Για τα μέτωπα των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και για τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε η Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια συνέντευξής της.

Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους, πρώην επίτροπος στην Κομισιόν, πρώην υπουργός και υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, είπε αρχικά: «Η ταχύτητα της πολιτείας για τις πυρκαγιές δεν συμπλέει με τις ανάγκες της εποχής».

Όπως υπογράμμισε: «Όταν υπάρχουν καινούργια εργαλεία και καινούργιες εφαρμογές, αλλάζουν και οι πολιτικές. Χρειάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο, χρειάζονται νέες επιμορφώσεις, χρειάζονται νέες ειδικότητες στα πανεπιστήμια, ειδική συνεργασία με πανεπιστήμια, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, άλλες κυβερνήσεις, δηλαδή ένα νέο πλαίσιο προσεγγίσεων πια. Θα σας πω ότι έγινε συζήτηση για το ότι η κυβέρνηση, ενώ είχε ανακοινώσει μια σειρά από προμήθειες για εξελιγμένα εργαλεία, μεταξύ των οποίων και drones και ειδικά ακόμα και ελικόπτερα, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και η μόνη εκταμίευση που έγινε είναι εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι μόνο για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η ταχύτητα της πολιτικής ηγεσίας, της κυβέρνησης και του υπουργείου -στην εποχή μας, που η κλιματική αλλαγή κινείται δυστυχώς με καταστροφική ταχύτητα- έπρεπε να είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη. Και φοβάμαι και βλέπουμε ότι δεν συμπλέουν με τις ανάγκες της εποχής. Δηλαδή το ίδιο πράγμα, με τον ίδιο τρόπο κάθε χρόνο. Λίγο καλύτερα, λίγο περισσότερα. Δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Δεν είναι το λίγο καλύτερα. Είναι μία ανατροπή προσεγγίσεων σε όλα τα επίπεδα».

Στη συνέχεια η κ. Διαμαντοπούλου είπε: «Έχω συγκεντρώσει τις υπογραφές για το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό» και συμπλήρωσε: «Τις έχω συγκεντρώσει εδώ και πολύ καιρό. Σχεδόν αμέσως αλλά συνεχίζουμε γιατί πιστεύω ότι όταν υπογράφει κανείς για την υποστήριξη είναι μια πολύ συγκεκριμένη πράξη που σε φέρνει πιο κοντά και οργανώνει καλύτερα τον αγώνα».

Αναφερόμενη στη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «είμαι ικανοποιημένος για την προσπάθεια στο πεδίο», αλλά και στη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη, ότι «με ένα λιγότερο F-35 θα είχαμε επιπλέον 300 πυροσβεστικά οχήματα», η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε: «Για το πρώτο είναι η ελληνική παροιμία η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει ικανοποίηση όταν έχουμε τέτοιου είδους καταστροφή. Όταν η φωτιά μπαίνει μέσα στον ιστό της πόλης. Εντάξει, κοιτάξτε, το θέμα της άμυνας είναι μια πολύ σοβαρή ιστορία για να αντιμετωπίζεται με τον τρόπο αυτόν. Θυμάστε παλιά που λέγαμε για τα κανόνια και τα βούτυρα και τι προτιμάμε κ.λπ. Είδατε σήμερα πάλι τις προκλήσεις των Τούρκων; Χωρίζουν το ΝΟΤΑΜ, πάνε να οριοθετήσουν τη γαλάζια πατρίδα, όπως πήγαν να το κάνουν και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είμαστε αφελείς. Ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε ο λαός. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει και ποιοι είναι οι στόχοι μιας αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας. Και γι’ αυτό εμείς πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι και ως χώρα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη και πρέπει να το κάνουμε από πολύ σοβαρό αμυντικό εξοπλισμό. Πραγματικά η χώρα εξοπλίζεται και πρέπει να εξοπλιστεί. Ο κ. υφυπουργός Άμυνας αναφέρθηκε σήμερα στη φρεγάτα την τεράστια που θα πέσει στα νερά κ.λπ. Αυτό που δεν έχουμε κάνει και κάνει η Τουρκία είναι ότι δεν συνδέουμε τους τεράστιους προϋπολογισμούς για τον αμυντικό εξοπλισμό με μια δική μας εθνική αμυντική βιομηχανία. Και επειδή θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα από την Ευρώπη το ταμείο αμυντικής συνεργασίας και η προτεραιότητα που θα δοθεί σε θέματα άμυνας, γιατί η Ευρώπη πλέον έχει σε όλα τα σύνορά της προβλήματα, θα πρέπει η Ελλάδα να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο ότι οποιαδήποτε υποστήριξη αμυντικής βιομηχανίας θα πρέπει να αποκεντρώνεται στις χώρες που έχουν σύνορα. Και αυτό που δεν έχουμε κάνει καθόλου μέχρι τώρα, ενώ το έχει κάνει πάρα πολύ η πολύ Τουρκία, είναι η ανάπτυξη της αμυντικής μας βιομηχανίας και μάλιστα υπάρχει και η βάση. Υπάρχουν σοβαρές επιχειρήσεις ελληνικές οι οποίες μπορούν να πραγματικά να έχουμε μία έκρηξη παραγωγής και εξαγωγών, συνεργασία με μεγάλα αμυντικά σύνολα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, αλλά και όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, η κ. Διαμαντοπούλου είπε μεταξύ άλλων: «Η κλιματική κρίση την οποία υφιστάμεθα είναι ανθρωπογενής. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Δηλαδή οι παρεμβάσεις των ανθρώπων έχουν φέρει το κλίμα εδώ που είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι θα πρέπει μέσα από την ευφυΐα τους να το αντιμετωπίσουν. Η εικόνα, λοιπόν, του λεκανοπεδίου είναι τραγική. Το πρόβλημα είναι ότι το μέλλον φαίνεται δυστοπικό, όσο κι αν δεν μας αρέσει. Δηλαδή οι προβλέψεις είναι ότι δεν θα υπάρξει καλοκαίρι που δεν θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ζέστη ή που θα έχουμε ανομβρία ή που θα υπάρχει ο καυτός αέρας. Αυτά είναι τα φαινόμενα που θα τα έχουμε μπροστά μας και που αυτά συνεχίζονται με πλημμύρες και ούτω καθεξής. Στις νέες προκλήσεις λοιπόν και στα νέα προβλήματα λειτουργείς με νέο τρόπο και νέα εργαλεία. Η οργάνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η συνεργασία της με τη Δασική Υπηρεσία είναι ζητήματα τα οποία βεβαίως μπορούν να βελτιωθούν και βεβαίως το υπουργείο και η πολιτική ηγεσία θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύ καλύτερη εργασία, πολύ καλύτερη προετοιμασία και στην πρόβλεψη και στην αντιμετώπιση, αλλά θεωρώ ότι σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα, κάθε μήνα που περνάει -όχι κάθε χρόνο- έχουμε καινούργια εργαλεία και καινούργιες μεθόδους για την πρόληψη των καταστροφών. Έτσι αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα σε εφαρμογές οι οποίες πλέον καταγράφουν όλο το γεωφυσικό τοπίο, οι οποίες έχουν πάρα πολύ υψηλά δεδομένα από την κίνηση των ανέμων για δεκαετίες. Δηλαδή, μπορούν να έχουν απολύτως το προφίλ κάθε περιοχής στο δάσος, στο βουνό, μέσα στην πόλη. Και υπάρχουν πια δυνατότητες μόνο με την εμφάνιση καπνού, να κινούνται drones, όχι ανιχνευτικά, όχι αυτά τα απλά drones που έχουμε, αλλά drones τα οποία κινούνται ακριβώς πάνω από την πυρκαγιά, πάνω από τον καπνό δηλαδή με το πρώτο σήμα, τα οποία ρίχνουν ειδικά χημικά υγρά που σταματούν εν τη γενέσει τη φωτιά».

Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε: «Όλο αυτό είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που πρέπει να βλέπουμε τα καλά του και να κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα στην ενσωμάτωσή τους», προσθέτοντας το εξής: «Το δεύτερο είναι ότι σε περίπτωση που η πυρκαγιά δεν φύγει, υπάρχουν και πάλι εφαρμογές οι οποίες μπορούν να κατευθύνουν πάλι με τεχνητή νοημοσύνη -και λόγω των δεδομένων τα οποία συγκεντρώνουν- τους πυροσβέστες πολύ καλύτερα ή τα οχήματα που υπάρχουν ή τα αεροπλάνα, δίνοντάς τους πολύ καλή αποτύπωση της κίνησης των ανέμων. Βλέπετε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν κατά πού θα κινηθούν οι άνεμοι, δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα από τις αναστροφές κ.λπ. Ένα τρίτο θέμα είναι πλέον ότι υπάρχουν αυτά που λέγονται ρομπότ πυροσβέστες τα οποία είναι οχήματα -δεν είναι ανθρωποειδή βεβαίως- τα οποία μπορούν να κινούνται μόνα τους μέσα στην πυρκαγιά με πολύ ειδικά υλικά και να μπαίνουν σε χώρους όπου δεν μπορεί να μπει ούτε ανθρώπινο όχημα ούτε άνθρωπος (…). Σας λέω ότι κάθε μήνα που περνάει υπάρχουν νέες προσεγγίσεις και νέα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται. Πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος υπάρχει σε αυτά. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Στην Κίνα και πολλές χώρες που συνεργάζονται με την Κίνα. Βεβαίως εδώ χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο για την κίνηση των drones. Όλα αυτά τα καινούργια ζητήματα με τα οποία πρέπει η κάθε κυβέρνηση να λειτουργεί με μεγάλη ταχύτητα και να προβλέπει».