«Η Μονή Εσφιγμένου είναι η μόνη ίσως Μονή στο Άγιο Όρος που δεν έχει συντηρηθεί σωστά εδώ και δεκαετίες» επισηµαίνει ο καθηγούµενος της Ιεράς Μονής Εσφιγµένου, αρχιµανδρίτης Βαρθολοµαίος.

Όπως αναλυτικά αναφέρει: 

«Με αφορμή την πλειάδα πρόσφατων σεισμών στο Άγιο Όρος ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, είπε: "Ειδικότερα, στις κοντινές περιοχές και ειδικά στις Μονές του Αγίου Όρους, που είναι και ιστορικά κτίρια όπως καταλαβαίνετε χωρίς τα ιδιαίτερα εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας, θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κτίρια που είναι σε κακή κατάσταση ή ετοιμόρροπα, γιατί μπορεί ξαφνικά να γίνει μια μεγάλη δόνηση, της τάξεως του 5,2 ή του 6,1 και να έχουμε σημαντικές επιπτώσεις".

Όπως είναι γνωστό οι καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου απαγορεύουν την είσοδο στη Μονή για έλεγχο κτηρίων και κειμηλίων σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή. Επίσης με την κατάληψη εμποδίζουν οποιαδήποτε έργα αναστήλωσης. Η δικαιολογία τους είναι πως, εφόσον για οποιαδήποτε αναστήλωση δίδεται οικονομική ενίσχυση με "σατανικά χρήματα" της ΕΕ, θα καταργηθεί το άβατο του Αγίου Όρους και άλλα φαιδρά. Ίσως θα προτιμούσαν την επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας ή την προσέλκυση "ευλογημένων" χρημάτων από ολιγάρχες της "αγίας" Ρωσίας.

Όπως και να έχει η Μονή Εσφιγμένου είναι η μόνη ίσως Μονή στο Άγιο Όρος που δεν έχει συντηρηθεί σωστά εδώ και δεκαετίες. Με ένα δυνατό σεισμό κινδυνεύει όλο το ιστορικό κτηριακό συγκρότημα μαζί με το καθολικό της Μονής, το οποίο έχει εγκαινιάσει ο αγ. Γρηγόριος Ε'. Κινδυνεύουν και οι ανθρώπινες ζωές όλων των συμμετεχόντων στην κατάληψη που παρέσυρε ο αρχικαταληψίας Μεθόδιος.

Αλλά οι ανθρώπινες ζωές και η συντήρηση του αιωνόβιου ναού και λοιπών κτηρίων είναι ασήμαντα μάλλον για τον αρχικαταληψία-απατεώνα Μεθόδιο Παπαλαμπρακόπουλο, καθώς επανειλημμένως έχει απειλήσει, πως ακόμα και αν δεν κινδυνέψει από σεισμό το κτήριο, θα το ανατινάξει ο ίδιος κάνοντας το Κούγκι, αν το ελληνικό κράτος δεν πράξει σύμφωνα με το θέλημά του.

Απειλείται ένα ιστορικό κτήριο εκκλησιαστικής, εθνικής και παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO εξαιτίας όχι μόνο κάποιων 40 παραφρόνων και παρασυρμένων που το καταλαμβάνουν παρανόμως, αλλά και από όλο το πολιτικό-δημοσιογραφικό δίκτυο συμφερόντων που τους υποστηρίζει και κυρίως λόγω της παράβασης καθήκοντος των αρχών ασφαλείας της ελληνικής πολιτείας».