Για δεύτερη νύχτα περισσότεροι από 700 πυροσβέστες και δασοκομάντος δίνουν μάχη με τις φλόγες στη βορειοανατολική Αττική προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του.

Πλέον η πυρκαγιά καίει σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων για δεύτερο 24ωρο, ενώ μέχρις στιγμής έχουν καταστραφεί δεκάδες σπίτια στις περιοχές που πέρασαν οι φλόγες. Μεταξύ άλλων κάηκαν δέκα σπίτια στην περιοχή Κρασσά, όπως είπε ο δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική η φωτιά στην Αττική δεν παρουσιάζει πλέον ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και την λίμνης του Μαραθώνα.

Τραυματισμοί δεν έχουν αναφερθεί, παρά μόνο ένας ελαφρύς ο τραυματισμός πυροσβέστη που μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ. Πάντως, στα νοσοκομεία της Αττικής σπεύδουν πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι περιοχές που έχουν ενεργές εστίες και πλήττονται από αναζωπυρώσεις είναι η Πεντέλη (Νεα και Παλαιά), τα Βριλήσσια, το Πάτημα Χαλανδρίου, ο Γέρακας, ο Διόνυσος και ο Μαραθώνας, ενώ εμπρησμός στην Τερψιθέα Γλυφάδας αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Το θετικό είναι ότι έχει κοπάσει ο άνεμος με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να συνεχίζουν να επιχειρούν και στο πεδίο περνούν συνεχώς μηχανήματα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.


Συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Με τη διάθεση προσωπικού και μέσων και τη δραστηριοποίησή τους όπου τους ζητηθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται από το πρωί για τον συντονισμό της διάθεσης προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης και στα αντίστοιχα Γενικά Επιτελεία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πέραν της διάθεσης του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας (πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL -215/415 CANADAIR και ελικόπτερα CH - 47D CHINOOK), στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική συνδράμει η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) - η οποία συστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» - υπό τις οδηγίες του διοικητή της, αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα.

Ο διοικητής της ΔΙΚΑΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία από το πεδίο με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του αξιωματικού-συνδέσμου.

Μεταξύ αλλων αναφέρεται ότι η ΔΙΚΑΦΚΑ, με βαρέα οχήματα (τύπου «grader»), δημιούργησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα χθες τη νύχτα και τις πρωινές ώρες σήμερα αντιπυρικές ζώνες στην Αττική, όπως αυτή που δημιουργήθηκε περί τις 2 π.μ. σήμερα στον Διόνυσο και συνετέλεσε στην αποτροπή της επέκτασης της πυρκαγιάς στην κατοικημένη περιοχή.

Επισημαίνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν επίσης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική με 2 ομάδες «Δευκαλίων» και 6 ομάδες «Ξενοκράτη» Επίσης, από σήμερα η ΔΙΚΑΦΚΑ συνδράμει με αριθμό λεωφορείων και δικύκλων στις εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, ενώ ενισχύει τις περιπολίες της σε περιοχές υψηλού κινδύνου, για την αποτροπή και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων πυρκαγιών. Τελος, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει για επιτήρηση 422 στελέχη και 211 οχήματα που εκτελούν περιπόλους που διέρχονται από ορεινούς όγκους σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ έχουν επανδρώσει επτά φυλάκια με 25 άτομα προσωπικό και 13 οχήματα.

* Διαβάστε εδώ: Φωτιά στην Αττική - Βαθρακογιάννης για φωτιές στην Αττική: Δεν έχουμε ενιαίο μέτωπο, αλλά πολλές ενεργές εστίες σε Πεντέλη και Μαραθώνα


Ευρωπαϊκή βοήθεια

Σύμφωνα με την βραδινή ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη, ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί. Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα:

Η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

Έρχονται δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Τουρκία

Αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό πως η Τουρκία πρόκειται να στείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί με ανάρτησή του στο X «γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου για την παροχή βοήθειας στη γειτονική μας Ελλάδα στη μάχη της κατά των πυρκαγιών που πλήττουν την Αθήνα».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε προτείνει στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να προσφέρει η Τουρκία βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική. Η Άγκυρα έχει αναφέρει ότι θα αποστείλει δύο αεροσκάφη Air Tractor.


Πως κινείται η φωτιά

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μιλάμε για ένα μέτωπο καθώς είτε λειτουργώντας ενιαία είτε διάσπαρτα εκτείνεται από τον Μαραθώνα και τις Αφίδνες, όπως επίσης έως τα Άνω Βριλήσσια και τον Γέρακα. 

Σε εξέλιξη παραμένουν τρία μεγάλα μέτωπα τα οποία εξελίσσονται είτε σε κατοικημένες περιοχές είτε κοντά σε αυτές. Δηλαδή μιλάμε για την περιοχή  της Πεντέλης (Νέα Πεντέλη και Νταού Πεντέλης, τον Γέρακα, όπου ξέσπασε μέτωπο στη Ραπεντώσα και στα Άνω Βριλήσσια, όπου οι φλόγες έφτασαν στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, περνώντας ακόμη και μέσα από τον περίμετρο του Αστεροσκοπείου.

Πρόβλημα οι διάσπαρτες εστίες

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες και οι δασοκομάντος είναι οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι άνεμοι στην περιοχή της Αττικής θα εξασθενήσουν στη διάρκεια της νύχτας, από το πρωί ωστόσο θα ενισχυθούν εκ νέου έως και στα έξι μποφόρ. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από την Τρίτη το βράδυ, ενώ την Τετάρτη θα κυμανθούν στα 2-3 μποφόρ. Από την Πέμπτη αναμένουμε εκ νέου ενίσχυση των ανέμων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3e2x98ieump)

Πάνω από 30 μηνύματα για εκκένωση περιοχών

Εντωμεταξύ λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Δέση, στον Γέρακα προκειμένου να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης και τη λεωφόρο Μαραθώνος. 


Οι φλόγες πέρασαν μέσα από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φλόγες εισήλθηαν ακόμα και στον περίβολο του Αστεροσκοπείου προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε πανάκριβα όργανα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκε ένα πυροσβέστης ο οποίος μεταφέρθηκε στο 251 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Παράλληλα η φωτιά έφτασε στην κορυφή της Πεντέλης ενώ έχουν καεί εκτάσεις στα Άνω Βριλίσσια, την Νέα Πεντέλη. Μάλιστα το 112 κάλεσε τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης να εκκενώσουν προς Χαλάνδρι ενώ από τους κατοίκους του Διονύσου ζητήθηκε να κατευθυνθούν προς Κηφισιά. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3e1zlphr3vl)

Μήνυμα από το 112 εστάλη και στους κατοίκους της περιοχής Καλέτζι, στον Μαραθώνα, οι οποίοι καλούνται να μετακινηθούν προς Μαραθώνα. Το μέτωπο της φωτιάς έφτασε μέχρι τις Αφίδνες και συγκεκριμένα κοντά στην Εθνική οδό, με την πυροσβεστική να κάνει λόγο για διάσπαρτες εστιες.

Νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση από Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων και περιοχή Κρασά στα Βριλήσσια λόγω δασικής πυρκαγιάς. Το 112 ζητούσε από τους κατοίκους να κινηθούν προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια. Επίσης στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση από το Σπατατζίκι (Πευκόφυτο) Μαραθώνα προς Άγιο Στέφανο μέσω Λεωφ. Τραπεζούντος και από Νέα Πεντέλη προς Χαλάνδρι.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας στάλθηκαν μηνύματα για εκκένωση από την περιοχή Ερυθρός στη Νέα Μάκρη, το Σουφάνι Μαραθώνα, το Ντράφι, τη Διώνη, το Δασαμάρι, το Νταού Πεντέλης, την Καλλιτεχνούπολη και την Ανατολή στη Νέα Μάκρη. Ακόμη έχουν εκκενωθεί το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην Ανατολή, η Ιερά Μονή Πεντέλης, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο. Παράλληλα, από το βράδυ της Κυριακής αστυνομικοί που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής έχουν προχωρήσει σε πάνω από 250 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις πληγείσες περιοχές της Αττικής.


Σχεδόν 100 χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει ως τώρα η πυρκαγιά

Εντωμεταξύ δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

Συγκεκριμένα δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

meteo_1
varnavas_fire

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα έως [περιγραφεί που έχει φτάσει νότια..] αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείτι κύρια από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους και την την μεγάλη ξηρότητας τη βλάστησης που επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο (ειδικά σε περιοχές όπου η διαθέσιμη προς καύση βλάστηση είναι υψηλή) και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Απανωτές εκρήξεις στα Βριλήσσια - Οι φλόγες έφτασαν σε εργοστάσιο με χρώματα και χημικά

Στο μεταξύ λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ ακούστηκαν απανωτές εκρήξεις στην περιοχή των Βριλησσίων. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για φιάλες υγραερίου από εργοστάσιο στο οποίο έφτασαν οι φλόγες με αποτέλεσμα να «σκάσουν». Σύμφωνα με πληροφορίες στο κατάστημα φέρεται να υπάρχουν και χημικά, χρώματα και μονωτικά. Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε μεγάλη απόσταση προκαλώντας πανικό σε όσους βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Παράλληλα, σε κοντινή απόσταση, στις φλόγες έχει παραδοθεί και εργοστάσιο ξυλείας, όπου επίσης υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.  
 
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3e3egyvg59d)

ΑΔΜΗΕ για τη φωτιά στην Αττική: "Έχουν επηρεαστεί γραμμές μεταφοράς - Μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων η ηλεκτροδότηση"

Λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης, ενημέρωσε ο ΑΔΜΗΕ. Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία.

ΑΔΜΗΕ: Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος
Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής. Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση, όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες.

Δείτε φωτογραφίες από το πύρινο μέτωπο:

fotia-attiki-asteroskopio-penteli
fotia-attiki-ekklisi-ethelontis-pirosvestsis
fotia-attiki-politiseu
fotia-attiki-pyropsvesteseu-2048x1361
fotia-attiki-pyropsvestiseu5-2048x1365
fotia-attiki-12-8-24_52_jpg
fotia-attiki-12-8-24_68_jpg
fotia-attiki-afidnes-anazopirosi
penteli_2
otia-attiki-apegklovisi-skili


4352449
4352448
fotia_athina_polites_
4352412
4352411
4352405
4352404
4352336
4352401
4352392
4352393
4352395
4352450
4352325
4352455
4352467
fotia-attiki-kamena-spitia-epixirisis__7_
fotia-attiki-kamena-spitia-epixirisis__11_
fotia-attiki-kamena-spitia-epixirisis__4_
fotia-attiki-kamena-spitia-epixirisis__3_