Πρόεδρος του σωματείου "Παναγία Σουμελά" στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι πολιορκημένος και το Πατριαρχείο μας θέλει τη βοήθεια όλων μας
"Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να υπάρχουμε"
Πώς σχολίασε την απόφαση του τουρκικού κράτους να μη δοθεί άδεια λειτουργίας της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο
«Ο ήχος από το καμπαναριό της Παναγίας Σουμελά φεύγει στα υψώματα του όρους Μελά, παρότι που δεν θα λειτουργηθεί το μοναστήρι, και σπάει την εκκωφαντική σιωπή των καμπαναριών του Πόντου», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινή Πτήση», με τον Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την απόφαση της Τουρκίας να μην επιτρέψει τη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.
Ο κ. Τανιμανίδης σημείωσε ότι τέτοιες αποφάσεις δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένης της ιστορικά δύσκολης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Παρά την απαγόρευση, υπογράμμισε τη σημασία της Παναγίας Σουμελά ως σύμβολο της ελληνικής και ποντιακής κληρονομιάς, τονίζοντας ότι αν και οι Πόντιοι έχουν χάσει το δικαίωμα να κατοικούν στην πατρίδα τους, συνεχίζουν να διατηρούν την πίστη και την παράδοσή τους στα υψώματα του Βερμίου εδώ και 73 χρόνια.
Επιπλέον, ο κ. Τανιμανίδης αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το Πατριαρχείο, καλώντας όλους τους Έλληνες να στηρίξουν το Πατριαρχείο που έχει ανάγκη την αγάπη και τη βοήθεια όλων.
Ο κ. Τανιμανίδης μίλησε επίσης για την προσπάθεια του σωματείου να αναδείξει τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά που βρίσκονται στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, επιμένοντας στην ανάγκη να επιστρέψουν στο μοναστήρι του Πόντου. Τόνισε ότι αυτά τα κειμήλια, μαζί με τις εκκλησίες και τις αγιογραφίες, μαρτυρούν την ελληνική παρουσία στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια, γεγονός που δυσκολεύει τις τουρκικές Αρχές να τα αποδεχτούν και να τα επαναφέρουν στο φως.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του τουρκικού κράτους να μη δοθεί άδεια λειτουργίας της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο
Γ.ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ: Αυτά με την Τουρκία είναι γνωστά σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων με την Ελλάδα αλλά παρά την άδεια που δεν έχει δώσει η Τουρκία, η Παναγία Σουμελά από μόνη της εκεί που είναι δηλώνει την προέλευση και ποιοι ήταν οι πιστοί που την ακολουθούσαν. Είναι γεγονός ότι σε εμάς τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής στερήθηκε το δικαίωμα να κατοικούμε στην ιδιαίτερη μας πατρίδα, αλλά εδώ στα υψώματα του Βερμίου, στην Παναγία Σουμελά, εδώ και 73 χρόνια είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να υπάρχουμε σε πείσμα όλων αυτών.
Γ.ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι πολιορκημένος και το Πατριαρχείο μας θέλει τη συμπαράσταση, την αγάπη και τη βοήθεια όλων μας. Έχουμε πολλά εμείς οι Έλληνες να τα μοιραστούμε και να διαφωνήσουμε, ας αφήσουμε το Πατριαρχείο έξω από τις διαφωνίες μας και ας το στηρίξουμε γιατί έχει την ανάγκη μας και χρειαζόμαστε την ευλογία του σε κάθε πράξη μας.
Γ.ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ: Έρχεται πολύ κόσμος στην Παναγία Σουμελά και παίρνει το μήνυμα γιατί πέρα από τον θρησκευτικό εορτασμό, ο ήχος από το καμπαναριό της Παναγίας Σουμελά φεύγει στα υψώματα του όρους Μελά, παρότι που δεν θα λειτουργηθεί το μοναστήρι, και σπάει την εκκωφαντική σιωπή των καμπαναριών του Πόντου.
Γ.ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ: Εμείς ως σωματείο και ως ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και προβάλαμε τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά που είναι στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, τα οποία ζητάμε και επιμένουμε να γυρίσουν πίσω στο φως. Να πάνε πίσω στην Παναγία Σουμελά του Πόντου και να εκτεθούν εκεί, αλλά βλέπετε δυσκολεύονται οι Τούρκοι γιατί όλα έχουν ελληνικές επιγραφές. Εκεί και τα χώματα, οι εκκλησιές, οι αγιογραφίες, τα κειμήλια μαρτυρούν ποιοι ήταν 3.000 χρόνια εκεί.