Η «απόλυτη καταστροφή» είναι μόνο τρεις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν όσα αφήνει πίσω του για δεύτερη ημέρα η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και κατέληξε στο Πάτημα Χαλανδρίου και τη Νέα Μάκρη.

Δεκάδες σπίτια, σχολεία, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, κατασκηνώσεις αυτοκίνητα, αποθήκες αλλά και χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν στάχτη από την αποκαλούμενη «megafire» που έκανε στάχτη τον δασικό πλούτο της Βορειοανατολικής Αττικής. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες χθες αρνούνταν πεισματικά να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, ερχόμενοι συχνά σε συγκρούσεις με τους αστυνομικούς που τους παρακαλούσαν να φύγουν από την περιοχή, μιας και τα πύρινα μέτωπα πλησίαζαν απειλητικά.

Βαρνάβας, Σταμάτα, Διόνυσος, Μαραθώνας, Καλλιτεχνούπολη, Νέα Μάκρη, Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Βριλήσσια, Πάτημα Χαλανδρίου και Γέρακας είναι οι περιοχές στις οποίες η πρώτη «megafire» του 2024 στην Ελλάδα προκάλεσε το απόλυτο χάος. Η φωτιά έφτασε μάλιστα μέχρι την οδό Αναπαύσεως στα σύνορα Χαλανδρίου - Γέρακα.


H πρώτη «megafire» του 2024 στην Ελλάδα προκάλεσε το απόλυτο χάος

Τρία διαφορετικά μέτωπα δημιούργησαν μια νοητή ευθεία μήκους 51 χιλιομέτρων, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, με τους 700 και πλέον πυροσβέστες, εκατοντάδες δασοκομάντος, εθελοντές δασοπυροσβέστες και εθελοντές πολίτες να μοιάζουν επί της ουσίας ανύπαρκτοι. Τα 32 εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροπλάνα, δεν σταμάτησαν από το πρώτο φως της ημέρας, μέχρι και τη δύση του ηλίου τις ρίψεις.

«Ρίχνουμε, ξαναρίχνουμε, ξαναρίχνουμε εννέα αεροσκάφη στο ίδιο σημείο και η φωτιά δεν σβήνει», διαβίβασε χειριστής Canadair στο κέντρο επιχειρήσεων χθες το μεσημέρι, ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης. Οι δορυφορικές εικόνες της NASA απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και το γεγονός πως οι καπνοί από τα μέτωπα έφταναν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων μακριά από τον Βαρνάβα.

Υπό τον κίνδυνο ενός μπλακ άουτ βρίσκεται η Αττική, καθώς δεκάδες κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές, ενώ εκτεταμένα είναι τα προβλήματα και στην υδροδότηση πολλών περιοχών, καθώς έχουν καταστραφεί όλες οι σωληνώσεις, ακόμη και οι υπόγειες. Τα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών, μέχρι και αργά χθες το απόγευμα, δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα σημεία από τα οποία είχε περάσει η πύρινη λαίλαπα, αφού σημειώνονταν διαρκώς αναζωπυρώσεις, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των πληγεισών περιοχών, προβλήματα παρατηρήθηκαν ακόμη στα σήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας αλλά και στις γραμμές των σταθερών τηλεφώνων, ενώ πολλοί δρόμοι είχαν αποκοπεί, καθώς καμένοι κορμοί δένδρων είχαν καταλήξει στο οδόστρωμα.

Σοβαρά προβλήματα με τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών αντιμετώπισαν χθες οι περίπου 200 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών οι οποίοι προσπαθούσαν είτε να απομακρύνουν πολίτες από τα σπίτια τους που κινδύνευαν από τις φλόγες ή άλλους που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους. Το απολύτως δικαιολογημένο άγχος των πολιτών μετατράπηκε αρκετές φορές σε έντονο εκνευρισμό, αφού με γνώμονα την ανθρώπινη ασφάλεια οι αστυνομικοί δεν επέτρεπαν σε κανέναν να επιστρέψει σε Βαρνάβα, Σταμάτα και Μαραθώνα.


Συγκλονιστικές διασώσεις

Συγκλονιστική ήταν η διάσωση μιας οικογένειας που είχε εγκλωβιστεί στις φλόγες, καθώς σε βίντεο κατεγράφη η δραματική διέλευση περιπολικού μέσα από τις φλόγες. Η κλήση στο «100» κινητοποίησε άμεσα το πλήρωμα ενός περιπολικού. Αρκετά λεπτά αργότερα, ο συνεπιβάτης του περιπολικού διαβίβασε στο κέντρο της «Άμεσης Δράσης»: «Κέντρο, τους έχουμε βάλει σε όχημα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dp723i3szl)
Ήταν μόνο τρεις από τις τουλάχιστον 250 διασώσεις πολιτών από τους αστυνομικούς το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και αστυνομικών, αρκετοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και ξέσπασαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς: «Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, λυπάμαι που είμαι Έλληνας», ανέφερε ηλικιωμένος στην Πεντέλη. Μια γυναίκα, κάτοικος Βαρνάβα, κατήγγειλε πως η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, ενώ υποστήριξε πως τα πυροσβεστικά έδιναν προτεραιότητα στις βίλες επωνύμων, αφήνοντας τα σπίτια των απλών πολιτών αφύλακτα.