Κώστας Λαγουβάρδος: Μετά τον Αύγουστο θα μιλάμε για το πιο θερμό καλοκαίρι που ζήσαμε ποτέ
Ακραίο… καλοκαίρι
Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος κατέγραψαν… ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό που έχουμε ζήσει ποτέ, είναι η διαπίστωση στην οποία αναμένεται να καταλήξουν οι ειδικοί, τυπικά μετά και το τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το φετινό καλοκαίρι είναι ένα ακραίο καλοκαίρι εξήγησε, καθώς είχαμε τον πιο θερμό Ιούνιο που είχαμε καταγράψει ποτέ, τον πιο θερμό Ιούλιο που έχουμε καταγράψει ποτέ και ο Αύγουστος, σημείωσε, θα είναι σίγουρα μέσα στους πιο θερμούς, επομένως πρόκειται συνολικά για ένα καλοκαίρι, πιθανότατα, το πιο ζεστό που έχουμε ζήσει ποτέ. Χωρίς να έχει ακραία συμπεριφορά, βλέπουμε όμως καθημερινά πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πολύ πάνω από τα κανονικά και πολύ υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες.
Άρα, πιθανολογεί ο κ. Λαγουβάρδος, θα είναι το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχουμε ζήσει ποτέ ως σύνολο, σε διάρκεια και σε μέσο όρο.
«Το χειρότερο και για μένα αυτό είναι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής, είναι ότι οι μέσοι όροι έχουν ανέβει πάρα πολύ. Έβλεπα χθες το βράδυ τους σταθμούς που λειτουργούμε μέσα στο λεκανοπέδιο, 11 το βράδυ να έχεις 32-33 βαθμούς στα νότια προάστια, στον Πειραιά, στη Νίκαια, είναι θερμοκρασίες απίστευτα υψηλές και δημιουργούν ένα θερμικό στρες όλο το 24ωρο στους κατοίκους κυρίως των μεγάλων πόλεων. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου από την κλιματική αλλαγή. Οι καύσωνες και κυρίως τι συμβαίνει μέσα στις μεγάλες πόλεις και σε μεγάλες πόλεις που έχουν και λίγο πράσινο» είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά στην Αττική, το λίγο πράσινο τείνει να εξανεμιστεί, αν σκεφτεί κανείς ότι στην πάροδο οκτώ ετών έχουν καεί 450.000 στρέμματα δασών και 700.000 συνολικά περίπου καμένες εκτάσεις. Για τις περιοχές που έχουν καεί, το πρόβλημα είναι τόσο περιβαλλοντικό όσο και αισθητικό, αλλά και πρακτικά, πολύ κοντά στις περιοχές που έχουν καεί προφανώς υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις όπως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.
«Δεν επηρεάζει προφανώς τη θερμοκρασία του κέντρου της Αθήνας, αλλά επηρεάζει πολύ τη θερμοκρασία στις περιοχές που έχει χαθεί το πράσινο. Από κει και πέρα είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας, το αισθητικό κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντικό και επίσης σε κάποιες περιοχές, ειδικά σε μεγάλες κλίσεις, η απώλεια των δέντρων των θάμνων κάνει λίγο πιο επικίνδυνη την κατάσταση για πλημμυρικά επεισόδια, για πιο έντονη επιφανειακή απορροή των νερών όταν έχουμε μια ισχυρή βροχόπτωση. (…) Η Πεντέλη, για παράδειγμα, έχει καεί πολύ μεγάλο κομμάτι, πολύ πριν και πριν από 20 χρόνια, σε πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Η διαδρομή από την Πεντέλη προς τη Νέα Μάκρη ήταν κάποτε ολοπράσινη. Έχει αποκατασταθεί, έχει θάμνους, έχει κάποια δένδρα αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό το δάσος το οποίο είχαμε πριν. Επομένως κάποια σημεία αποκαθίστανται και κάποια όχι. Επομένως μιλάμε για σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ειδικά στην Αττική που είναι πάρα πολύς πληθυσμός μαζεμένος» τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι η φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα έφτασε να εισέλθει στον αστικό ιστό, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε τα εξής.
«Όχι, και εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Εγώ ήμουν στο Αστεροσκοπείο, το οποίο κινδύνευσε. Είδαμε από την Κυριακή το απόγευμα τη φωτιά, μεγάλο καπνό πίσω από την Πεντέλη, στην περιοχή του Βαρνάβα. Δεν μπορούσα σε καμία περίπτωση να φανταστώ ότι 22 ώρες μετά θα καιγόταν έξω από το γραφείο μου. Επομένως είναι κάτι το οποίο πραγματικά με εντυπωσιάζει. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και αυτό οφείλουμε να το κάνουμε σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές είναι να δούμε τι έγινε, δηλαδή επιστημονικά και επιχειρησιακά. Γιατί, δεν γίνονται όλα σωστά. Μπορεί να είναι αναπόφευκτο, μπορεί να μην ήταν όμως. Κάποιες ενέργειες θα μπορούσαν να βελτιώσει την κατάσταση. Αν δεν μελετήσουμε επομένως και να δούμε τι συνέβη, αν υπήρξε κάπου πρόβλημα, κάπου δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση, να το διορθώσουμε ώστε να το αποφύγουμε την επόμενη φορά. Πάντα σκοπός είναι να βελτιωνόμαστε, αλλά για να βελτιωθούμε πρέπει να το μελετήσουμε. Τα ρέματα, ας πούμε, τι ρόλο έπαιξαν στη μετάδοση της φωτιάς από ένα σημείο στο άλλο και κατέβηκε μέχρι τον Γέρακα; Μέσα από ρέματα πέρασε. Να το δούμε αυτό, γιατί κάθε φορά δυστυχώς και λόγω των αυξήσεων των φαινομένων ανακαλύπτουμε όλο και καινούργια πράγματα, αλλά για να τα ανακαλύψουμε πρέπει να τα μελετήσουμε και όχι να κάνουμε μελέτη, ανάλυση θα το έλεγα, καλύτερα της κατάστασης. (..) Πρέπει να δούμε επίσης από τι ξεκίνησε και από τι έγινε. Μπορεί να είναι εμπρησμός, μπορεί να είναι αμέλεια, μπορεί να είναι οτιδήποτε κάποιος μπορεί να φανταστεί. Αλλά να δούμε μετά πώς εξελίχθηκε και γιατί ακριβώς έφτασε, χρωστάμε την απάντηση στους πολίτες, γιατί η πυρκαγιά έφτασε εκεί, γιατί ήταν πολύ εντυπωσιακό να φτάσει μέχρι τον Γέρακα».
Όσο αφορά στην πρόβλεψη του καιρού των επομένων ημερών, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, δηλαδή, οι υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι στα ανατολικά, που επηρεάζουν και την Αττική.
«Αυτή η κατάσταση θα είναι και αύριο. Θα δούμε από πλευράς θερμοκρασιών στην Αττική για παράδειγμα, θα έχουμε θερμοκρασίες 37-38 βαθμών, στη Δυτική Ελλάδα θα ξεπεράσουμε και σήμερα τους 40 βαθμούς, όπως και χθες. Οι άνεμοι στα ανατολικά, δηλαδή το μελτέμι που επηρεάζει και την ανατολική χώρα που είναι στην Εύβοια, την Αττική, την Ανατολική Πελοπόννησο και τα νησιά, είναι στην Ανατολική Αττική για παράδειγμα, εκτιμούμε ότι ο μέσος άνεμος θα είναι γύρω στα 5-6 μποφόρ, με ριπές μεγαλύτερες από αυτό. Δεν θα είναι τόσο ισχυροί όσο ήταν την Κυριακή οι άνεμοι, αλλά και πάλι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Άλλωστε αν δει κανείς και διαχρονικά πότε είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα μας, βλέπεις ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και μέχρι τις 15-20 Αυγούστου, αυτό το διάστημα των 25 ημερών είναι το πιο δύσκολο και σε αυτό το διάστημα βλέπουμε διαχρονικά και τη μεγαλύτερη αύξηση των καμένων στρεμμάτων. Είναι ένα εικοσαήμερο, εικοσιπενταήμερο, το οποίο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και θέλει πάρα πολλή προσοχή, ειδικά όταν έχουμε αυτές τις συνθήκες. Η ξηρασία συνεχίζεται, έχει βρέξει μια φορά στην Αττική τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεν βρέχει συχνά προφανώς το καλοκαίρι, αλλά αυτό είναι ακόμα λιγότερο από το κανονικό. Έχουμε ισχυρούς ανέμους που είναι η εποχή τους. Δεν είναι παράξενο να έχουμε ισχυρά μελτέμια τον Αύγουστο. Τώρα τα έχουμε τα ισχυρά μελτέμια κυρίως και φυσικά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η επιμονή τους, τα πάντα είναι ξερά, πολύ εύφλεκτα τα δάση» είπε καταλήγοντας ο κ. Λαγουβάρδος.