Ο Δεκαπενταύγουστος, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης φέτος δε βρίσκει όλους τους ανθρώπους χαμογελαστούς και ανέμελους γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Πολλοί συμπολίτες μας φέτος θα κάνουν Δεκαπενταύγουστο με φόντο το ασπρόμαυρο τοπίο και την καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική τις προηγούμενες ημέρες.

Η κάμερα του OPEN βρέθηκε στον Βαρνάβα για να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις περιουσίες τους και τους κόπους μια ολόκληρης ζωής από την πύρινη λαίλαπα. Οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν.


«Εκείνες τις ώρες που ερχόταν η φωτιά ήμουν εγώ και ο γιός μου με λάστιχα, ευτυχώς είχαμε νερό. Σπίτι και ζωή είναι ένα πράγμα, δεν διαφέρουν. Αν χάσω το σπίτι έχασα και τη ζωή μου. Που θα πάω να κοιμηθώ; Που θα φάω, που θα πιώ; Ποιος θα με κοιτάξει; Κανένας», δηλώνει με δάκρυα στα μάτια ένας κάτοικος.

Ένας κάτοικος που είδε τις φλόγες να καταστρέφουν ολοσχερώς τις καλλιέργειές του δήλωσε: «Δεν υπάρχει δύναμη, γιατί αυτά (σ.σ οι καλλιέργειες) είναι θέμα χρόνων, δεν γίνονται σε ένα και δύο χρόνια. Κάποια από αυτά τα είχε φτιάξει ο πατέρας μου, τα έφτιαξα εγώ, τα έφτιαξε ο γιος μου. Με τι κουράγιο να μπω τώρα εγώ να τα φτιάξω; Από που να ξεκινήσω;»

Ο κύριος Θανάσης ο οποίος έχασε το σπίτι του από τη καταστροφική φωτιά μένει με την οικογένειά του στη καμένη βεράντα, καθώς είναι ο μόνος χώρος του σπιτιού που δεν παραδόθηκε ολοκληρωτικά στις φλόγιες: «Μια ζωή ολόκληρη για να φτιάξουμε αυτό το σπίτι, να μείνουμε με τα παιδιά μας, με την οικογένειά μας. Δεν έχουμε τίποτα άλλο, αυτή είναι η περιουσία μας. Ήταν εδώ ο γιός μου και πάλεψε πολύ σκληρά μόνος του με τη φωτιά. Εδώ θα μείνουμε στη βεράντα, τι να κάνουμε, που να πάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Συγκλονιστικά είναι επίσης όσα μοιράζεται η κυρία Κατερίνα, η οποία πάλευε να βοηθήσει ηλικιωμένους να εκκενώσουν τα σπίτια τους την ίδια ώρα που η φωτιά έκαιγε το δικό της. «Σε αυτή την ηλικία τώρα να είμαι άστεγη. Αυτό εδώ το σπίτι είναι το μόνο σπίτι που είχα, πιά όμως δεν το έχω. Την ώρα που σώζαμε παππούδες και γιαγιάδες καιγόταν και το σπίτι μου».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gexdou6kwh) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gf5wbgh3kp) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3gfa3azw8w9)

Σοκάρει ο χάρτης με τις καμένες εκτάσεις

Τρομάζει ο χάρτης με τις καμένες εκτάσεις Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής μετά τη φωτιά στην Αττική.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η φωτιά έχει ομοιότητες με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2009. Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13054 εκτάρια δασικής και περιαστικής έκτασης με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το χάρτη, το 60% των περιοχών που κάηκαν στην τωρινή φωτιά της Αττικής, είχαν καεί ξανά το 2009 «γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

eaa1

Η συγκριτική απεικόνιση με τη φωτιά του 2009

Η ανακοίνωση του Κέντρου αναφέρει: «Η λεπτομερής αποτίμηση των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική 11-12 Αυγούστου 2024 έδειξε ότι κάηκαν συνολικά 9.948 εκτάρια γης, (99.480 στρέμματα μικτής δασικής και περιαστικής δασικής έκτασης) από τα οποία σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του Copernicus CLMS Corine Land Cover το 39% της επιφάνειας είναι μεταβατικές δασώδεις και θαµνώδεις εκτάσεις, το 26% σκληρόφυλλη βλάστηση, το 19.5% εκτάσεις µε αραιή βλάστηση με διάσπαρτη δόμηση, 12% γεωργικές εκτάσεις, και το 3,5% ασυνεχής αστική δόμηση. Η πυρκαγιά αυτή είναι η 2η δυσμενέστερη περίπτωση πυρκαγιάς σε καμένη έκταση που έχει εκδηλωθεί στον νομό Αττικής μετά την πυρκαγιά στην ίδια περιοχή που συνέβη το 2009. Μάλιστα ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την εν λόγω καταγραφή είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην πρόσφατη πυρκαγιά με την αντίστοιχη του 2009.

eaa2