Σε πλήρη ετοιμότητα και σε απόλυτη κινητικότητα βρίσκονται από την αρχή του ξεσπάσματος της μεγάλης φωτιάς στην Αττική όλες οι μονάδες και οι υπηρεσίες της Υγείας, με τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και τα ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) να βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της σκληρής μάχης. Ευτυχώς, δεν υπήρξε, προς το παρόν, κάποιο βαρύ περιστατικό με ανθρώπινο θύμα από την πύρινη λαίλαπα.

Πάντως, επώδυνα εγκαύματα δευτέρου βαθμού στα χέρια και τα πόδια, τα οποία οι θεράποντες γιατροί αποφόρτισαν άμεσα με την κατάλληλη αναλγητική φαρμακευτική αγωγή, φέρει ο πυροσβέστης, ο οποίος διακομίσθηκε περίπου στις 3 η ώρα τα ξημερώματα της Δευτέρας από το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ) και θα χρειασθεί να υποβληθεί σε πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να επουλωθούν και να αναταχτούν τα τραύματά του.

Πόσοι ασθενείς διακομίσθηκαν 

Την ίδια στιγμή, πέντε ασθενείς με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Αθήνας “Σισμανόγλειο”, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις οποίες δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ενώ άλλοι 5 πυρόπληκτοι συνάνθρωποί μας φιλοξενούνται, για κοινωνικούς λόγους και χωρίς προβλήματα υγείας, στα νοσοκομεία της Αθήνας “Παμμακάριστος” και “Σισμανόγλειο”.

Μέχρι τις 10 μ.μ. της Κυριακής είχαν διακομισθεί με ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) 2 ασθενείς, με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, 1 ασθενής στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και 2 ασθενείς στο νοσοκομείο της Αθήνας “Σισμανόγλειο”, όλοι επίσης με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν από την πλατεία Σταμάτας 3 ασθενείς, με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, και τους διακόμισαν στο “Σισμανόγλειο”. Μέρχι αργά το απόγευμα της Δευτέρας 66 ήταν συνολικά οι συνάνθρωποί μας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι είχαν προσέλθει με ιδία μεταφορικά μέσα ή με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα τρία νοσοκομεία, τα οποία ήταν διαρκώς σε πλήρη ετοιμότητα, δηλαδή το “Σισμανόγλειο”, το “Γεώργιος Γεννηματάς” και το “Σωτηρία”.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΒ διακόμισε με ασθενοφόρα του, κατά την πρώτη ημέρα της πύρινης “επέλασης” 9 περιστστικά, με πιο σοβαρό εκείνο του πυροσβέστη με εγκαύματα σε χέρια και πόδια, ενώ κατά την δεύτερη ημέρα της πύρινης “επέλασης” τα ασθενοφόρα του Κέντρου διακόμισαν 31 περιστατικά, μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι ένας δεύτερος πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα στον Νέο Βουτζά, αλλά βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Σε πλήρη ετοιμότητα Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Δευτέρας ενημέρωση για την εκκένωση του νοσοκομείου παίδων Πεντέλης και του πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης και τόνισε ότι “το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα”.

Είκοσι εννέα παιδάκια διακομίσθηκαν από το παίδων Πεντέλης στο “Αγία Σοφία” και το “Π. και Α. Κυριακού”, εκ των οποίων τα πέντε διακομίσθηκαν διασωληνωμένα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των δύο ιδρυμάτων. Μετακινήθηκαν επίσης στο Κέντρο Βρεφών “Μητέρα” 35 φιλοξενούμενοι του πρώην ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από την γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, μετέβησαν χθες το πρωί, μάλιστα, στο νοσοκομείο παίδων “Π. και Α. Κυριακού” και συναντήθηκαν με τα μικρά παιδάκια, τα οποία είχαν διακομισθεί από το νοσοκομείο παίδων Πεντέλης.

Τέλος, μετά τις 5.30 μ.μ. της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η εκκένωση και του νοσοκομείου της Αθήνας “Αμαλία Φλέμιγκ” από τους νοσηλευόμενους ασθενείς του, οι οποίοι διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία “Παμμακάριστος” (20) και “Σισμανόγλειο” (3), όπως είχε πιθανολογήσει μερικές ώρες νωρίτερα ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης.