Ανεξέλεγκτα καίει από χθες η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική. Οι φλόγες είναι έτοιμες να κάψουν ακόμη και πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ όλοι αγωνιούν για το πως θα εξελιχθούν οι άνεμοι μέχρι το τέλος της ημέρας.

Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς μίλησε σήμερα για την πορεία των ανέμων με φόντο τη φωτιά στην Αττική.

Ο διευθυντής αποκάλυψε πως το μεσημέρι οι άνεμοι έφτασαν ως και 7 μποφόρ ενώ μέχρι τις 18:00 θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι. Στις 19:00 το απόγευμα θα αρχίσουν να εξασθενούν σταδιακά. Μέχρι και τις 21:00 το βράδυ οι άνεμοι θα έχουν φτάσει ως και τα 5 μποφόρ στην ανατολική Αττική.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δίνει ελπίδα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που θα μπορούν να επιχειρήσουν με μεγαλύτερη ευκολία στα ενεργά μέτωπα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dwmjlpjhxt)

Τσατραφύλλιας: "Η φωτιά στην Αττική δημιουργεί τον δικό της καιρό, οι εντάσεις των ανέμων συνεχώς αλλάζουν"

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας μίλησε σχετικά με τη μεγάλη φωτιά στην Αττική που καίει από χθες το μεσημέρι.

Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος του Alpha τόνισε ότι «είναι σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά. Μιλάμε για μια "mega-fire". Έχουν καεί πάνω από 100.000 στρέμματα. Είναι πολύ ισχυρό το πεδίο των ανέμων, καθώς πνέουν βορειοανατολικοί με εντάσεις 7-8 μποφόρ. Οι άνεμοι αναμένεται να πέσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα 5-6 μποφόρ, άρα μιλάμε για μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Η θερμοκρασία στην περιοχή της Πεντέλης και του Βαρνάβα ξεπερνά τους 34-35 βαθμούς Κελσίου, άρα μιλάμε για υψηλές θερμοκρασίες, ενώ πολύ χαμηλά είναι και τα επίπεδα υγρασίας. Άρα είναι πολύ δυσμενείς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό. Οι εντάσεις των ανέμων συνεχώς αλλάζουν από τη διαφορά της θερμοκρασίας. Δημιουργούνται στροβιλισμοί, δημιουργούνται μέγιστες ριπές ανέμων, άρα είναι μια κατάσταση όπου κατά διαστήματα είναι ανεξέλεγκτη λόγω του θερμικού φορτίου αλλά και των υψηλών εντάσεων των ανέμων», κατέληξε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Δείτε τι είπε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας:

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dxcmp5g9ih)