Αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο «πύρινο τέρας» των τελευταίων 50 ετών που έπληξε την Αττική βρίσκονται τις τελευταίες 48 ώρες 700 πυροσβέστες, που δίνουν πραγματική μάχη για να ανακόψουν την καταστροφική μανία του μετώπου αλλά και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο αριθμός των καμένων σπιτιών, αυτοκινήτων, δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κτηνοτροφικών μονάδων και πάσης φύσεως επιχειρήσεων παραμένει άγνωστος. Οι ισχυροί άνεμοι, εντάσεως 6 έως 8 μποφόρ, καθιστούσαν αδύνατη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού οι φλόγες έφταναν σε ύψος τα 25- 29 μέτρα και προσπερνούσαν κάθε είδους αντιπυρική ζώνη την οποία πάλευαν για ώρες να φτιάξουν τα μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας.

Η καταστροφή στον Βαρνάβα είναι σχεδόν ολοκληρωτική από τη φωτιά, σύμφωνα με «παλιούς» αλλά εν ενεργεία πυροσβέστες, καθώς οι ζημιές είναι κατά πολύ περισσότερες και από αυτές της μεγάλης φωτιάς του 1994. Γραμματικό, Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Καλλιτεχνούπολη, Νέα Μάκρη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων είναι μόνο μερικές από τις περιοχές από τις οποίες πέρασαν τα πύρινα μέτωπα, εισβάλλοντας και κατακαίγοντας σπίτια, αυτοκίνητα, ζώα. Η φωτιά δεν αντιμετωπιζόταν ούτε και από τα δεκάδες εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στο σημείο. Έριχναν τόνους νερού σε ένα σημείο και οι φλόγες δεν έσβηναν, όπως διαβίβαζαν απελπισμένοι οι χειριστές αεροπλάνων και ελικοπτέρων.


Ευθύμης Λέκκας: Σύνθετη κατάσταση 

Σύνθετη κατάσταση χαρακτήρισε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας την αιτία που η πυρκαγιά του Βαρνάβα εξαπλώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως «όταν έχουμε υψηλά επίπεδα ξηρασίας λόγω της ανομβρίας που υπήρχε τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα, αυτό δημιούργησε εύφλεκτες συνθήκες. Δεύτερον, έχουμε να κάνουμε με θερμοκρασίες που βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, τρίτον, έχουμε ανέμους που έχουν εμφανιστεί πρόωρα στην περιοχή του Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας. Τα μελτέμια έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα, έχουμε ένα πολυδαίδαλο ανάγλυφο, το οποίο εμποδίζει και την κατάσβεση αλλά και διευκολύνει την ανάφλεξη της πυρκαγιάς. Έχουμε να κάνουμε με παράγοντες που συνθέτουν ένα “εκρηκτικό” κοκτέιλ».

Η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 600-650 βαθμούς, «και αυτό δημιουργεί στροβίλους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Γεωλογίας.

Στο τρίπτυχο «υπερβολική καύσιμη ύλη - ξηρές συνθήκες - ισχυροί άνεμοι» αποδίδει ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος τη «μεγα-φωτιά» που πλήττει τη Βορειοανατολική Αττική το τελευταίο 48ωρο. «Η συγκεκριμένη φωτιά του Βαρνάβα είναι πάρα πολύ δύσκολη, αφού στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, ενώ η βλάστηση είναι πια εξαιρετικά εύφλεκτη. Όπου η φωτιά βρίσκει βλάστηση, άμεσα κινείται ταχύτατα, πάρα πολύ γρήγορα. Επικρατούν πάρα πολύ ξηρές συνθήκες, καθώς η καύσιμη ύλη είναι εξαιρετικά εύφλεκτη και ακόμα και χωρίς τη βοήθεια του ανέμου, η φωτιά αναπτύσσει πάρα πολύ μεγάλα θερμικά φορτία και κινείται πάρα πολύ γρήγορα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γιάνναρος.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, «η συγκεκριμένη πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της (προχθεσινής) νύχτας εμφάνισε ακραία συμπεριφορά και σε λιγότερο από 12 ώρες διήνυσε μια απόσταση περίπου 40 χλμ.».

Προβληματισμένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM ο δασολόγος Γιάννης Μητσόπουλος ως προς την εξέλιξη της πυρκαγιάς του Βαρνάβα: «Το σημείο-κλειδί είναι ότι αυτές οι πυρκαγιές δεν πρέπει να ξεφύγουν τα πρώτα 30-40 λεπτά. Εφόσον ξέφυγε, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Έχουμε επί 20 μέρες μια πυρκαγιά που καίει στη Δράμα κοντά στα σύνορα, σε εκείνη την πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολο να πας στην πρώτη ώρα, είναι πολύ λογικό να ξεφύγει, γιατί δεν έχεις δυνάμεις εκεί, αλλά, όταν είσαι στην Αττική με πεντάρι και όλες οι δυνάμεις σου είναι εδώ, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί», σχολίασε ο κ. Μητσόπουλος. Για το πότε θα μπορέσει να επανέλθει η βλάστηση στα καμένα ο δασολόγος εκτίμησε πως «αν δεν ξαναέχουμε πυρκαγιά στο ίδιο σημείο, θέλουμε 25 με 30 χρόνια για να έχουμε μια μορφή κάποιου αρχικού νεανικού δάσους».