Τους κόπους μιας ζωής κοιτούν από χθες οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής στα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η πρωτοφανής πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και ανάμεσα σε αυτά δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και κάθε είδους περιουσίες.

Τα ειδικά κλιμάκια των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει ήδη την καταγραφή των ζημιών, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ και της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση των καταστροφών στα δίκτυα διανομής ρεύματος και νερού. Την ίδια ώρα 20 πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν χθες διαβροχές στα καμένα ώστε να είναι ευκολότερο για τα πεζοπόρα τμήματα να σβήσουν και τα τελευταία «καντηλάκια» που έμεναν στις πληγείσες από τη μεγάλη πυρκαγιά περιοχές, ενώ η πλήρης κατάσβεση ενδεχομένως να διαρκέσει από 7 έως 10 ημέρες.

Περίπου 100.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που διήρκεσε περίπου 40 ώρες στη Βορειοανατολική Αττική. Αυτό προκύπτει από την εικόνα του Copernicus, σύμφωνα με την οποία μάλιστα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν γίνει στάχτη 85.000 στρέμματα. Ένα τεράστιο τμήμα του βόρειου τμήματος του λεκανοπεδίου της Αττικής κάηκε ολοσχερώς. Ανάμεσα σε αυτές τις εκτάσεις είναι και περιοχές οι οποίες έχουν καεί ξανά κατά το παρελθόν και είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες. Τα φυτεμένα δέντρα όμως δεν πρόλαβαν να αναπτυχθούν εξαιτίας της προχθεσινής πυρκαγιάς.

*Διαβάστε ακόμα: Φωτιά στην Αττική: Συγκλονίζει φωτογραφία γυναίκας που βλέπει το σπίτι της να καίγεται

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ezc3235q55)


Φωτιά στην Αττική: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες

Συνολικά 20 κλιμάκια ενεργοποιήθηκαν προκειμένου να καταγράψουν το σύνολο των καταστροφών που άφησε πίσω της η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής και εν συνεχεία χωρίστηκε σε δύο μέτωπα, το ένα εκ των οποίων κατέληξε στο Χαλάνδρι και το δεύτερο στη Νέα Μάκρη.

Τα κλιμάκια των μηχανικών ξεκίνησαν χθες να καταγράφουν τις ζημιές στους Δήμους Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Πεντέλης και Μαραθώνα. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν σταδιακά οι υπόλοιποι πληγέντες δήμοι (Βριλησσίων, Διονύσου, Χαλανδρίου, Ωρωπού). Η πρώτη εικόνα δείχνει πως υπάρχουν πολλά κτίρια με μικρές ή σημαντικές ζημιές, ενώ δεκάδες είναι τα κτίρια, σπίτια και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.


Αγώνας δρόμου

Αδύνατη παραμένει η διαμονή όσων γλίτωσαν τις περιουσίες τους από την πύρινη λαίλαπα στις πληγείσες περιοχές, καθώς δεν υπάρχει ούτε ρεύμα ούτε νερό. «Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Δεν έχουμε νερό, δεν μπορούσε να καθαρίσουμε. Δεν έχουμε ρεύμα να δουλέψουν τα κλιματιστικά, δεν μπορούμε να μείνουμε. Μας είπαν πως είναι άγνωστο πότε θα επανέλθουν», τόνισε σε δηλώσεις του κάτοικος του Μαραθώνα, ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι θα διανυκτερεύει τις προσεχείς ημέρες σε σπίτια φίλων ή συγγενών, έως ότου ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΕΥΔΑΠ επαναλειτουργήσουν τα δίκτυα.

Ένας σωρός από λαμαρίνες και κατεστραμμένοι τοίχοι είναι ό,τι έχει απομείνει από το υπερσύγχρονο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Πεντέλης. Το άλλοτε πανέμορφο και υπερσύγχρονο γήπεδο στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου 5 πλέον είναι ένα γιαπί. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εν έτει 2024 έφτασε η φωτιά εδώ, ειδικά εάν σκεφτώ από πού ξεκίνησε. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί. Έχουμε 200 παιδιά στις ακαδημίες και δεν ξέρω πώς θα μπορέσουμε να τα βολέψουμε», ανέφερε βουρκωμένος σε δηλώσεις του ο προπονητής των ομάδων μπάσκετ της Νέας Πεντέλης, Κώστας Χαρτοματζίδης. Σημειώνεται ότι την πλήρη αποκατάσταση του γηπέδου θα αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στην ίδια οδό, λίγα μέτρα πιο μακριά, ένα σχολείο και ένας παιδικός σταθμός έγιναν επίσης στάχτη. Οι μαθητές αναγκαστικά θα απορροφηθούν σε άλλα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, έως ότου ολοκληρωθούν οι επισκευές, αν επισκευάζονται φυσικά, των σχολικών συγκροτημάτων.