Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται Αστυνομία και Πυροσβεστική εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν κυκλώσει ένα μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Αττικής, αφού οι φλόγες δεν αντιμετωπίζονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Γι' αυτόν τον λόγο εδώ και λίγη ώρα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και η ηγεσία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών προκειμένου να παρακολουθούν την εξέλιξη του μετώπου αλλά και τις προσπάθειες διάσωσης των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην απομάκρυνση των πολιτών από τα σπίτια τους, παρά το γεγονός ότι το πύρινο μέτωπο που έχει συνολική έκταση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, άνω των 23 χιλιομέτρων, πλησιάζει τις οικίες τους. Πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά τουλάχιστον των τελευταίων 50 ετών αναφέρουν στελέχη της Πυροσβεστικής, που ευελπιστούν πως από τις 16:00 ή από τις 17:00 θα μειωθεί η ένταση των ανέμων, όπως έχουν ενημερώσει οι μετεωρολόγοι. Αυτή την ώρα, όπως και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά πέρασε όσες αντιπυρικές ζώνες στήθηκαν, ενώ παρά τους τόνους νερού που ρίχνουν τα εναέρια μέσα, το πύρινο μέτωπο δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

Οι αστυνομικοί, όπως προκύπτει από τις ζωντανές εικόνες και συνομιλίες που λαμβάνει το κέντρο επιχειρήσεων, συχνά δέχονται επίθεση από πολίτες που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού είτε δεν αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της κατάστασης είτε γιατί θεωρούν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες που πλησιάζουν επικίνδυνα.

Η εντολή που έχει δοθεί σε όλους τους αστυνομικούς που επιχειρούν σε απεγκλωβισμούς και απομακρύνσεις πολιτών από σπίτια είναι να υπάρχει ευγένεια, αφού οι άνθρωποι δοκιμάζονται και οι περιουσίες τους βρίσκονται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας, η οποία δεν αντιμετωπίζεται σε καμία περίπτωση.

Η παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ είναι μια ακόμη ένδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης. Υπενθυμίζεται πως στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μεγάρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταφέρεται εικόνα σε πραγματικό χρόνο από drone, κάμερες σώματος αλλά και ελικόπτερα Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέχρι στιγμής, η έως τώρα κινητοποίηση της Αστυνομίας στη διαχείριση της πρωτοφανούς καταστροφής της Αττικής έχει χαρακτηριστεί εξαιρετική. Μάλιστα, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει εξάρει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των 500 και πλέον πυροσβεστών που επιχειρούν στα πεδία του Μαραθώνα, της Σταμάτας, της Πεντέλης, της Καλλιτεχνούπολης και των υπολοίπων περιοχών. Ανάμεσα στους 100άδες πυροσβέστες πολλοί έχουν έρθει από γειτονικούς νομούς με λεωφορεία της υπηρεσίας, αφού η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί περίπτωση έκτακτης ανάγκης.