Η ανεξέλεγκτη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στην περιοχή του Βαρνάβα, έχει πλέον επεκταθεί και φτάσει στο κέντρο της Νέας Πεντέλης. Το μεσημέρι της Δευτέρας, η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς ένα σχολείο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τη λεωφόρο Πεντέλης, ενώ οι εκρήξεις που ακούγονται στην περιοχή προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην ήδη δύσκολη κατάσταση. Τα πυροσβεστικά οχήματα δυσκολεύονται να προσεγγίσουν το σημείο, περνώντας με ταχύτητα δίπλα από τις εστίες φωτιάς χωρίς να μπορούν να επιχειρήσουν αποτελεσματικά.

Το τηλεοπτικό συνεργείο του OPEN μετέδωσε πως η οροφή του σχολείου έχει καταρρεύσει, τα τζάμια έχουν σπάσει, και έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις, λόγω της καύσιμης ύλης που βρήκε η φωτιά στον χώρο.

Στον χώρο γύρω από το σχολείο, το οποίο φιλοξενεί το δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο της Νέας Πεντέλης, η φωτιά έχει επεκταθεί και σε αυλές σπιτιών, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, με τις αρχές να συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dxtetvgcux)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dxj22fhrh5)

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN, δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατασκηνώσεων στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα. Να σημειωθεί ότι σε πύρινο κλοιό βρίσκονται η Νέα και η Παλαιά Πεντέλη, ενώ καίγονται σπίτια στην περιοχή Πάτημα Βριλησσίων, με τις αναζωπυρώσεις σε Γραμματικό και Μαραθώνα να είναι συνεχείς.

Η Πολιτική Προστασία απέστειλε μηνύματα 112 για εκκενώσεις στους κατοίκους στις περιοχές της Νέα Πεντέλης, Παλαιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλισσίων.

Τα διάσπαρτα μέτωπα αλλά και οι πολύ ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση, καθιστούν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. Στα μέτωπα των πυρκαγιών επιχειρούν 700 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.