«Διαβολοβδομάδα» χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τις επόμενες ημέρες εξαιτίας του εκρηκτικού μείγματος υψηλής ζέστης και ισχυρών ανέμων που ανεβάζουν τον δείκτη επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιών στο υψηλότερο σημείο. Μάλιστα, με βάση τα μετεωρολογικά προγνωστικά, όπως ανέφεραν στελέχη της Υπηρεσίας, αν ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά και τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, θέτοντας έτσι σε πλήρη συναγερμό τις υπηρεσίες στη Δυτική Ελλάδα, το σύνολο της Κεντρικής και της Νότιας Ελλάδας.

«Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Θα έχουμε συνδυασμό ισχυρότατων ανέμων 6, 7 και με ριπές 8 Μποφόρ. Ανομβρία και ξηρασία και γι' αυτόν τον λόγο η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται στο “κόκκινο”, όπως φαίνεται και στον χάρτη. Έχω ζητήσει να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα που αφορούν τον Στρατό, την Αστυνομία, τους εθελοντές, την Πυροσβεστική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητάω από το σύνολο των συμπολιτών μας να είναι σε εγρήγορση και να επιδείξουν τεράστια υπευθυνότητα, γιατί θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη εβδομάδα», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση χθες τόνισε ότι «Κυριακή και Δευτέρα είναι οι πιο επικίνδυνες ημέρες. Αυτό που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη είναι η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι άνεμοι σε κάποιες περιοχές θα φτάσουν τα 80, ακόμη και τα 90 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, για τις επόμενες ημέρες η πρόσβαση πολιτών σε δάση, άλση και πάρκα των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας απαγορεύεται και θα φυλάσσονται από αστυνομικούς. Θα υπάρχουν αυξημένες περιπολίες από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε δασικές εκτάσεις, δεκάδες μηχανήματα θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε δασικές εκτάσεις, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί Λιμενικό, ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ και ΕΚΑΒ.


Δραματική πρόβλεψη Μαρουσάκη για Βαρνάβα: Οι άνεμοι θα ξεπεράσουν τα 7 Μποφόρ

Την ίδια ώρα, πολύ δύσκολες είναι οι καιρικές συνθήκες στις περιοχές όπου μαίνεται η φωτιά στην Αττική.

«Σταδιακά θα σημειωθεί ενίσχυση των βοριάδων ανέμων στις περιοχές στις οποίες μαίνεται η φωτιά», σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Ο μετεωρολόγος μιλώντας στο Open είπε πως οι άνεμοι έχουν ήδη φτάσει τα 5-6 Μποφόρ. Τόνισε ωστόσο πως περίπου μέχρι και τις 8 το πρωί τα Μποφόρ θα παραμείνουν στα 5-6 Μποφόρ, διότι στη συνέχεια είναι πάρα πολύ πιθανόν να φτάσουν και τα 7 Μποφόρ.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης υπογράμμισε πως οι συνθήκες στις περιοχές που καίει η φωτιά είναι ιδιαίτερα δύσκολες και πως οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ κρίσιμες.

Σημείωσε πως τουλάχιστον μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο οι καιρικές συνθήκες θα είναι πολύ κρίσιμες και δεν θα αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση, συνέστησε παράλληλα ψυχραιμία.

Τέλος, ο μετεωρολόγος εξήγησε πως οι πιο δύσκολες ώρες θα είναι οι μεσημεριανές, καθώς σύμφωνα με την πρόβλεψή του οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν έως και τα 8 Μποφόρ.

Υπενθυμίζεται πως οι πυροσβέστες δίνουν ακατάπαυστα μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dm1dcv5j81)