Σε συναγερμό βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στην Αττική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται ήδη στην Αθήνα από την Κυριακή, όταν τα πύρινα μέτωπα άρχισαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο των Αρχών.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το πρωί αλλά και αργά το απόγευμα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Βασίλη Κικίλια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3e38o95guyh)

Το «δύσκολο καλοκαίρι» που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στις αρχές Ιουνίου είναι πλέον εδώ και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί επί ποδός για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά, με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες και λόγω των σφοδρών ανέμων, της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ο ίδιος: «Η αντίδραση, τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα, στην αρχική εστία στον Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο μέσο επιχείρησε μόλις πέντε λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα πρώτα επτά λεπτά. Σταδιακά και σε σύντομους χρόνους οι δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς, με τα εναέρια να φτάνουν τελικά τα 29 και οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500. Δυστυχώς, η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί σε έλεγχο και να σβήσει και η τελευταία εστία».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ds9726ujfl)
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βρισκόταν επίσης από νωρίς χθες στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, όπου μαζί με την ηγεσία της Πυροσβεστικής συντόνισαν τις προσπάθειες κατάσβεσης και διάσωσης. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μεγάρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταφέρεται εικόνα σε πραγματικό χρόνο από drones, κάμερες σώματος, αλλά και ελικόπτερα Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Σε εγρήγορση και η Περιφέρεια Αττικής, με τον Νίκο Χαρδαλιά να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο «Όλυμπος», το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Πεντέλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον περιφερειάρχη Αττικής και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι δήμαρχοι και οι εξουσιοδοτημένοι αντιδήμαρχοι των πληγεισών περιοχών. Νωρίτερα, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, διατέθηκαν άμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα όσες υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα ζητήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.


Άμεση ανταπόκριση της Ε.Ε. στο ελληνικό αίτημα για βοήθεια

Την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική αιτήθηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:

- Η Γαλλία, με την αποστολή ενός ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο.
- Η Ιταλία, με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, τα οποία είχε προγραμματιστεί να φτάσουν σήμερα το πρωί.
- Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα και τα οποία φθάνουν εντός της ημέρας.
- Αναμένεται, επίσης, η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Πορτογαλία.
- Η Κύπρος στέλνει πολυμελή αποστολή, προκειμένου να συνδράμει. Προηγήθηκε, ως είθισται, αίτημα αρωγής από την Αθήνα και η Λευκωσία ανταποκρίθηκε άμεσα. Με οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολιτική Άμυνα, Τμήμα Δασών και νοσηλευτές) βρίσκονται σε συντονισμό για τη σύσταση της κυπριακής αποστολής το συντομότερο δυνατόν.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος τον ενημέρωσε πως η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να βοηθήσει με την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών. Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της Άγκυρας να συμβάλει με δικά της εναέρια μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αττική.