Σε σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν μετά τα κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών προχωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 η μετακίνηση ζώων για σφαγή στις περιφερειακές ενότητες που δεν έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ελήφθη για προληπτικούς λόγους, έχοντας ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και αυτή η σταδιακή άρση γίνεται με πολύ αυστηρούς κτηνιατρικούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση των περιοριστικών μέτρων για τη μετακίνηση και σφαγή αμνοεριφίων είχε αποφασιστεί για μέχρι τις 19 Αυγούστου, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εξέφρασαν την ανησυχία τους πως η αναστάτωση που έχει προκληθεί από την πανώλη των αιγοπροβάτων θα επηρεάσει τις τιμές όχι μόνο στο αρνί, αλλά και σε τυροκομικά προϊόντα, εκτιμώντας πως η αυξημένη ζήτηση που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα θα οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω.