ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑ

Ένα από τα πολυτιμότερα θεομητορικά κειμήλια που κοσμούν την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου είναι η εφέστιος εικόνα της Μονής, η επονομαζόμενη Παναγία Βηματάρισσα, καθώς βρίσκεται τοποθετημένη στη θέση του σύνθρονου του ιερού βήματος. Η εικόνα αυτή λέγεται και «Κτητόρισσα», γιατί η ανεύρεσή της έγινε την εποχή των τριών κτητόρων της Μονής.


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΣΦΑΓΜΕΝΗ

Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου της Εσφαγμένης είναι τοιχογραφία του 14ου αιώνα και βρίσκεται στο νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο Καθολικό της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Το ιστορικό της εικόνας αυτής καταγράφεται σε χειρόγραφο του 17ου αιώνα, που επιγράφεται «Προσκυνητάριον του Βατοπαιδίου» εις το κεφάλαιον «Περί της ιεράς Εικόνος της Εσφαγμένης και του παρ’ αυτής εξαισίου τερατουργήματος


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΡΙΑ

Η Παναγία η Αντιφωνήτρια είναι τοιχογραφία στο χώρο του «μεσονυκτικού» του καθολικού της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Ονομάσθηκε έτσι γιατί από αυτή την εικόνα ακούστηκε η φωνή της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η βασίλισσα Πλακιδία επισκέφθηκε τη Μονή, ενώ προχωρούσε προς το καθολικό από την πλάγια μικρή πόρτα άκουσε μια γυναικεία φωνή που της απαγόρευσε την είσοδο. Τότε η βασίλισσα ζήτησε συγχώρεση από την Παναγία και αναχώρησε αμέσως από το Άγιον Όρος.


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας είναι του 17ου αιώνα και βρίσκεται τοποθετημένη στο καθολικό της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Η εικόνα μεταφέρθηκε στη Μονή από τον μακαριστό Γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό, το 1987 και έχει ειδική χάρη από τον Θεό καθώς πολλοί καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς έχουν λάβει θαυματουργικώς την ίαση.