«Το σημείο-κλειδί είναι ότι αυτές οι πυρκαγιές δεν πρέπει να ξεφύγουν τα πρώτα 30-40 λεπτά. Εφόσον ξέφυγε, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν γίνει βήματα, δηλαδή φέτος γλιτώσαμε πάρα πολλές πυρκαγιές γιατί πήγαμε στα πρώτα λεπτά της ώρας, εδώ τώρα ξέφυγε. Άρα όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι στα πρώτα 30-40 λεπτά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο δασολόγος Γιάννης Μητσόπουλος.


Τι είπε ο δασολόγος Γιάννης Μητσόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1 

Ο δασολόγος Γιάννης Μητσόπουλος μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να επανέλθει το δάσος στις καμένες εκτάσεις

Αν στο ίδιο σημείο έχουμε πολλές πυρκαγιές, σε λίγο καιρό δεν θα μπορέσει να υπάρξει βλάστηση. Θα έχουμε μόνο χαμηλή βλάστηση, δεν θα μπορεί να έδαφος να στηρίξει δέντρα, δηλαδή τη μορφή του δάσους. Αυτή η περιοχή είναι επιβαρυμένη, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν γίνει πολλές πυρκαγιές και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δούμε αυτό το φαινόμενο.

Ερωτηθείς πόσα χρόνια χρειάζεται ένα δάσος για να επανέλθει ύστερα από πυρκαγιά

Αν δεν ξαναέχουμε πυρκαγιά στο ίδιο σημείο, θέλουμε 25 με 30 χρόνια για να έχουμε μια μορφή κάποιου αρχικού νεανικού δάσους.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι ακριβώς η ίδια με του 2009, ξεκίνησε από το ίδιο σημείο, είχαμε την ίδια ταχύτητα αλλά και διεύθυνση ανέμου. Η πυρκαγιά ήταν καρμπόν, ξέραμε δηλαδή πώς θα πάει, δεν μας αιφνιδίασε σαν την πυρκαγιά στο Μάτι που είχαμε δυτικό άνεμο, που ήταν κάτι πολύ σπάνιο για την εποχή και για την περιοχή.

Το σημείο-κλειδί είναι ότι αυτές οι πυρκαγιές δεν πρέπει να ξεφύγουν τα πρώτα 30-40 λεπτά, εφόσον ξέφυγε δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν γίνει βήματα, δηλαδή φέτος γλιτώσαμε πάρα πολλές πυρκαγιές γιατί πήγαμε στα πρώτα λεπτά της ώρας, εδώ τώρα ξέφυγε. Άρα όλη η προσοχή μας πρέπει να είναι στα πρώτα 30-40 λεπτά.

Έχουμε επί 20 μέρες μια πυρκαγιά που καίει στη Δράμα κοντά στα σύνορα, σε εκείνη την πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολο να πας στην πρώτη ώρα, είναι πολύ λογικό να ξεφύγει γιατί δεν έχεις δυνάμεις εκεί, αλλά όταν είσαι στην Αττική με 5άρι και όλες οι δυνάμεις σου είναι εδώ, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ποια είδη δέντρων πρέπει να φυτεύονται στις αναδασώσεις

Με τέτοιες συνθήκες και με τέτοια φλόγα όλα τα είδη καίγονται. Αυτά που λένε για τα είδη που καίγονται λιγότερο και τα είδη που καίγονται περισσότερο έχουν επαληθευτεί μέσα σε εργαστήριο με πολύ μικρή φλόγα. Η διαφορά θα είναι απειροελάχιστη. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.