Σε εξέλιξη είναι η μάχη πυροσβεστών και εθελοντών με τη φωτιά στη Βορειοανατολική Αττική, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το απόγευμα της Κυριακής (11/8), καθώς για ακόμα ένα βράδυ πάλεψαν με τις φλόγες και τους ανέμους, αφού η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες όλη τη νύχτα στην κορυφογραμμή Γραμματικού - Μαραθώνα, στον Διόνυσο, το Γραμματικό, στα Βριλήσσια, στον Γέρακα, στη Ραπεντώζα και στο Χαλάνδρι. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες (12/8), όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στην Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Μεγαλύτερη προσοχή αυτή την ώρα δίνεται στον Μαραθώνα, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. 

Το πρωί της Τρίτης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενώ 3 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα κάνουν ρίψεις νερού.


Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας δυνάμεις από την Γαλλία, την Ιταλία, την Σερβία, την Τσεχία, την Τουρκία και την Ρουμανία.

Η φωτιά έκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα, έκαψε σπίτια και επιχειρήσεις και προκάλεσε πολλές καταστροφές με τους πυροσβέστες να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ekkhztbs5l)


*Διαβάστε ακόμα: Φωτιά στην Αττική: Ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις σε Πεντέλη, Μαραθώνα, Διόνυσο, Βριλήσσια, Γέρακα - Αντιπυρικές ζώνες φτιάχνει η Πυροσβεστική


Φωτιά στην Αττική: Πύρινος εφιάλτης στη Νέα Μάκρη 

Τις τελευταίες ώρες διαστάσεις πήρε το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, κοντά στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, ωστόσο η εικόνα είναι βελτιωμένη. Οι φλόγες πλησίασαν τα πρώτα σπίτια της περιοχής. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μαραθώνα, μιλώντας στην ΕΡΤ, οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών στον οικισμό Ερυθρός, όπου ήχησε το 112 για εκκένωση.

Αναζωπύρωση της μεγάλης φωτιάς που καίει στην Αττική σημειώθηκε στη Νέα Μάκρη λίγο πριν από τις 6 το πρωί και στον οικισμό Άγιος Εφραίμ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της περιοχής.

Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο λόγω των ενισχυμένων ριπών του ανέμου, που εναλλάσσονται μία προς την περιοχή Ανατολή και μία αντίθετα.



Περίπου στις 5 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112, το οποίο καλεί τους κατοίκους της περιοχής Ερυθρός Νέας Μάκρης να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς τη Ραφήνα.



Τη νύχτα στάλθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα, με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη, το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.


Σορός απανθρακωμένης γυναίκας στο Πάτημα Βριλησσίων - Σε βιοτεχνία που κάηκε

Στο μεταξύ, χθες βράδυ πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, πιο συγκεκριμένα στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα περίπου 65 ετών.

Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3e9a9vvou61)


Φόβοι αναζωπυρώσεων με νέα ενίσχυση ανέμων 

Μεγάλη ανησυχία για την ένταση των ανέμων επικρατεί στην Πυροσβεστική, που συνεχίζει να επιχειρεί στα μέτωπα της φωτιάς στη Βορειοανατολική Αττική, από τον Βαρνάβα και τον Μαραθώνα μέχρι και την Πεντέλη και τη Νέα Μάκρη.

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται αισθητά από σήμερα, Τρίτη (13/8), η θερμοκρασία, με τον υδράργυρο να σημειώνει ανόδο και να αγγίζει κατά τόπους ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Και μπορεί μέσα στη νύχτα οι άνεμοι να ήταν εξασθενημένοι, όμως με το ξημέρωμα θα γίνουν και πάλι ριπαίοι, αν και με μικρότερες εντάσεις απ' ό,τι χθες, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dwmjlpjhxt)

Μιλώντας στο Open, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέλυσε την εξέλιξη των ανέμων τις επόμενες ώρες και προειδοποίησε για την επικινδυνότητα φωτιάς την Τρίτη (13/8), εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες.

«Υποχωρούν σταδιακά οι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι από το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο μέχρι και τα μεσάνυχτα θα υπάρχουν ριπές ανέμων έως 8 μποφόρ στο βόρειο και βορειοανατολικό τόξο της Αττικής», ανέφερε αρχικά ο μετεωρολόγος του Open.

Όπως επεσήμανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι ριπές θα εμφανίζονται σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, βοηθώντας τις δυνάμεις να πολεμούν καλύτερα τα πύρινα μέτωπα. Ωστόσο, η αυριανή ημέρα είναι δύσκολη, καθώς η έντονη ξηρασία του εδάφους σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν εύκολη την ενίσχυση των πυρκαγιών ή την πρόκληση νέων, ακόμα και με χαμηλής έντασης ανέμους.

«Τα ξημερώματα της Τρίτης θα δούμε νέα υποχώρηση των ανέμων στα 4-5 μποφόρ στη Βορειοανατολική Αττική, με εξαίρεση την Πεντέλη, όπου οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Πιο αραιά τα διαστήματα που θα εμφανίζονται εντάσεις στους ανέμους», συμπλήρωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Κλείνοντας, ο μετεωρολόγος του Open προειδοποίησε για ενίσχυση των βοριάδων κοντά στις μεσημβρινές ώρες την Τρίτη (13/8).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3e4hjr5y50p)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τρεις περιφέρειες της χώρας 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τρεις περιφέρειες της χώρας προβλέπεται για σήμερα, 13 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)