Τεράστια μάχη με τις φλόγες και τους πολύ δυνατούς ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι (11/8) στο Βαρνάβα και έχει επεκταθεί στο Πεντελικό Όρος, με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 τόσο για ετοιμότητα όσο και για εκκένωση.

Η φωτιά καίει εκτός ελέγχου και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ξημερώματα η φωτιά μέσα σε μισή ώρα έφτασε από τη λεωφόρο Διονύσου στην Πεντέλη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Νέα Μάκρη.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dv1wi1xoah)

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές, από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα. αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dvn6z7uvxl)

Ολόκληρη η ενημέρωση:

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι στο Βαρνάβα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επηρεάσει πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι οι ριπές των οποίων φτάνουν τα 7 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας στο πεδίο.

Αυτή τη στιγμή οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί κυρίως προς τα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές, από Γραμματικό προς Μαραθώνα καθώς και μετά τη λίμνη του Μαραθώνα. αλλά και στην νοτιοανατολική πλευρά της πυρκαγιάς από Πεντέλη προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, όπου η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Επίσης, περισσότερες από 40 αναζωπυρώσεις έχουν καταγραφεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Από χθές ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι σε διασπορά στην περίμετρο της πυρκαγιάς. Έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Μέχρι στιγμής οι διασώστες και ιατροί του ΕΚΑΒ, από χθες, παρείχαν προνοσοκομιακή φροντίδα σε 15 περιστατικά εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα πολιτών και τα άλλα 2 περιστατικά σε πυροσβέστες όπου ο ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και ο άλλος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν με ασφάλεια σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Έχει δοθεί εντολή προς όλες τις δομές της Ανατολικής Αττικής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων από την χθεσινή πυρκαγιά στο Βαρνάβα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με το τηλέφωνο 213 – 204 78 93, καθώς επίσης μπορούν να υποβάλουν σχετική ηλεκτρική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, σχετικό αίτημα του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για εκτροπή των προγραμματισμένων δρομολογίων, από και προς το Λιμένα της Ραφήνας ώστε να εκτρέπονται στο λιμένα του Λαυρίου για σήμερα, έγινε δεκτό, τόσο για την διευκόλυνση των οδηγών όσο και για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιβάτες των πλοίων.

Έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112, τα δύο τελευταία, στις 1 και 10 λεπτά, για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι και πριν από λίγο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Πευκόφυτο προς Άγιο Στέφανο.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ».


6289795
4351822
4351953
4351956
4351963
4351964
4351959
6289790
4351823



Τα μέτωπα αυτή την ώρα: 

  • Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες.
  • Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα.
  • Από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.



Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dshuyk32fd)

Στις φλόγες παραδόθηκε σχολείο της Νέας Πεντέλης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σχολείο της Νέας Πεντέλης παραδόθηκε στις φλόγες. 

Πρόκειται για σχολικό κτίριο που βρίσκεται επί της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου.


Ισχυρή αναζωπύρωση σημειώνεται στην Ανατολή Νέας Μάκρης, όπου πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες χτυπούν καμπάνες εκκένωσης.

Δείτε βίντεο

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dwup8mmcu1)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dtj6y5o7qh)

Δείτε βίντεο από τις φλόγες δίπλα στα σπίτια 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dtnbva1f1l)
Οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι τη Διώνη όπου καίγονται ήδη σπίτια, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. απεγκλώβισε τέσσερα παιδιά και έναν ηλικιωμένο από την οικία τους, μεταφέροντάς τους προς τη λεωφόρο Μαραθώνος. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά στη Διώνη είναι κοντά στην οδό Ηπείρου. Έχει μπει δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dv3n8uejt5)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ds5oo98wuh)

Αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 και εκκενώσεις

Αλλεπάλληλα είναι τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις.

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι.





Μήνυμα του 112, εστάλη λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι για 4 περιοχές και συγκεκριμένα για Νέα και Παλιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων.



Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος είπε σχετικά με την εκκένωση στο Πάτημα: «Η φωτιά είναι στη Νέα Πεντέλη αλλά επειδή η φορά του ανέμου είναι προς το Χαλάνδρι, έγινε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία και αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση και του Πατήματος Χαλανδρίου»

Συνέχισε λέγοντας πως στο σημείο βρίσκονται τέσσερα υδροφόρα οχήματα του Δήμου Χαλανδρίου και περιμένουμε οδηγίες. Οι κάτοικοι θα πάνε στο αθλητικό κέντρο “Νίκος Πέρκιζας” για την προσωρινή στέγαση και φιλοξενία. Ο δήμαρχος συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε φέρει λεωφορείο και αυτοκίνητα και περνάμε από τα σπίτια πόρτα-πόρτα και ενημερώνουμε τον κόσμο, παράλληλα περιμένουμε οδηγίες από την Πυροσβεστική».


Μήνυμα του 112 εστάλη λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Όσοι βρίσκονται στην περιοχή Σπατατζίκη (Πευκόφυτο) καλούνται να απομακρυνθούν μέσω λεωφόρου Τραπεζούντας προς Άγιο Στέφανο.




Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Νέας Πεντέλης να εκκενώσουν προς Χαλάνδρι λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

58e02e04-453404237_432961293090391_6615175012519740162_n


Εντολή δόθηκε στις 12.22 για εκκένωση της περιοχής Ερυθρός Νέας Μάκρης προς Ραφήνα.


Εντολή εκκένωσης προς τη Νέα Μάκρη δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής Σουφάνι Μαραθώνος λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Μήνυμα από το 112, στις 09:25 το πρωί, κάλεσε τους κατοίκους σε Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την Παλλήνη.

Παράλληλα, κλήθηκαν οι πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς τη Ραφήνα, ενώ νέο μέτωπο κατευθύνεται προς το Άνω Σούλι.

Νωρίτερα, μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης, του ΠΙΚΠΑ και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Νέο μήνυμα από το 112 κάλεσε τους κατοίκους στην περιοχή Νταού Πεντέλης να απομακρυνθούν μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς τη Ραφήνα.

Σε κοντινή απόσταση από πρώτα σπίτια του οικισμού Ανατολή στην περιοχή της Νέας Μάκρης έφτασαν οι φλόγες της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην περιοχή του Βαρνάβα. Στην περιοχή έκαναν ρίψεις νερού αεροσκάφη και ελικόπτερα ήδη με το πρώτο φως της μέρας με αποτέλεσμα οι εστίες να ελεγχθούν, ενώ νωρίτερα μήνυμα του 112 ειδοποίησε για απομάκρυνση από την περιοχή προς Νέα Μάκρη.

Μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους των περιοχών: Μελίσσια, Πολιτεία, Νέα Ερυθραία και Ανθούσα. Κλήθηκαν οι πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

  • Ενεργοποίηση του 112 για πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη (10:01)
  • 112 για δασική πυρκαγιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης (09:54)
  • Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι (09:25)
  • Μήνυμα του 112 για τον οικισμό Ανατολή: Απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη (06:20)
  • Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα των κατοίκων στην Ανθούσα (05:45)
  • Εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας (05:40)
  • Μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας (05:13)
  • Εκκένωση σε Πεντέλη και Νέα Πεντέλη – Ήχησε το 112 στις 05:10
  • Προειδοποίηση από το 112 για ετοιμότητα σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία (04:52)
*Διαβάστε ακόμα: Ευθύμιος Λέκκας: Το ανάγλυφο της περιοχής Βαρνάβα ευνοεί την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς - Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση


Κικίλιας για πυρκαγιές: Σκληρή μάχη σε Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό, καλύτερη εικόνα στον Διόνυσο

Τα μέτωπα της φωτιάς, που έχει ξεπεράσει πλέον τα 30 χιλιόμετρα, είναι πλέον δυο: το ένα στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3drv8xp01bl)


Λόγω της πυρκαγιάς έχουν εκκενωθεί από τις 5 το πρωί 9 οικισμοί: Αρχικά δόθηκε εντολή απομάκρυνσης από τη Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλαιά Πεντέλη προς Βριλήσσια. Λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμαράσι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Άγιου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης.




Νέα εντολή ζήτησε την εκκένωση της Καλλιτεχνούπολης προς Ραφήνα, ενώ έχουν εκκενωθεί το Παίδων Πεντέλης, το Αναρρωτήριο, το 414 Στρατιωτικό νοσοκομείο, η μονή του Αγίου Εφραίμ στην Ανατολή και η Μονή Πεντέλης.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 180 απεγκλωβισμούς ατόμων που κινδύνευαν απο την φωτιά, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Τα μηνύματα του 112 μεταξύ τις 04.30 και τις 5.45 ήταν αλλεπάλληλα: Εντολή για εκκένωση σε Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Νταού, Αγ. Σπυρίδωνα, Δαμάρασι. Μετά την εντολή για εκκένωση της Πεντέλης, οι Αρχές εκκένωσαν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ υπάρχει ετοιμότητα και για το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει εκκενωθεί, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Γιάννης Ζούνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Εικόνα της φωτιάς από δορυφόρους της NASA
nasa_11

Δείτε χάρτη της φωτιάς
xartis-fotis



Δείτε εικόνες

4351839
6289698
6289705
6289718
6289719
6289730
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dpbks7g65t)
6289630
6289632
6289633
6289625

fotia_attiki__9_
fotia_attiki__10_
fotia_attiki__11_
fotia_attiki__1_
fotia_attiki__2_
fotia_attiki__3_
fotia_attiki__4_
fotia_attiki__5_
fotia_attiki__6_
fotia_attiki__7_
fotia_attiki__8_


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Διόνυσο, Πεντέλη


Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:


1) Είσοδος οικισμού Βαρνάβα.

2) Λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λίμνη Μαραθώνα.

3) Μαντά και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα.

4) Έξοδος χωριού Γραμματικού.

5) Λεωφόρος Διονύσου, θέση Ανατολή.

6) Λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως.

7) Λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού.

8) Λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου.

9) Κόμβος Αγ. Στεφάνου.

10) Λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας.

11) Βασιλέως Γεωργίου Β' και Ιπποκράτους.

12) Κλεισθένους και Αναπαύσεως.

13) Πεντέλης και Αναπαύσεως.

14) Πλατεία Παλαιάς Πεντέλης.

15) Ελαιώνων και λεωφόρο Μαραθώνος.

16) Ελ. Βενιζέλου και λεωφόρο Μαραθώνος.

17) Κύπρου και λεωφόρο Μαραθώνος.

18) Χρ. Αδαμοπούλου και λεωφόρο Μαραθώνος.

19) Λεωφόρο Διονύσου και λεωφόρο Μαραθώνος.

20) Ξενίας και Αγ. Παντελεήμονος.

21) Λ. Διονύσου στο ύψος του γηπέδου Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Διόνυσο.

22) Μιαούλη και Κολοκοτρώνη.

23) Σουλίου και Δημοκρατίας.

24) Σουλίου και λεωφόρο Μαραθώνος.

25) Λεωφόρο Μαραθώνος και Δημοκρατίας.

26) Λεωφόρο Μαραθώνος και Φλέμινγκ.

27) Λεωφόρο Μαραθώνος και Αττική Οδό.

28) Λεωφόρο Μαραθώνος και Σταυρού.

29) Πλατεία Σταμάτας και Μ. Αλεξάνδρου.

30) Ανθούσας και Ιάσωνος.

31) Λεωφόρο Μαραθώνος και Αρτέμιδος.

32) Λάμπη Σουβαλιώτη έμπροσθεν καφετέριας «ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ» προς Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλο

33) Ελ. Βενιζέλου έμπροσθεν Ιεράς Μονής Πεντέλης

34) Τσαλδάρη και Σωκράτους

35) Λ. Μαραθώνος και Σπάτων

36) Πλατεία Γραμματικού

37) Μεγαρίδος και Αρτέμιδος

Χωρίς φανάρια είναι αυτή την ώρα το μεγαλύτερο μέρος της Λεωφόρου Κηφισίας από την αρχή της στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως το ύψος των Βριλησσίων.

Η κίνηση και στα δυο ρεύματα είναι μεν περιορισμένη, ωστόσο στις μεγάλες διασταυρώσεις του Ψυχικού και του Αμαρουσίου τα αυτοκίνητα διέρχονται με υψηλές ταχύτητες. Η κυκλοφορία εξαιτίας της φωτιάς ειναι πολύ δύσκολη για τους δίκυκλιατές.