Στη φωτιά που ξέσπασε χτες στο ορεινό τμήμα του δήμου στον Υμηττό και στην άμεση επέμβαση, που απέτρεψε την εξάπλωση, αναφέρθηκε εκτενώς ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

«Η φωτιά στη Γλυφάδα, όπως εξηγήσαμε χθες, έσβησε γρήγορα, χάρη στην ετοιμότητα και την άψογη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας», ανέφερε αρχικά στην ανάρτησή του και στη συνέχεια ανέλυσε:

«Καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει ενάμιση μήνα -τουλάχιστον- ακόμα μπροστά μας, πρέπει να υπογραμμίσουμε ορισμένα πράγματα:

Πρώτον: Το νέο, προηγμένο σύστημα εντοπισμού πυρκαγιάς που εγκαταστήσαμε στη Γλυφάδα για τον Υμηττό μας δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες και λειτούργησε εξαιρετικά.

Έχουμε εγκαταστήσει πλήρες δίκτυο σταθερών οπτικών και θερμικών καμερών που με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζουν αμέσως πιθανή φωτιά. Αυτό συνέβη και χθες στις 19:50, όπως μπορείτε να δείτε και στις εικόνες. Κάποιες από τις κάμερες μάλιστα που έχουμε εγκαταστήσει, είναι συνδεδεμένες και με αυτόματα συστήματα υδροβολής σε συγκεκριμένα και ευαίσθητα σημεία του βουνού μας.

Το σύστημα διαθέτει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζονται στο λεγόμενο deep learning analysis και μπορούν να ανιχνεύσουν είτε καπνό είτε φωτιά με ακρίβεια 98%, σε ύψος 40 εκατοστών. Τα συστήματα αυτά που είναι σταθερά όλο το χρόνο 24 ώρες το 24ώρο, συνεπικουρούνται και από drone της πολιτικής μας προστασίας.

Δεύτερον: Οι δεξαμενές νερού που επίσης έχουμε στο βουνό μας, αποδείχθηκαν σωτήριες, καθώς επέτρεψαν στα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής να «φορτώσουν» γρήγορα και να κάνουν έγκαιρα πολλές ρίψεις.

Θυμίζω και πάλι ότι η φωτιά ξεκίνησε στις 19:50, που ήδη δηλαδή είχε σουρουπώσει και όταν νυχτώνει δεν μπορούμε να έχουμε εναέρια μέσα.

Τρίτον: Όλα τα συστήματα δεν μπορούν από μόνα τους να σώσουν τον δασικό μας πλούτο, αν δεν βοηθήσουν οι άνθρωποι.

Οι εργαζόμενοι και εθελοντές της πολιτικής μας προστασίας, που περιπολούσαν και χθες στον Υμηττό. Οι άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι άνθρωποι της ΕΛΑΣ και όλων των άλλων σωμάτων που σπεύδουν κάθε φορά. Η ομάδα του Δήμου μας για την πολιτική προστασία και οι εθελοντές μας είναι διαρκώς, όλο το 24ώρο, σε περιπολίες με τις υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου μας.

Πριν καν επικοινωνήσουμε χθες για το περιστατικό με τις ομάδες της πολιτικής μας προστασίας και των εθελοντών μας, αμέσως βρέθηκαν εκεί αφού ούτως ή άλλως είχαμε και έχουμε τις περιπολίες μας. Πρώτη από όλους έφτασε η ομάδα του δήμου μας, που εντόπισε μάλιστα και τα δύο νεαρά παιδιά που έβαλαν τη φωτιά και ενημέρωσε αμέσως τις αρχές. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Τέταρτον: Σε τέτοιες στιγμές μάχης και διαχείρισης μιας κρίσης αυτό που προέχει είναι η σύνθεση των δυνάμεων και η κοινή προσπάθεια για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μακριά από προσπάθειες εκμετάλλευσης και προσωπικής προβολής. Έτσι πράττουμε πάντα όταν προστρέχουμε και εμείς σε κάθε πυρκαγιά σε άλλες περιοχές για να βοηθήσουμε με ό,τι δυνάμεις έχουμε διαθέσιμες.

Ευχαριστούμε πολύ τους κατοίκους της πόλης μας που προσέτρεξαν και τις εθελοντικές ομάδες γειτονικών μας δήμων».

Και ο κ. Παπανικολάου κατέληξε: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ, όπως βέβαια δυστυχώς και οι εμπρηστές είναι εδώ. Πρέπει όλοι να κρατάμε τα οικόπεδα και τις αυλές μας καθαρά, να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να είμαστε σε επιφυλακή όταν έχει τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους. Ο Δήμος Γλυφάδας θα δίνει το "παρών" με όλα τα μέσα, τα οποία διαρκώς ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε, ρίχνοντας μεγάλο βάρος στην πρόληψη και στην γρήγορη αποτροπή».