Δεν έχουν σταματημό οι διασώσεις πολιτών αλλά και ζώων συντροφιάς από τις πληγείσες περιοχές από τους περίπου 200 αστυνομικούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή που μαίνεται η πύρινη λαίλαπα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. οι διασώσεις πολιτών έχουν ξεπεράσει τις 260 ενώ σε τουλάχιστον 40 περιπτώσεις έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια κυρίως σκυλιά από φλεγόμενα σπίτια και κάποια ακόμη οικόσιτα ζώα.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω φωτογραφία που δημοσιεύουν τα parapolitika.gr, όπου αστυνομικοί και πυροσβέστες έχουν εντοπίσει έναν σκύλο σε ένα σπίτι που απειλείται από τις φλόγες στην περιοχή της Πεντέλης. Κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν, παρά το γεγονός ότι ο σκύλος βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση εξαιτίας της αποπνικτικής κατάστασης.

Με ένα μπουκαλάκι νερό, προσπάθησαν να συνεφέρουν το αφηνιασμένο ζωντανό, το οποίο μετέφεραν σε ασφαλές σημείο από όπου παρελήφθη από φιλοζωική ομάδα για να μεταφερθεί εκ νέου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Δείτε τη φωτογραφία:

otia-attiki-apegklovisi-skili


Εικόνες σαν και αυτή, έζησαν αρκετές τόσο σήμερα, όσο και χθες πυροσβέστες και αστυνομικοί των ομάδων ΟΠΚΕ, «ΔΡΑΣΗ», «ΔΙ.ΑΣ.» και των υπολοίπων υπηρεσιών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές για να απομακρύνουν πολίτες.

Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών, εντοπίστηκαν σκύλοι με ελαφρά εγκαύματα και παραδόθηκαν σε εκπροσωπούν φιλοζωικών σωματείων για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Δυστυχώς, αυτό που παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις είναι πως αρκετοί πολίτες έφυγαν χωρίς να πάρουν τα ζώα τους μαζί, ενώ σε περιπτώσεις όπου τα σκυλιά ή οι γάτες που είχαν κυριευθεί από το αίσθημα φόβου και δεν πλησίαζαν τους ιδιοκτήτες τους, δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τα περιφραγμένα οικόπεδα αφού εξώπορτες και γκαραζόπορτες ήταν κλειδωμένες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και για τη διάσωση ζώων αλλά κυρίως για την κατάσβεση πυρκαγιών, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να καταστρέψουν κιγκλιδώματα ή πόρτες ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν και να πετύχουν τον στόχο τους.