Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η φωτιά που καίει περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής με τους ανέμους να παραμένουν ισχυροί και να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Η φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (11/8) στην περιοχή του Βαρνάβα και χαρακτηριστικό της έντασης των ανέμων είναι η απόσταση, που έχει διανύσει ο καπνός, ο οποίος έχει επηρεάσει την ποιότητα του αέρα σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Όπως αναφέρει το meteo.gr «η απόσταση στην οποία έχει μεταφερθεί νοτιοδυτικά ο καπνός εκτιμάταται σε περισσότερα από 300χλμ».

Ακολουθεί δορυφορική εικόνα από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-11 που δείχνει τη μεγάλη διασπορά του καπνού:

xartis-kapnos_


Στην ίδια εικόνα είναι επίσης εμφανής και η διασπορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Μενοίκιον Όρος του νομού Σερρών.


Η ποιότητα του αέρα

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής οι κάτοικοι ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας (12/8) με έντονη τη μυρωδιά του καμένου λόγω της φωτιάς, αφού οι καπνοί που έχουν σκεπάσει από χθες το απόγευμα αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου, έχουν επηρεάσει την ποιότητα του αέρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας Prometheus, η ποιότητα του αέρα είναι πολύ κακή.

Ακολουθούν οι ενδείξεις που προέρχονται από τους σταθμούς μέτρησης της ρύπανσης σε Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα και Βουλιαγμένη:



Το μέτωπο της φωτιάς μέσα από αεροπλάνο το βράδυ της Κυριακής


Η έκταση του μετώπου αποτυπώνεται και σε φωτογραφίες που τράβηξαν επιβάτες αεροπλάνων που έφταναν στην Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας.