Οι Κυκλάδες της Μεγαλόχαρης έχουν την τιμητική τους. Πιστοί από όλον τον κόσμο συρρέουν στην Τήνο και στα υπόλοιπα ασπρονήσια του Αιγαίου για να προσκυνήσουν, να αποθέσουν το τάμα τους, να ακουμπήσουν την ελπίδα τους στη Χάρη της.

Η Τήνος, η Πάρος, η Αμοργός, η Κανάλα της Κύθνου και άλλες μικρές αιγαιοπελαγίτικες κορφές υποδέχονται τα πλήθη τον ορθοδόξων, για να γιορτάσουν το «Πάσχα του Καλοκαιριού».

*Διαβάστε ακόμα: Τα 1.300 ονόματα της Παναγίας: Παραμένουν αμέτρητα τα "Θεοτοκωνύμια" που έχουν προσδώσει στη μητέρα της Ορθοδοξίας


Στην Τήνο

Ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Τήνο είναι αφιερωμένος στην ιερή εικόνα που ανακαλύφθηκε εκεί στα 1823, μόλις επτά χρόνια πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η εικόνα ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από τη νεαρή μοναχή της Μονής Κεχροβουνίου Πελαγία, όταν σε όραμα η Παναγία εμφανίστηκε μπροστά της και της ζήτησε να βρει και να φέρει στο φως το θαυματουργό έργο τέχνης που επί χρόνια βρισκόταν θαμμένο στη γη και θεράπευσε τους άνδρες που κατάφεραν να το ξεθάψουν και να σπάσουν το γυάλινο κάλυμμα που με φυσικό τρόπο είχε δημιουργηθεί για να το προστατέψει από τη διάβρωση.

Σήμερα η εικόνα δεσπόζει σε μαρμάρινο θρόνο στην Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Για τη συντήρησή της και τη διαχείριση των προσφορών των πιστών έχει ιδρυθεί το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, στο οποίο προεδρεύει ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, Δωρόθεος Β΄. Τα πολυτιμότερα τάματα που διαθέτει και διαχειρίζεται σήμερα το ίδρυμα μαρτυρούν πως η ιστορική μας διαμόρφωση ως έθνους συνοδεύτηκε από την πίστη και την ελπίδα των σπουδαίων προσωπικοτήτων του παρελθόντος μας: το δαχτυλίδι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τα αφιερώματα του Μιαούλη, του Κανάρη, του Νικηταρά, και του Μακρυγιάννη, το μαρμάρινο σιντριβάνι του Μουσταφά αγά, η ασημένια πορτοκαλιά του αναβλέψαντος ομογενούς της Αμερικής, Γεωργίου Λαμπράκη, το ασημένιο καράβι με το χρυσό κήτος σφηνωμένο στο κύτος του, τους βασιλικούς σταυρούς και τα περιδέραια, τα μετάλλια των Ολυμπιονικών και τους χρυσούς δίσκους των καλλιτεχνών.

Στα ορεινά του νησιού βρίσκεται η Μονή της Κυρίας των Αγγέλων, το λεγόμενο «Κεχροβούνι», όπου φυλάσσεται η κάρα της Αγίας Πελαγίας, στην οποία ο Χριστιανισμός οφείλει την ανακάλυψη της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Η Τήνος δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων και η ανάπτυξή της είναι ραγδαία: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πρώτη σε αυξήσεις στα έσοδα των καταλυμάτων το 2023 σε σχέση με το 2022 ήταν η Τήνος με 14,8% (συνολικά έσοδα 11.793.202 έναντι 10.276.490).


Στην Πάρο

Το μεγάλο προσκύνημα της Πάρου, η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα καλά διατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και το μεγαλύτερο σε μέγεθος έργο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μεγάλου Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, Αγίας Ελένης. Οι διηγήσεις αναφέρουν πως σε μια διαδρομή της αγίας Ελένης προς τους Αγίους Τόπους, λόγω μεγάλης κακοκαιρίας, το πλοίο αναγκάστηκε να δέσει στο λιμάνι της Πάρου. Τότε η αγία Ελένη έταξε ως τάμα στην Παναγία, η οποία ήταν προστάτιδα της Κωνσταντινούπολης, να κτίσει έναν ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Κατά τον 4ο αιώνα το τάμα υλοποιήθηκε από τον γιο της, τον άγιο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με την παράδοση, η ιερά μονή έχει εκατό πύλες - 99 πύλες είναι φανερές, ενώ η 100ή θα φανερωθεί με το άνοιγμα αντίστοιχης μυστικής πόρτας που βρίσκεται στην Αγιά Σοφιά. Ο κύριος ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία και στο εσωτερικό του βρίσκεται η ιερή εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, που θεωρείται έργο μόλις του 17ου αιώνα και αποτελεί τη δεύτερη προσκυνηματική εικόνα των Κυκλάδων μετά την ιερή εικόνα της Παναγίας της Τήνου. Ο ναός της Παναγίας αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα του ελλαδικού χώρου, μετά το συγκρότημα του Αγίου Όρους.


Στην Κύθνο

Η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα, δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης, που θεωρείται έργο του περίφημου αγιογράφου ιερέως Εμμανουήλ Σκορδίλη, έχει βρει τη θέση της ως αριστούργημα της τέχνης των αγιογράφων. Είναι μία μεγάλη εικόνα διαστάσεων 1 μ. x 0,80 μ., και χρονολογείται το 1575. Στην εικόνα αυτή, η ήρεμη μορφή της Παναγίας απεικονίζεται να κρατά τον Χριστό με το αριστερό χέρι της, ενώ το θείο βρέφος έχει το πρόσωπο γυρισμένο προς τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Από την άλλη πλευρά παρατηρεί ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Η εικόνα φυλάσσεται σήμερα στον ιερό ναό της Παναγίας Βρεφοκρατούσας στον οικισμό Κανάλα της Κύθνου. Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα βρήκαν ψαράδες στο «κανάλι» ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο, ακολουθώντας ένα παράξενο φως μέσα στη νύχτα. Αρχικά μετέφεραν την εικόνα στο χωριό τους, τη Δρυοπίδα, στο εσωτερικό του νησιού. Στη συνέχεια η Παναγία εμφανίστηκε στον ύπνο των ψαράδων και τους υπέδειξε το σημείο στο οποίο επιθυμούσε να χτιστεί ο ναός, όπου θα παραμείνει η εικόνα της. Η Παναγία Κανάλα είναι η προστάτιδα του νησιού και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες. Από την 1η Αυγούστου τελείται κάθε απόγευμα η ακολουθία της παράκλησης. Στις 15 Αυγούστου τελείται η Θεία Λειτουργία και μετά ακολουθεί περιφορά της εικόνας της Παναγίας στον οικισμό, που καταλήγει στον μόλο, όπου γίνεται αναπαράσταση της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας. Οι ιερείς ρίχνουν αντίγραφο της εικόνας στη θάλασσα και κόσμος βουτάει να την πιάσει.


Στην Αμοργό

Πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που κτίστηκε το 1088 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό, σύμφωνα με επιγραφή της μονής. Φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, είτε βρέθηκε μέσα σε μία βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το μοναστήρι (αφού ταξίδεψε από την Παλαιστίνη, όπου μια πιστή την έβαλε στη βάρκα για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων) είτε την έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης. Η Παναγία Χοζοβιώτισσα της Αμοργού γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, όμως ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην ιερά μονή αποτελεί ένα κατανυκτικό γεγονός που συνεπαίρνει τους επισκέπτες.


Στα Κύθηρα

Η «Παναγία των Κυθήρων», η Μυρτιδιώτισσα, βρέθηκε από έναν βοσκό σε μια κοιλάδα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού γεμάτη από μυρτιές, που ονομάζονται Μυρτίδια, τον 13ο αιώνα μ.Χ. Στη θέση της «εύρεσης» ο βοσκός έκανε ένα μικρό εκκλησάκι και στην περιποίησή του αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του. Μετά τον θάνατό του, την περιποίηση του ναού ανέλαβε ο μοναχός Λεόντιος, ο οποίος με χρηματική βοήθεια Κυθηρίων μεγάλωσε λίγο το αρχικό εκκλησάκι και έκτισε γύρω του μερικά κελιά για τη φιλοξενία των προσκυνητών. Εκεί βρίσκεται σήμερα η ιστορική ιερά μονή. Στην πραγματικότητα η Μυρτιδιώτισσα εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου, 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου, ημερομηνία κατά την οποία εμφανίστηκε η Παναγία σε όραμα στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν. Όμως ο Δεκαπενταύγουστος εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια στο μοναστήρι, όπου ψάλλεται η Θεία Λειτουργία.


Στην Πάτμο

Στο «νησί της Αποκάλυψης» η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται κάθε χρόνο με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Την παραμονή της εορτής περιφέρεται από τον κλήρο της ιεράς μονής του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ο Επιτάφιος της Μεγάλης Παναγίας στις πλατείες της Μεσαιωνικής Χώρας, όπου ψάλλονται -σε κάθε πλατεία ξεχωριστά- τα Εγκώμια της Κοιμήσεως, ενώ το βράδυ πανηγυρίζει ο ναός της πολιούχου του νησιού, Παναγίας της Διασώζουσας.