκαίρως και είναι σώοι.


Βαρνάβας: Δύο άτομα στο νοσοκομείο, λόγω εισπνοής καπνού

Δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστική προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο άνδρες άνω των 60 ετών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Σισμανόγλειο.


Βαρνάβας: Μήνυμα του 112 για εκκένωση

Από το 112 καταφθάνουν απανωτά μηνύματα στους κατοίκους του Βαρνάβα να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να κατευθυνθούν προς Γραμματικό και Καπανδρίτι.


Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ενισχύθηκαν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια.

Περιορίστηκε φωτιά στα Μέγαρα

Περιορίστηκε η φωτιά  που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στο Νέο Μάζι Μεγάρων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακόγιαννης, ο οποίος πρόσθεσε ότι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Νωρίτερα, στους κάτοικους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112, το οποίο καλεί τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή, αν χρειαστεί, να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και στις 15:03 ένα δεύτερο που τους καλεί να απομακρυνθούν προς Αιγειρούσες.

«Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει στο μήνυμά τους το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας.


Διαβάστε εδώ: Φωτιά τώρα σε Σέρρες, Θεσπρωτία και Πέλλα - Ρίψεις νερού πραγματοποιούν αεροσκάφη και ελικόπτερα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 16 οχήματα με 48 πυροσβέστες, καθώς και δύο ομάδες πεζοπόρου, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.


Που υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας

Λόγω της φωτιάς υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε: 1) Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και δρόμο Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι 2) Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και ανώνυμη οδός προς την Ιερά Μονή Αγίου Μακρύνου. 3) Περιφερειακή Οδός Μεγάρων - Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες από την θέση Δίστραρα 4)Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή του Αλεποχωρίου.