Ιδανική η Ελλάδα για τους Αµερικανούς συνταξιούχους - Τι τους δελεάζει να ξεκινήσουν µια νέα ζωή σε Αθήνα, Τρίκαλα και Ναύπλιο

Ποια είναι τα κριτήρια

Σύµφωνα µε το "Forbes", όλο και περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ που έχουν βγει σε σύνταξη επιλέγουν τη χώρα µας ως βασικό τόπο διαµονής

diakopes-syntaksiouxoi
Το καπελάκι τους, το βαλιτσάκι τους κι έφυγαν σ’ άλλη γη, σ’ άλλα µέρη. Κάπως έτσι µπορούµε να περιγράψουµε την τάση αρκετών Αµερικανών πολιτών, οι οποίοι επιλέγουν να απολαύσουν τον συνταξιοδοτικό τους βίο σε κάποια άλλη χώρα.

Το ποσοστό όσων έχουν προσφύγει σε αυτή την επιλογή, όπως προκύπτει από τα επίσηµα στοιχεία, έχει αυξηθεί κατά 20% την τελευταία δεκαετία, ενώ πρόσφατη δηµοσκόπηση έδειξε ότι το 34% -ποσοστό ρεκόρ- δηλώνουν ότι θα εγκατέλειπαν τις ΗΠΑ αν µπορούσαν. Αν σκεφτούµε δε ότι το 85% των Αµερικανών 65 ετών και άνω έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και το δολάριο των ΗΠΑ βρίσκεται στο ισχυρότερο επίπεδό του από τη δεκαετία του 1980, το σενάριο δεν φαντάζει και τόσο µακρινό για τους συνταξιούχους. Είναι άλλωστε καλοδεχούµενοι σε πολλές χώρες, καθώς, έχοντας αρκετά χρήµατα για να ζήσουν και αφού δεν αιτούνται κάποια θέση εργασίας, µπορούν να αντιµετωπιστούν κάτι σαν «µόνιµοι τουρίστες».

Παρατηρώντας αυτό το πλαίσιο που έχει δηµιουργηθεί, το «Forbes» δηµοσίευσε µια λίστα µε 24 χώρες που εκτιµά ότι είναι ιδανικές για να ζήσει ένας Αµερικανός συνταξιούχος. Οι 12 βρίσκονται στην Ευρώπη και σε αυτές συµπεριλαµβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Ελλάδα: ηλιόλουστη κλασική χώρα των θαυµάτων στη Μεσόγειο», γράφει το «Forbes», ξεχωρίζοντας ως δηµοφιλείς προορισµούς την Αθήνα, τα Τρίκαλα, το Ναύπλιο και πολλά νησιά. «Βγαίνοντας στη Μεσόγειο από τη Βαλκανική Χερσόνησο, η ηλιόλουστη Ελλάδα µε τα 6.000 νησιά της παρουσιάζει ένα ελκυστικό περιβάλλον», σηµειώνει ο αρθρογράφος.

Το κόστος ζωής για τα περισσότερα µέρη είναι σηµαντικά χαµηλότερο από τον µέσο όρο των ΗΠΑ, αναφέρει το δηµοσίευµα. «Η υγειονοµική περίθαλψη θεωρείται καλή και οικονοµικά προσιτή, αλλά απαιτείται ιδιωτική ασφάλιση υγείας», σηµειώνει ο William P. Barrett. Οσον αφορά τους φόρους, χαρακτηρίζονται υψηλοί, επισηµαίνεται όµως ότι υπάρχει µια µακροχρόνια φορολογική συνθήκη µε τις ΗΠΑ κατά της διπλής φορολογίας. Ως προς τη διαδικασία µετεγκατάστασης, σύµφωνα µε το αµερικανικό περιοδικό, οι περισσότεροι συνταξιούχοι ξεκινούν υποβάλλοντας αίτηση για ανανεώσιµη βίζα Οικονοµικά Ανεξάρτητου Ατόµου, µε προαπαιτούµενο το ετήσιο εισόδηµά τους να είναι τουλάχιστον 26.000 δολάρια.

Κύπρος: «Προσφέρει ένα ηλιόλουστο περιβάλλον µε υπέροχες παραλίες, µια ελληνική κουλτούρα και µια σταθερή φήµη για συνταξιοδότηση εκπατρισµένων»

Στο δηµοσίευµα αναφέρεται επίσης ότι το ποσοστό σοβαρής εγκληµατικότητας είναι χαµηλό, αλλά η ευπάθεια στην κλιµατική αλλαγή και ο κίνδυνος φυσικού κινδύνου είναι σηµαντικά. Επισηµαίνεται ακόµη πως οι πτήσεις προς τις ΗΠΑ είναι µεγάλες και απαιτούν ενδιάµεση στάση ή κάποια αλλαγή, αλλά ότι θα ήταν και χρήσιµο κάποιος να γνωρίζει λίγα ελληνικά πριν αποφασίσει να εγκατασταθεί στη χώρα µας. «Η Κύπρος προσφέρει ένα ηλιόλουστο περιβάλλον µε υπέροχες παραλίες, µια ελληνική κουλτούρα και µια σταθερή φήµη για συνταξιοδότηση εκπατρισµένων», αναφέρει το «Forbes», διευκρινίζοντας ότι κάνει λόγο για το νότιο 63% του νησιού, που δεν βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Στα πιθανά µέρη για εγκατάσταση περιλαµβάνονται οι παραθαλάσσιες πόλεις Λεµεσός, Πάφος, Πύργος και Λάρνακα, µε τον αρθρογράφο να επισηµαίνει ότι η αγορά ακινήτων µε κόστος τουλάχιστον 330.000 δολαρίων µπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

Το δηµοσίευµα αναφέρει, δε, ότι το κόστος ζωής είναι χαµηλό, ενώ οι πολίτες των ΗΠΑ δεν φορολογούνται διπλά. Αν ένα ζευγάρι Αµερικανών συνταξιούχων επιθυµεί να µετακοµίσει στην Κύπρο, θα πρέπει να κάνει αίτηση για άδεια παραµονής Κατηγορίας F και να επιδείξει ελάχιστο ετήσιο εισόδηµα περίπου 15.500 δολάρια. Στα αβαντάζ περιλαµβάνονται η καλή υγειονοµική περίθαλψη, η οποία προσφέρεται σε όλους τους µόνιµους κατοίκους, το χαµηλό ποσοστό εγκληµατικότητας, αλλά και το γεγονός ότι τα αγγλικά οµιλούνται ευρέως.

Γκάµα επιλογών

«Είτε αναζητάτε χαµηλότερο κόστος διαβίωσης, ελκυστικό τοπίο, αλλαγή τρόπου ζωής και κουλτούρας είτε πολιτική διέξοδο, η µετακόµιση σε άλλη χώρα απαιτεί εκτεταµένη έρευνα», γράφει το «Forbes», παρουσιάζοντας τα 96 µέρη σε 24 διαφορετικές χώρες σε τέσσερις ηπείρους για να ζήσει κάποιος συνταξιούχος. Στον κατάλογο του γνωστού αµερικανικού περιοδικού για το 2024 βρίσκονται οι εξής χώρες: Αλβανία, Αρούµπα, Αυστρία, Μπελίζ, Καναδάς, Χιλή, Κολοµβία, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Παναµάς, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη.

Τα κριτήρια

Αξίζει να σηµειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη λίστα που παρουσιάζει το αµερικανικό περιοδικό µετά την εµφάνιση της πανδηµίας του κορονοϊού το 2020, αλλά και η πρώτη που λαµβάνει υπόψη την κλιµατική αλλαγή και το ενδεχόµενο φυσικού κινδύνου. Αυτός, όπως επισηµαίνεται, είναι ένας σηµαντικός λόγος για τον οποίο οι Φιλιππίνες, σε κάθε λίστα συνταξιοδότησης αλλοδαπών του «Forbes» από το 2011, δεν περιλαµβάνονται. Το νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού είναι Νο 1 -δηλαδή το χειρότερο- µεταξύ 193 χωρών στην τελευταία έκθεση World Risk Report που συντάχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο Νο 20 αυτής της κατάστασης, σχολιάζοντας: «Ισως αυτό να είναι ακόµα ένα επιχείρηµα για να σκεφτείτε τη µετακόµιση στο εξωτερικό, αλλά όλα είναι σχετικά». Αλλες παράµετροι που εξετάστηκαν από τον συντάκτη της λίστας είναι το κόστος ζωής, ο βαθµός ευκολίας χορήγησης άδειας διαµονής, η φορολογία, η ποιότητα και το κόστος υγειονοµικής περίθαλψης, η εγκληµατικότητα και η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αποµόνωση - ειδικά σε χώρες όπου τα αγγλικά δεν είναι ευρέως οµιλούµενη γλώσσα. 


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»