Η πύρινη λαίλαπα που πέρασε από τον Βαρνάβα έκανε στάχτη και το σπίτι του Γιάννη Ζουγανέλη, το οποίο ήταν ο παράδεισός του, το ησυχαστήριό του εδώ και τριάντα χρόνια.

Πικρία, θλίψη, τρόμος, οργή την επόμενη μέρα από τη φωτιά που κατέστρεψε τον Βαρνάβα. Και ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους και ο Γιάννης Ζουγανέλης, που είναι σοκαρισμένος και προσπαθεί να σταθεί ψύχραιμος απέναντι στην απόλυτη καταστροφή.

Από σύμπτωση δεν βρισκόταν εκεί, αλλά ένας καλός του φίλος, που προσέχει και το σπίτι, τον ενημέρωσε χθες ότι έχουν καεί τα πάντα. Αυτό το υπέροχο στολίδι ανάμεσα στο Πουρίθι και το Καλέτζι, όπου πήγαινε κι έπαιρνε ανάσες κι εμπνεόταν, είναι πλέον αποκαΐδια.

«Είμαι σοκαρισμένος. Ήταν μια ωραία μονοκατοικία με κήπο, “πνιγμένη” στα δέντρα. Κάηκε ολοσχερώς από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, αλλά το έμαθα σήμερα (σ.σ.: χθες), γιατί δεν είχε προσβασιμότητα. Πάει ο παράδεισός μου, εδώ που ερχόταν και η Ελεονώρα και ήταν το ησυχαστήριό μας» ήταν οι πρώτες κουβέντες του Γιάννη Ζουγανέλη στην «ΟΝ time», ενώ η φωνή του έτρεμε...

*Διαβάστε ακόμα: Φωτιά στην Αττική: Συγκλονίζει φωτογραφία γυναίκας που βλέπει το σπίτι της να καίγεται


Γιάννης Ζουγανέλης: Δεν στενοχωριέμαι για τη δική μου απώλεια, αλλά για τις απώλειες των ανθρώπων

Κόμπιασε και συνέχισε: «Τα πάντα είχα μέσα. Ένα οργανωμένο σπίτι, που το έφτιαξα με κόπους μιας ζωής. Είχε μέσα και μουσικά όργανα, οικογενειακές φωτογραφίες, όλα πράγματα αγαπημένα που έγιναν στάχτη. Είχα κι έναν πίνακα μεγάλης οικονομικής και συναισθηματικής αξίας, έργο του Φώτη Κόντογλου, που τον είχα αφήσει εδώ, γιατί πίστευα ότι ήταν προστατευμένο. Έγινε και αυτό στάχτη μαζί με όλα τα άλλα. Ήταν ένα υπέροχο ησυχαστήριο μέσα στο πράσινο και τώρα βλέπεις μόνο μαυρίλα και αποκαΐδια.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως δεν στενοχωριέμαι για τη δική μου απώλεια, αλλά αισθάνομαι λύπη για τις απώλειες των ανθρώπων που έχουν παλέψει άλλοι από το υστέρημά τους και άλλοι από το περίσσευμά τους να κάνουν κάτι και το είδαν να καταστρέφεται σε μια στιγμή. Στενοχωριέμαι για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο ελληνικός λαός, γιατί αυτοί που είναι στην εξουσία δεν τον προστάτευσαν ποτέ. Και αυτό που δεν μπορώ να συγχωρήσω είναι πώς άφησαν τη φωτιά να μπει στον αστικό ιστό.

Είναι ντροπή. Δεν το βλέπω προσωπικά. Πονάω για όλους αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους. Θλίβομαι. Είμαι σοκαρισμένος. Είναι αδύνατο να ζούμε κάτω από την απειλή των καιρικών συνθηκών κάθε φορά επειδή υπάρχει απραξία στο να προστατευτεί από τους ιθύνοντες ο ελληνικός λαός» κατέληξε, ενώ η φωνή του «πνίγηκε» σε ένα λυγμό.

Η καταστροφή είναι ολοσχερής. Το μόνο που διασώθηκε από την πυρκαγιά ήταν το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο ο Γιάννης Ζουγανέλης διατηρούσε εντός του κτήματος στον Βαρνάβα, στη μνήμη του πατέρα του, Νικόλαου. Το σπίτι του Γιάννη Ζουγανέλη βρισκόταν σε οικόπεδο έντεκα στρεμμάτων και ο γνωστός καλλιτέχνης το επισκεπτόταν πολύ συχνά, καθώς ήταν από τους αγαπημένους προορισμούς του, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύζυγό του Ισιδώρα Σιδέρη και την κόρη τους Ελεωνόρα Ζουγανέλη.