Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα και πλέον έχει επεκταθεί στο Πεντελικό όρος, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στις Αρχές και τους κατοίκους της Αττικής. Οι ισχυροί άνεμοι, που φτάνουν τα 7 και 8 Μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, καθώς η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται πλέον σε 30 χιλιόμετρα, ενώ τα τρία κύρια σημεία που χρήζουν άμεσης προσοχής είναι οι περιοχές του Γραμματικού, της Πεντέλης και ο οικισμός Ανατολής στη Νέα Μάκρη. Η Πυροσβεστική κάνει λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων καθιστούν την κατάσβεση ιδιαίτερα περίπλοκη.

Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, σχολιάζοντας την κατάσταση, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις κατάσβεσης. «Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά από άποψη διαχείρισης. Είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε και να το ελέγξουμε. Τα στοιχεία που τροφοδοτούν την εξάπλωσή της από χθες είναι ότι από τη μια έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους και από την άλλη η πάρα πολύ γρήγορη πορεία ανάφλεξης της βλάστησης, η οποία είναι τόσο ξερή που έχουμε γρήγορη διάδοση της φωτιάς. Μία πυρκαγιά που καταλαμβάνει πάνω από 100.000 στρέμματα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέγα πυρκαγιά. Θα πρέπει να περιμένουμε να έχουμε τον τελικό απολογισμό, εύχομαι να μην έχουμε τόσο μεγάλη πυρκαγιά. Έχουμε μια μεγάλη πυρκαγιά που καθοδηγείται από τον άνεμο σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας εμφάνισε ακραία συμπεριφορά», τόνισε αρχικά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dodn5taw5l)

Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς και σήμερα περιμένουμε παρόμοιες συνθήκες με βόρειους – ΒΑ ανέμους στην περιοχή από τις 10-11 το πρωί έως και 6-7 η ώρα το απόγευμα, εντάσεως 6 έως και 8 Μποφόρ. Η βλάστηση παραμένει ξερή και βοηθάει πολύ τη φωτιά να εξελιχθεί. Είναι πολύ δύσκολη η πυρκαγιά από άποψη διαχείρισης. Χρειάζεται να γίνει τακτική ανάλυση της φωτιάς, η οποία πιστεύω ότι γίνεται από την ΠΥ ώστε να εκμεταλλευτούμε τα "χρονικά παράθυρα" – που μπορούμε δηλ. με αποδοτικότητα να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά. Τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που έχει συνεισφέρει, ωστόσο δεν είναι η άμεση λύση στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες η φωτιά διήνυσε μια απόσταση περίπου 400 χλμ.».